Kao grom ih je pogodila odluka kraljice: Danski princ ŠOKIRAN razlogom zbog kojeg je BAKA UNICIMA ukinula titule

0

Ukidanje titula smatrala je dobrom odlukom, ali se ona njenom sinu, princu Joakimu nije dopala

foto: EPA/KOTE RODRIGO
foto: EPA/KOTE RODRIGO

Danski princ Joakim odlučio je da danas sa svetom podeli vesti koje su veoma rastužile celu njegovu porodicu.

 

U zvaničnom saopštenju on je rekao da je njegova majka, kraljica Margareta (82) odlučila da njegovoj deci, a njenim unucima oduzme kraljevske titule.

 

Princ Joakim je mlađi od dvojice Margaretinih sinova. S princezom Meri ima četvoro dece, Nikolaja (23), Feliksa (20), Henrika (13) i Atinu (10).

 

 

Njihova baka, a majka princa Joakima donela je jednu važnu odluku koja se tiče titula koje njeni unuci, deca princa Joakima nose.

 

Naime, ona je najvaila i ranije da planira izvesne promene, ali niko nije ni slutio da će to biti toliko radikalan potez koji će celu porodicu ostaviti u neverici.

 

Kraljica je svoju odluku saopštila u sredu, istakavši da se nada da će njena odluka biti dobra za njene unuke. Zapravo, ona je rekla da želi "da oblikuju sopstvene živote bez ograničenja posebnim obavezama i dužnostima" koje sa sobom nose titule prinčeva i princeza.

 

Kraljica Margareta II
Kraljica Margareta IIfoto: Youtube/printscreen

 

- O ovome sam već dugo razmišljala i mislim da će to biti dobro za njih u budućnosti. To je razlog - rekla je kraljica.

 

Prema sporazumu, Nikolaj, Feliks, Henrik i Atina će od 1. januara 2023. biti poznati kao Njegova Ekselencija grof Monpezat, odnosno Njena Ekselencija grofica od Monpezata.

 

Na ovu odluku otac dece, princ Joakim nije ostao ravnodušan, pa je odlučio da sa svima podeli kako se tog trenutka osećao.

 

Princ Joakim
foto: EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN DENMARK OUT

 

- Svi smo veoma tužni. Nikada nije lako videti svoju decu kako su povređena. Dovedeni su u situaciju koju ne razumeju - rekao je on u intervjuu za danske novine "Ekstra Bladet".

 

- Dato mi je pet dana da im saopštim ovu odluku. U maju mi je predstavljen plan koji je bio zasnovan na tome da bi to moglo da se desi, ali kada svako dete napuni 25 godina. Sada sam dobio pet dana da im to kažem. Atina puni 11 godina u januaru - dodao je Joakim.

 

Princ Joakim i princeza Meri
Princ Joakim i princeza Merifoto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

 

Iako Joakimova deca neće nositi kraljevske titule oni će zadržati svoje pozicije u liniji nasleđivanja trona.

 

Ipak, ova odluka veoma teško je pala celoj porodici, a najviše princu koji se zbog nje osetio razočaranim.

 

Ova kraljičina odluka ne odnosi se na decu njenog starijeg sina i prestolonaslednika Frederika - princa Kristijana (16), princezu Izabelu (15) i blizance - princa Vinsensta i princezu Džozefinu (11).

 

 

makonda-tracker