tome se niko nije nadao

Njenu posetu Jugoslaviji su mnogi osudili: Kraljica Elizabeta II tražila Titu omiljeno srpsko jelo da je čeka u Beogradu

3

Kraljica Elizabeta II preminula je sa 96 godina u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II bila je jedna od najpoznatijih žena na planeti. Vladala je 70 godina i uvek bila simbol jednog vremena i stub kraljevske porodice. Nakon njene smrti, novi kralj Velike Britanije je Čarls.

 

Brojne zanimljivosti su ispričane o kraljici, a s obzirom na njen staž, uvek postoji nešto što je zaboravljeno ili preskočeno. Kraljica će ostati upamćena po svojim kompletima jarkih boja, biserima koje je nosila zbog tradicije, ali i po svom specifičnom smislu za humor.

Kraljica Elizabeta II i njen suprug princ Filip posetili su 1972. godine Jugoslaviju, a to je bila prva kraljičina poseta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike.

 

Malo je poznato da je tokom zajedničkog leta od Beograda do Brijuna, kraljica uživala u leskovačkim specijalitetima, našim najpopularnijim ćevapčićima.

 

1 / 11 Foto: Eddie MULHOLLAND / AFP / Profimedia

 

Verovatno niko nije očekivao da će se Elizabeti II toliko dopasti roštilj i to leskovački ćevapčići, pa je po povratku u Beograd izričito tražila da je ovaj specijalitet sačeka.

 

Kraljica Elizabeta II nije jedina značajna, sada već istorijska, ličnost koja je u poseti Jugoslaviji i Titu uživala u ukusima leskovačkih čarolija. Srpski roštilj su voleli i Nikita Hruščov, Šarl de Gol, Vili Brandt, Sofija Loren, Ričard Barton, Elizabet Tejlor...

 

 

makonda-tracker