njen izbor

"Razveli smo se dok smo se voleli": Nova ministarka zdravlja Danica Grujičić odrekla se velike ljubavi zbog – NAJVEĆE

0

Prof. dr Danica Grujičić žena je neobične životne priče

foto:  Uroš Arsić/Mondo
foto: Uroš Arsić/Mondo

Prof. dr Danica Grujičić (63), nova ministarka zdravlja u Vladi Srbije, bila je dobro poznato ime u domaćoj javnosti i mnogo pre nego što je ušla u politiku.

 

Jedna od najcenjenijih srpskih lekarki je direktorka Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije, prodekanka Medicinskog fakulteta u Beogradu i predsednica organizacije Zdrava Srbija, a autorka je više od 250 naučnih radova, poglavlja i monografija.

 

Malo je poznato da je, budući da je njen otac radio u SSSR-u, srednju školu završila u Moskvi, gde je i započela studije medicine na Drugom moskovskom medicinskom institutu „N.I. Pirogov“. Završila ih je, ipak, u Beogradu, i to prosečnom ocenom 9,60. Potom je magistrirala i doktorirala, a o njenim poslovnim uspesima moglo bi se pisati danima.


Ona je jednom prilikom istakla da ljudski mozak smatra svemirom, neuron zvezdom, a svaku potpornu ćeliju planetu, dok se ona oseća – kao lekar koji ima priliku da nekome spasi život – produžena Božija ruka.


Obožavam hirurgiju zato što je konkretna i odmah se vide rezultati. Kad spasim pacijenta osećam se kao produžena ruka boga – istakla je dr Grujičić u jednom intervjuu.

 

Danica Grujičić
foto: Milan Maričić/ATAImages

Poznata je po svom temperamentu, a on joj je doneo mnogo nadimaka.


Brzi Gonzales, Generalka, ali najčešće Aždaja, umeli su da me zovu i nikada mi nije smetalo. Tako su me ljudi doživljavali i to je sasvim u redu. Nadimak Aždaja, po pitanju posla je svakako kompliment – kaže ona.


Ona je, inače, redak primer lekara koji toliko uživa u svom poslu da joj nije strano ni retko da spoji više smena i ne ode kući po nekoliko dana. Iako joj njen posao donosi mnogo radosti, nije malo ni onih vrlo teških trenutaka – kada izgubi pacijenta.

 

Najteže je kad moram da saopštim roditeljima da će im dete umreti. Nemoguće je za lekara, normalnu osobu, da se ne veže za pacijenta. Ako vam je svejedno šta će biti sa vašim pacijentom, onda ne treba da se bavite medicinom. Taj čovek je nečije dete, nečija majka, nečiji otac. Najviše me rastuži nepravda, kad gubim pacijenta i tada umam da se rasplačem. Nema ništa teže nego kad bolesno dete u mene gleda kao u drugu majku, a ja znam da ne mogu da mu pomognem – ispričala je u jednom intervjuu dr Grujičić.

 

Danica Grujičić
foto: Printscreen, Pink

Malo je poznato da je nova ministarka zdravlja bila u kratkom braku s kolegom, ali je njen izbor ipak bio posao.


Kada sam imala 25 godina udala sam se za kolegu koji je sjajan čovek. On je bio moj izbor u tom trenutku, ali već posle četiri meseca sam shvatila da zaista ne mogu da postignem i karijeru i brak i razveli smo se dok smo se još voleli. Nisam mogla u potpunosti da se predam neurohirurgiji, a da istovremeno imam porodicu. To je bio moj izbor. Smatram da svaka žena treba da ima to pravo izbora – kaže dr Grujičić.


Kako je otkrila jednom prilikom, njen otac je ovaj razvod – slavio.


Častio je društvo i pevao. Od starta nije bio zadovoljan mojim izborom muža, a ja sam sa 25 godina mislila da sam najpametnija na svetu. Moj muž bio je dobar čovek, ništa ružno o njemu ne mogu da kažem, ali imali smo potpuno različita interesovanja – iskrena je nova ministarka.

 

 

makonda-tracker