nije tipična dvorska bajka

Ona je bila žena "bez plave krvi", on "nerazumnik": Ljubavna priča Drage Mašin i Aleksandra Obrenovića puna je bola

0

Draga je Aleksandra upoznala na dvoru njegove majke kraljice Natalije 

foto: Colin Waters / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: Colin Waters / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna od najkontroverznijih ljubavnih priča sa srpskog dvora upravo je dvorska bajka Drage Mašin i kralja Aleksandra Obrenovića. 

 

Kao devojčurak od svega sedamnaest godina Draga se udala za Svetozara Mašina, koji je umro tri godine kasnije. O njegovoj smrti raspredale su se brojne priče.

 

Neki su tvrdili da je umro od alkoholizma, a bilo je i onih priča od kojih podilazi jeza i koje kažu da ga je mlada supruga trovala.

 

 

Prilikom Draginom prvog stupanja u brak, mlađani Aleksandar je njenim svatovima mahao dok su prolazili. Prošlo je nekoliko godina, a sudbina je namestila da se ponovo sretnu.

 

Aleksandar se zaljubio u Dragu i ta ljubav je bila nešto što je samo smrt mogla da rastavi, kako se na kraju i završila. 

 

U početku kralj Milan je mislio da će to biti kratkotrajna avantura, koja će se kao i neke do tada brzo završiti. S druge strane kraljica Natalija je mislila da je njen sin nezainteresovan za žene.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ♌ (@hypatia.of.alexandria)

 

Ipak, kada se ljubav razbuktala i kada je on rešio da se ženi mnogi su ustali protiv njihove ljubavi i braka. Otac mu je naredio da se ne vraća u zemlju dok je ta starija žena na vlasti, nazivajući je običnim agentom ruskog dvora i govoreći da će uništiti dinastiju.

 

Uprkos svemu ljubav koju je Aleksandra Obrenovića gajio prema Dragi uspela je da prevaziđe sve prepreke. Oženio se ženom svog života, a kum na svadbi im je bio Ruski car Nikolaj II Romanov.

 

 

O raskošnoj ceremoniji dugo se pričalo, a njih apsolutno ništa nije doticalo. Živeli su jedan život pun intrige, ali ispunjen ljubavlji i međusobnom privrženošću.

 

Ipak, ono što ih je iznutra izjedalo jeste činjenica da Draga nikako nije mogla da ostane u drugom stanju. Draga je rešila da uzme stvar u svoje ruke, pa je izmislila trudnoću. Nije ni slutila da će je baš ta laž koštati gotovo svega.

 

Cela Evropa je slala poklone za budućeg prestolonaslednika, car Nikolaj je čak poslao zlatnu kolevku, ali i tim lekara koji su utvrdili da Draga nije trudna, da nikada nije bila i da nikada neće biti.

 

 

Zbog ove laži pao je ugled monarhij. Draga je bila spremna da Aleksandra ostavi kako bi on mogao da nađe drugu ženu koja može da mu rodi naslednika, ali Aleksandar o tome nije želeo ni da govori.

 

Iako je njihova ljubav spolja delovala kao farsa njih dvoje su zapravo bili jedno drugom veoma privrženi. Tako je ostalo i do samog kraja.

 

U noći između 28-29. maja, pod vođstvom zavereničke organizacije „Crna ruka”, tragično su stradali Aleksandar Obrenović i Draga Mašin. Draga je pokušala da svojim telom zašititi svog supruga, ali uzalud. Njihovom smrću ugasila se dinastija Obrenović.

 

 

Nakon ubistva, zaverenička propaganda je proglasila Aleksandra Obrenovića ludim, uz obrazloženje da su srpski lekari na obdukciji opazili abrnormalnosti na njegovoj lobanji.

 

Njihovu tvrdnju pobili su austrougarski lekari 1903. godine. Među kostima Drage Mašin pronađeni su i ostaci festusa, što ukazuje na to da je Draga bila trudna u noći kada je pogubljena sa svojim suprugom. Sahranjeni su u crkvi Sv. Marka u Beogradu.

 

 


 

 


 

 

 

makonda-tracker