bila je skromna u odevanju

Prva dama Jugoslavije je imala poseban stil: Jovanka Broz je volela domaću modu, a imala je i omiljenog dizajnera

0

Jovanka Broz je negovala poseban stil oblačenja, kombinaciju svetske i jugoslovenske mode.

foto: Tanjug / ČTK / Profimedia
foto: Tanjug / ČTK / Profimedia

Prva dama Jugoslavije Jovanka Broz privlači pažnju decenijama unazad. Njen stil je mnogima bio zanimljiv, a o njoj su se brinula brojna jugoslovenska modna preduzeća i dizajneri.

 

Iako je važila za uticajnu ženu, ona je istovremeno bila i skromna. Nikada joj nije bio prioritet da ima skupe odevne predmete, a vrlo često je prednost davala domaćoj industriji i brendovima.

Jovanka će ostati upamćena kao žena koja je šezdesetih godina doprinela velikom razvoju modne industrije u Jugoslaviji. Redovno je posećivala sajmove mode, a i sama je organizovala revije na kojima su bili gosti strani dizajneri. Na revijama koje je ona osmislila kako bi prikazala domaću modnu industriju, gostovali su i visoki državni zvaničnici sa svojim suprugama.

 

Jovanka Broz
foto: Vladimir Akimov / Sputnik / Profimedia

Jedan od domaćih modnih kreatora koji je imao priliku da lično prezentuje svoje modele prvoj dami, bio je Aleksandar Joksimović koji je tom prilikom predstavio svoju grandioznu kolekciju iz Vitraž mode.

 

Ovakvim odnosom ona je uspela da poveća interes ljudi za modu u Jugoslaviji i time modne revije svrsta u bitne događaje kada je kultura u pitanju. Često je davala podršku ručnoj trikotažnoj proizvodnji iz Sirogojna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žarko Jokanović (@zarjok)

Jovanka je imala svoj stil koji se razlikovao i od modnih trendova koji su bili aktuelni tada, ali i od drugih žena. Volela je odeću krojenu uz telo, sa blago naglašenim dekolteom, kvalitetan štof i svilu, a tek ponekad je nosila Šanelove kostime.

 

1 / 5 Foto: AFP / AFP / Profimedia

 

Inače, nakit je bio jako bitan u stilu prve dame Jugoslavije, pa je uvek imala  skupocenen ogrlice koje su privlačile pažnju.  S obzirom na njenu skromnost, ona je odevne kombinacije više puta ponavljala, a uglavnom su dominirale svetlije nijanse.

 

Jovanka Broz je u svom stilu spojila i svetsku i domaću modu, Šanel kostime, ali i zanatsku proizvodnju Jugoslavije. 

 

makonda-tracker