teška beda

"Živeli smo tamo gde su drugi bacali smeće": Nejmarov put od detinjstva bez struje do života kakav nije smeo ni da sanja

0

Dok je kao dečak odrastao u jednom brazilskom gradiću, gde je važio za imućnog jer je imao loptu, fudbaler Nejmar Mlađi teško da je mogao da pretpostavi šta mu život sprema

foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN
foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Fudbaler reprezentacije Brazila i Pari Sen Žermena Nejmar danas je jedan od najbogatijih ljudi u svetu sporta, a njegov imetak procenjen je na oko 200 miliona dolara. Pored toga što mesečno u klubu zaradi skoro sedam miliona evra, on ima i ugovore s mnogim sportskim, automobilskim, modnim i drugim brendovima, a svi se utrkuju da mu daju da se slika s nekim njihovim proizvodom.


On danas ima sve: sportske uspehe, poštovanje sportske zajednice, fanatične obožavaoce, više novca nego što može da potroši i čovek je koji retko skida osmeh. Međutim, nije uvek bilo tako.

 

Brazilski fudbaler, rođen 1992. u Možiju das Kruzesu kao Nejmar da Silva Santos Mlađi, proveo je početak svog života u teškom siromaštvu, a njegova priča je inspirišuća i podseća da uz talenat i posvećenost mnoge granice mogu da se sruše.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NJ 🇧🇷 (@neymarjr)


Kada je Nejmar došao na svet, njegovi roditelji Nejmar Santos Stariji i Nadin da Silva, živeli su u pomenutom gradiću u saveznoj državi Sao Paulo.

 

Nejmarov otac i menadžer jednom prilikom je u intervjuu za Mirror opisao Moži das Kruzes kao – "mesto gde je ceo grad bacao smeće".

 

Nejmar Stariji tokom igre s unukom
Nejmar Stariji tokom igre s unukomfoto: Instagram

Santosovi nisu samo bili siromašni već su živeli u ekstremnom siromaštvu i često se selili po okolini dok se nisu uselili kod starijih članova porodice.


Za to vreme Nejmar Stariji radio je tri posla kako bi prehranio porodicu, a svi su stanovali u jednoj sobi i delili jedan krevet. Kako nisu imali dovoljno novca za plaćanje računa, češće su koristili svetlost sveće nego što su imali struju.

 

Nejmar u detinjstvu
Nejmar u detinjstvufoto: Instagram

Kada je Nejmarova sestra Rafaela došla na svet, morali su da pronađu novi dom jer u njihovoj sobici nije bilo mesta za četvoro, pa su se preselili u kućicu u gradu Praja Grande. U toj sredini koja je oskudevala u svemu oni su važili za imućnije jer su imali pravu kuću, a ne samo improvizovanu kolibu.

 

Uskoro su počeli da pomalo staju na noge, a uskoro je čitav komšiluk zavideo Nejmaru Mlađem jer je imao fudbalske lopte i jednu video-igru.

 

Kako je dečak rastao, bilo je očigledno da je vešt s loptom i uskoro ga je spazio skaut Betinjo dos Santos. Kada je imao 12 godina, Nejmar je potpisao svoj prvi ugovor i počela je karijera o kojoj danas svaki poznavalac fudbala zna sve: od omladinskih kategorija do prvog tima Santosa, titule najboljeg igrača Južne Amerike, četvorogodišnjih igara u Barseloni i nastavka u Pari Sen Žermenu.

 

1 / 5 Foto: EPA-EFE/SEBASTIAO MOREIRA


Kada je imao 19 godina, Nejmar je postao otac, budući da je s tadašnjom devojkom Karolinom Dantas dobio sina Davija Luku. Par danas deli starateljstvo nad dečakom, a fudbaler se trudi da s njim provede koliko god vremena može, zbog svojih sportskih obaveza. Mnogi kažu da, za razliku od Nejmara, njegov sin neće morati nikada da brine o novcu zbog toga koliko je Brazilac već zaradio, ali je zanimljivo da se i Daviju prognozira uspešna karijera.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Davi Lucca (@davilucca)

 

Iako trenira fudbal, još uvek nije izvesno da će se njime baviti u životu, ali pošto dečak na Instagramu već ima 1,4 miliona pratilaca – pronaći će način da ne zavisi od Nejmarovih miliona.

 

Ipak, oni su tu i više ih je nego što se kao dečak usuđivao da sanja...

 

 

makonda-tracker