uspešna i mlada žena

Govori 4 jezika, ima veliku porodicu i sad menja Zoranu Mihajlović: Ko je nova ministarka Dubravka Đedović Negre?

2

Nova ministarka u Vladi Srbije je Dubravka Đedović Negre.

foto: Nenad Kostić
foto: Nenad Kostić

Dubravka Đedović Negre je nova ministarka energetike i ona će na tom mestu zameniti Zoranu Mihajlović. Ona je članica Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, a pre toga bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, gde je provela pet godina.

 

Dubravka je uspešna, mlada žena, a potiče iz ugledne beogradske porodice. 

- Moja majka bila je izuzetno vredna i ambiciozna. Završila je fakultet tokom trudnoće, a otac je studirao dva fakulteta. Puno su radili i dosta stekli, i tako meni omogućili da se školujem i usavršavam od malena, uprkos ratu i sankcijama, uz koje sam odrasla. Slični su bili i baka i deka – sa više od pedeset godina otišli su u Ameriku, gde su radili i zaradili penziju u poznim godinama - rekla je ona u jednom intervjuu.

 

Počela je kao TV producent na CNN International, gde je organizovala izveštavanje sa brojnih događaja iz regiona, ali i sa ratišta u Avganistanu. Dubravka je najveće radno iskustvo stekla u Luksemburgu, ali je ipak rešila da se vrati u Srbiju. 

 

Dubravka Đedović Negre
foto: Nenad Kostić

Ona pored svih obaveza ima jako malo slobodnog vremena, a kako je po prirodi avanturista, slobodno vreme koristi da se bavi sportom.

 

- To su divni momenti kad punim baterije - bavim se sportom, šetam i viđam sa prijateljima. Bilo da je obilazak Srbije, koju još uvek nisam dovoljno istražila jer sam pola života provela u inostranstvu, ili neke druge zemlje – putovanja su za mene najkvalitetnije vreme, jer uvek imam priliku da vidim, doživim i naučim nešto novo. Vreme provedemo sa decom i prijateljima uvek je dragoceno, jer oko sebe imam mali, ali vredan krug divnih ljudi - istakla je Dubravka.

 

Dubravka Đedović Negre
foto: Nenad Kostić

Političarka se osvrnula u jednom intervjuu i na devedesete, koje su za nju bile velika prekretnica.

 

- Osnovnu školu sam završila u Braće Jerković. Svi znamo šta je to beogradsko naselje značilo devedesetih. Asocijaciju na kriminal, opasne momke, bezakonje, trenerke i „kajle“. Kada sam imala 16 godina, najbolji drug mi je umro od overdoza. Sa 16 sam prvi put otišla na studenstki protest. Devedesete za mene predstavljaju početak urušavanja jedne države, jednog društva, jednog sistema vrednosti. Donele su mnogo patnje, odnele su mnogo ideala sa kojima smo odrasli. Za mene je to bilo novo doba koje je donelo ogromne promene. Promene su postale jedina konstanta, i tada sam postala svesna da sama moram da se izborim za svoje mesto pod suncem - rekla je ona jednom.

 

Dubravka Đedović Negre je udata za bivšeg ragbistu i triatlonca Kristofa, sa kojim ima dvoje dece, a ova porodica je jedna velika kosmopolitska zajednica, s obzirom na to da sa njima žive i njegovo dvoje dece iz prvog braka.

 

 

makonda-tracker