holivudski cinik kog ništa nije oduševljavalo

"Žena seljačkog izgleda i mali muškarac velikog stomaka": Ričard Barton u dnevniku iz 1971. opisao Tita i Jugoslaviju

2

Slavni Ričard Barton i Elizabet Tejlor još davne 1971. su doputovali u Jugoslaviju kako bi se Barton pripremio za ulogu Josipa Broza Tita.

foto: Universal History Archive, Profimedia
foto: Universal History Archive, Profimedia

Ričard Barton je igrao u filmu Bitka na Sutjesci, a ovaj slavni glumac je tumačio lik predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita. U svom dnevniku je otkrio kako nije bio očaran upoznavanjem sa Titom i Jovankom.

 

Te godine na Brionima Bartona i Liz Tejlor dočekali su, kako je slavni glumac napisao, žena seljačkog izgleda i mali muškarac velikog stomaka. Ona je bila šarmantna i "razornog" osmeha, a njemu zbog zatamnjenih naočara nije video boju očiju. Iznenadilo ga je koliko je ona krupna, a on tako "malen i nežan", i izuzev tog stomaka, sitan.

Ovaj segment Titovog života su tadašnje generacije posmatrale kao seriju, a sama pojava holivudskih zvezda sa Titom je dovoljna da sva pažnja bude usmerena ka tome. A dok je Bartonu Tito bio jako dosadan i nezanimljiv, Liz Tejlor je bila očarana njime.

 

- Stigli smo sretno i odvezli smo se automobilom - Mercedes-Benzom - do i kroz Pulu, gde nas je čekao brod. Masa fotografa i novinara, i TV ljudi čekala nas je na aerodromu. Uobičajena pitanja - Kakav je osećaj glumiti velikog čoveka?, Koliko znate o Titu?". Dali su nam vilu nedaleko od Titove. Vrlo vruće - bez klima uređaja. Madam Broz dočekala nas je u vili. Krupna žena vrlo seljačkog izgleda te krajnje šarmantna sa razornim osmehom. Ponuđeni su nam kanapei (koje sam jeo, sklonivši hleb), i šampanjac, koji sam odbio, i ukusna turska kafa, koju nisam odbio - napisao je Barton, nepopravljivi holivudski cinik.

 

Josip Broz Tito, Jovanka Broz, Ričard Barton
foto: Profimedia

- Dug, ali ugodan dan proveden, osim kratkog poslepodnevnog dremeža, sa Titom. Predsedniku i supruzi darovali smo Van Cleef & Arpels - komad pirita sa satom u njemu. Kad me Tito pitao o scenariju, rekao sam da mislim da je on u njemu malo predstavljen te kako treba biti jači te da je ta uloga premala. Rekao je da je u redu da bude veći, što se režiseru izuzetno dopalo. Tako da ću možda imati nešto bolje i više raditi, nego samo stajati i izgledati kao "čovek sudbine - napisao je glumac sledećeg dana.

 

1 / 9 Foto: t14 / Zuma Press / Profimedia

 

Poznato je koliko lljubomornih scena je bilo kada je u pitanju ovaj holivudski par, pa je tako Elizabet Tejlor svuda putovala sa svojim suprugom. Ričard se ženio pet puta, ali samo je poznato ime Elizabet, sa njom je u braku bio dva puta, ali su se oba puta razveli.

 

Mnoge žene su želele da dožive ljubav i strast poput ovog holivduskog para ćija će ljubav ostati upamćena kao jedna od najvećih svih vremena.

 

makonda-tracker