ne krije emocije

"Tužan sam i zbunjen": Najlepšem evropskom princu ODUZETA TITULA, a cela porodica je skrhana

0

Nakon što je danska kraljica, naizgled iz čista mira, odlučila da oduzme titule deci njenog drugog sina, najstariji od njih ne krije da je šokiran i tužan

foto:  EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Pre nekoliko dana, strani mediji su javili da je danska kraljica Margareta saopštila da će deca princa Joakima, njenog drugog sina, ubuduće biti grofovi i grofice, iako su do sada bili prinčevi i princeze.


Uz to, četvoro dece princa Joakima – Nikolaj (23), Feliks (20), Henrik (13) i Atena (10) neće moći da budu ni Njegovo/Njeno kraljevsko visočanstvno.
Oni će zadržati svoje mesto u redu za presto, navela je kraljevska palata, a trenutno su zauzimaju od sedmog do desetog mesta. Ova odluka stupa na snagu od 1. januara 2023. godine.

 

Najpoznatiji od dece princa Joakima je princ Nikolaj, uskoro grof Nikolaj, koji je dobro poznat ljubiteljima mode jer godinama radi kao uspešan model, zbog čega ga mnogi nazivaju najlepšim evropskim princem. Kako je on sada istakao za Ekstra Bladet, ova odluka ga je rastužila.

 


Cela moja porodica i ja smo, naravno, vrlo tužni – objasnio je. – Mi smo, kako su moji roditelji već izjavili, šokirani ovom odlukom i time koliko je brzo sprovedena. Veoma sam zbunjen time što se sve desilo ovako.


Princ Nikolaj dodao je da je sam o ovoj odluci njegove bake obavešten samo nekoliko dana pre nego što je ona izdala saopštenje za javnost.


Nisam brojao dane, ali nije moglo da bude više od nedelju dana – rekao je Nikolaj.

 


Princ Nikolaj od Danske, grof od Monpezata, najstariji je sin princa Joakima i njegove prve žene Aleksandre, grofice od Frederiksborga. Trenutno je sedmi u redu za danski presto, a u vreme svog rođenja bio je treći. Budući da mu je jasno da nikad neće staviti krunu na glavu, on je rešio da nađe dobro plaćen posao, a to čini s velikim uspehom: oko njega se otimaju vodeći dizajneri i već je krasio naslovnicu magazina "Vogue"!


Kada je imao 18 godina, princ Nikolaj potpisao je ugovor s modnom agencijom Scoop Models, a svoj debi na modnoj pisti imao je u februaru 2018. godine, kada je šetao za Burberry na Nedelji mode u Londonu.

 

Danas ovaj poznati unuk kraljice Margarete II sarađuje kako s pomenutom modnom kućom, tako i s brojnim drugim brendovima, od kojiih je možda najčuveniji Dior, a nedavno je zatvorio Nedelju mode u Parizu. Tada je hodao pistom na reviji danskog brenda Rains, i to u predimenzioniranoj svetloroze jakni i crnoj majici kargo pantalonama.

 

Princ Nikolaj
foto: Showbit.com/Profimedia

Ono što Nikolaja bez sumnje izdvaja jeste njegovo aristokratsko držanje, kao i visina, a tu je i njegov pomalo egzotičan izgled, netipičan za Dansku. Naime, prinčeva majka Aleksandra rođena je u Hong Kongu i ima englesko, kinesko, austrijsko i češko poreklo.


Iako mu predviđaju svetlu budućnost u svetu modelinga, Nikolaj je nedavno istakao da veruje da je to samo njegov posao, ali ne i karijera, pa studira Poslovnoj školi u Kopenhagenu. Zbog poslovnih obaveza često izostaje s nastave, pa je tako ovaj semestar proveo u Parizu, ali ne odustaje od svoje namere da završi studije.


Kako je nedavno ispričao za skandinavsko izdanje časopisa "Vogue", za koji je snimio editorijal koji je privukao mnogo pažnje modne javnosti, niko u kraljevskoj porodici nije imao ništa protiv njegove želje da se bavi manekenstvom.

 


Niko nije bio protiv toga ― rekao je princ Nikolaj i dodao da je najpre morao sam sa sobom raščisti i organizuje se kako mu posao ne bi remetio druge obaveze, poput učenja.


Njegovi poznati roditelji godinama ističu da ne žele da njegov društveni status nameće Nikolaju kako treba da živi.

 


Ne sme da bude primoran ni na šta. Nikolajev život mora da se odvija baš po njegovom planu, u potpunosti. Želim da mu pomognem i da ga inspirišem ― rekao je princ Joakim pre nego što je mladi princ zakoračio u modnu industriju.

 

 

makonda-tracker