ŠTA VI MISLITE?

Od 2.800 dijamanata, samo TAJ može da izazove skandal: Da li će Kamila na krunisanju nositi krunu ozloglašene prošlosti?

0

Krunisanje kralja Čarlsa III zakazano je za 2023. godinu, a tom prilikom će biti krunisana i kraljica supruga Kamila.

foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Bakingemska palata je potvrdila prvobitne navode da će kraljica supruga Kamila biti krunisana na nešto jednostavnijoj ceremoniji 2023. godine, a to je pokrenulo dodatna pitanja vezana još za prošlost kraljevske porodice.

 

Naime, javnost zanima da li će Kamila tom prilikom nositi ozloglašeni dijamant Koh-i-Nûr koji se nalazi u središtu krune i predstavlja najozloglašeniji kraljevski dragulj. On podseća na period kolonijalizma i i dalje je u centru svađe pošto u Indiji svakog dana rastu zahtevi da se dijamant vrati.

Smatra se i da bi diplomatska rasprava oko dijamanta mogal da baci u senku i samo krunisanje, a Indijci su stava da bi nošenje te krune na ceremoniji samo dodatno evociralo bolna sećanja na kolonijalnu prošlost. 

 

Dijamant Koh-i-Nûr se prvobitno nalazio u krunidbenoj kruni kraljice Aleksandre, supruge kralja Edvarda VII, na ceremoniji 1902. godine, a potom ga je nosila i kraljica Marija, supruga kralja Džordža V.

Kruna iz 1937. godine je specifična po mnogo čemu. Ona se sastoji od 2800 dijamanata, a sadrži i dijamant koji je kraljici Viktoriji poklonio turski sultan 1856. u znak zahvalnosti zbog podrške u Krimskom ratu. Kraljica majka ga je nosila nekoliko puta, na otvaranju parlamenta za vreme vladavine kralja Džordža VI, na krunisanju svoje ćerke Elizabete II, ali i kada je umrla 2002. godine.

Neki navodi su još pre govorili kako je ta kruna logično namenjena i Kamili jednog dana, pa se skoro i ne postavlja pitanje da li će je nositi, a olakšavajuća okolnost je što je ozloglašeni dijamant na posebnom nosaču, pa se vrlo lako može ukloniti.

 

 

makonda-tracker