DA LI STE ZNALI?

Možda baš to smeta Hariju: Prinčevi Džordž i Luj i princeza Šarlot imaju nove titule i prezime

0

Nakon smrti kraljice Elizabete II članovi kraljevske porodice su dobili nove titule.

foto: EPA/Jonathan Brady / POOL
foto: EPA/Jonathan Brady / POOL

Jedna od najvećih promena je svakako na tronu, pa je tako nekadašnji princ od Velsa, Čarls, postao kralj Čarls III, a njegova supruga Kamila, kraljica supruga, kako je Britanci nazivaju.

 

U jednom trenutku se spominjalo kako bi novi kralj mogao da postane Vilijam, međutim, on će ipak sačekati da nasledi tron od svog oca. Do sada, Vilijam i Kejt Midlton su bili vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, ali stupanjem Čarlsa na presto, menjaju se i njihove titule.

Naime, Vilijam nasleđuje prethodnu titulu svog oca, pa tako on i Kejt postaju princ i princeza od Velsa. Šta to znači za njihovu decu, Džordža, Šarlot i Luja?

 

Kejt Midlton, Vojvotkinja od Kembridža
foto: EPA/DAVE HUNT

Deca su dosad nosila prezime Kembridž, po titulama svojih roditelja, a nadalje to će se promeniti u Vels. I na sahrani kraljice Elizabete Šarlot i Džordž su nazvani princ i princeza od Velsa.

 

Na taj način je i princ Vilijam dobijao titule, on je isto bio princ od Velsa dok se nije oženio, a nakon braka sa Kejt Midlton, dobio je vojvodstvo od Kembridža, dok je njegov brat Hari, zajedno sa Megan Markl postao vojvoda od Saseksa.

 

Podsetimo, navodno je princ Hari isfrustriran i besan jer smatra da će postati nevažan čim njegov bratanac Džordž napuni 18 godina.

 

 

makonda-tracker