tuga ju je pratila

Nije pobegla DEMONIMA koji su je pratili od detinjstva: Svi su mislili da je glumica umrla u snu, a istina je bolna

0

Iako je najpre javljeno da je glumica preminula mirno i u snu, nekoliko dana kasnije otkriveno je da je sebi oduzela život, nakon decenija teške borbe

foto: - / PA Images / Profimedia
foto: - / PA Images / Profimedia

 

Glumica Margo Kider, jedna od prvih ženskih zvezda holivudskih filmova o superherojima, preminula je 13. maja 2018. godine. Njen agent je isprva saopštio da je glumica umrla u snu, ali je njena ćerka kasnije otkrila istinu – Margo je sebi oduzela život.


U danima nakon njene smrti, njen prijatelj Džefri Sent Kler napisao je:


Cele nedelje me proganja prizor Margo kako bespomoćno leži na podu svoje kuće.


Kako se kasnije ispostavilo, ona je popila prekomernu količinu lekova i alkohola, nakon čega je preminula.

 

Margo Rut Kider rođena je kao jedno od petoro dece 1948. godine u Jelounajfu, u Kanadi. Njen otac Kendal bio je inženjer, a majka Džil nastavnica istorije, a zbog očevog posla često su se selili zabačene delove Severne Amerike.


Od ranog detinjstva borila se s mentalnim problemima, a još kao devojčici dijagnostikovan joj je bipolarni poremećaj.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sean Chen (@seanchenart)


Znala sam da sam drugačija, imala sam tok misli kakav drugi nisu imali – priznala je jednom prilikom.


Sa samo 14 godina, pokušala je sebi prvi put da oduzme život nakon što je dečko raskinuo s njom, a utočište od sopstvenih borbi pronašla je u glumi.
Mogla sam stvarno da "pustim" sebe... I niko nije znao da sam to ja – rekla je glumica jednom prilikom. – Nikad me niko nije ohrabrivao da postanem glumica. To su smatrali šalom... Kao tinejdžerka, zamišljala sam sebe u svakoj knjizi koju sam čitala. Želela sam da budem Henri Miler i Tomas Volf. Želela sam da jedem sve što svet nudi, ali su mi oči bile veće od stomaka.


Budući da se porodica često selila, Margo je neretko menjala škole i imala poteškoće da sklopi dugotrajna prijateljstva. Kada je imala 18 godina, zatrudnela je, a njen dečko je dogovorio ilegalni abortus u hotelskoj sobi. Osoba koja je izvela prekid trudnoće učinila je to tako što joj je matericu napunila sredstvom za dezinfekciju, o čemu je glumica kasnije pričala s bolom.

 

Margo Kider
foto: Flashback FM/Youtube printscreen

Posle kratke karijere modela, prvu ulogu dobila je u kratkom filmu The Best Damn Fiddler from Calabogie to Kaladar, a vrlo brzo uloge su počele da se nižu. Igrala je rame uz rame sa Džinom Vajlderom, Suzan Sarandon, Rovertom Redfordom, Piterom Fondom... U međuvremenu je imala kratak brak s piscem Tomasom Meguanom, s kojim je dobila ćerku Megi, zbog čega je napravila pauzu od glume. Željna da se vrati poslu, otišla je na audiciju koja ju je upisala u holivudske besmrtne.

 

Kruna njene karijere i mejnstrim uspeh svakako su stigli zahvaljujući "Supermenu" s Kristoferom Rivom, u kom je Margo igrala Lois Lejn. Usledio je i nastavak filma, koji je ponovio uspeh prvog dela, a pored ogromne slave i opšteg obožavanja širom svega, Margo je zahvaljujući Supermenu dobila i prijatelja za ceo život – Kristofera Riva, s kojim je ostala bliska do njegove smrti 2004.

 

Margo Kider, Lois Lejn, Supermen, Kristofer Riv
foto: Flashback FM/Youtube printscreen

Kad ste vezani za nekoga i zajedno visite s plafona mesecima, morate da se zbližite – našalila se jednom prilikom glumica.


Kako su godine prolazile, Margo je vredno radila i imala još dva propala braka. Njeni stari problemi s mentalnim zdravlje sve vreme su je pratili, pa je imala vrlo teške epizode, a sve je kulminiralo tokom devedesetih. Najteže joj je bilo već početkom decenije, kad aje dve godine provela u invalidskim kolicima nakon nesreće na snimanju filma "Bela soba". U međuvremenu je odbila terapiju litijumom za bipolarni poremećaj, a probleme više nije mogla da krije nakon što je napravila incident 1996. godine.

 

1 / 4 Foto: Flashback FM/Youtube printscreen


Naime, Margo je tri godine vredno radila na svojoj autobiografiji, kada joj je kompjuter zaražen virusom, zbog čega je glumica ostala bez rukopisa knjige.

 

Ona je otišla u sedište kompanije koja se bavi vraćanjem izgubljenih dokumenata na kompjuterima i napravila takvu scenu da su je mediji nazivali maničnom i histeričnom. Glumica se povukla u sebe i nestala na nekoliko dana, nakon čega je pronađena na ulici u teškom stanju. Tvrdila je da su pokušali da je siluju i nakon toga više puta bila hospitalizovana.
Nakon mnogo muka, izjavila je da je "konačno sposobna da prihvati svoju dijagnozu".


Poslednje godine života provela je baveći se političkim aktivizmom i živeći u Livingstonu u Montani. Nakon samoubistva, njeno telo je kremirano, a pepeo je posut po njenim omiljenim lokacijama u Kanadi, gde je provela detinjstvo. Navodno je glumica tražila da "bace njeno telo medvedima", zbog čega je deo pepela završio u blizini staništa grizlija.

 

 

makonda-tracker