puno preokreta

Priča o borbi, ŽIVOTU U PUSTINJI i trnovitom putu do slave: Ko je Zlatko Dalić, selektor hrvatske reprezentacije?

0

Ovo Svetsko prvenstvo je privuklo veliku pažnju, što i ne čudi s obzirom na to da se radi o najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia
foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

Katar je trenutno u centru svetskih dešavanja, što zbog fudbala, što zbog zvezda koje trenutno borave u ovoj maloj i bogatoj zemlji. Ovaj Mundijal će biti upamćen i po brojnim senzacijama, ispali su neki favoriti, a reprezentacija Hrvatske čeka svoju borbu za finale.

 

Hrvatska je već sada postigla veliki uspeh i svojom igrom pokazala da zaslužuje da se nađe u svetskom vrhu, pa su tako i njeni fudbaleri i svi članovi stručnog štaba zanimljivi javnosti.

 

Mnogi za ovakvu igru i uspeh "krive" neverovatno požrtvovane igrače, ali i selektora Zlatka Dalića, koji je došao na čelo reprezentacije onda kada je ona bila u ponoru.

Zlatko je otpočeo svoju karijeru u Hajduku kao fudbaler, a nakon završetka trenerske škole je ubrzo postao i trener. 

 

Kroz razgovor, Zlatko Dalić više je puta naglasio kako je svoj trenerski put gradio bez ikakvih menadžera i agencija, već isključivo svojim radom. A potvrđuje to i podatak da se za prvi inostrani angažman izborio sam.

 

- Dok sam vodio Varteks, u Kupu UEFA smo igrali protiv Dinama iz Tirane. Već tada me njihov predsednik zvao da dođem u Albaniju, ali ja nisam mogao jer sam bio pod ugovorom. Čekao me je do prvog slobodnog trenutka, odnosno dok nisam raskinuo ugovor s Rijekom. U Tirani sam osvojio svoj prvi trenerski trofej, odnosno Superkup - rekao je jednom prilikom Dalić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zlatko Dalic (@daliczlatko)

Taj trofej ostao mu je zapisan u životopisu i u jednom trenutku stigao je poziv iz Saudijske Arabije.

 

- Tražili su trenera u Al Faisalyju, a među nekoliko životopisa procenili su da je moj najbolji. Otišao sam u nepoznato i odlučio dokazivati se u meni posve nepoznatom svetu, gde niko nije znao za mene. Živeo sam u pustinji, svaki dan bez porodice bio je težak, ali shvatio sam da pravi posao ne mogu dobiti ako se ne dokažem. Bila je to borba za život, egzistenciju i naravno za porodicu. I mislim da sada mogu reći da sam uspeo. Svojim rezultatom otvorio sam vrata i drugim trenerima u tom delu sveta - ispričao je Zlatko.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zlatko Dalic (@daliczlatko)

Zlatko je nakon povratka iz Saudijske Arabije leto proveo sa porodicom na moru, ali i u vikendici na Dravi u kojoj voli da provodi svoje slobodno vreme. Isticao je da mu je dosta teško padalo što je nekad za praznike morao da bude bez svoje porodice, a svojim sinovima je savetovao da idu što dalje od fudbala.

 

Tokom osamdesetih godina je igrao i za Budućnost iz Podgorice, a u toj generaciji su igrali i Predrag Mijatović, Dragoljub Brnović i Željko Perović.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zlatko Dalic (@daliczlatko)

Dalić je u braku od 1992. sa svojom suprugom Davorkom, sa kojom je kasnije dobio i dvojicu sinova Tonija i Bruna, koji su jako uspešni i obrazovani mladi ljudi.

 

 

makonda-tracker