tužne vesti

Svet je ostao bez još jedne Oskarovke: Zvezda filma "Let iznad kukavičjeg gnezda" preminula u 88. godini

0

Svoju filmsku karijeru Luiza Flečer počela je da gradi u srednjim godinama, ali je svima ostala u srećanju kao odlična glumica

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Poznata glumica i Oskarovka Luiza Flečer preminula je u snu, okružena svojom porodicom, u 88. godini.

 

Njen sin Endrju Bik je rekao da je umrla u petak prirodnom smrću. Preživela je dve borbe sa rakom dojke.

 

 

Kao sredovečna žena Luiza se oprobala u svetu glume, a njen talenat je bio takav da su mnogi poznati reditelji poželeli da postane deo njihovih projekata.

 

Tako je dobila priliku da svoje umeće pokaže u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda", a uloga okrutne i proračunate medicinske sestre donela joj je ogroman uspeh i Oskara o kojem nije mogla ni da sanja.

 

Iako je oduvek imala veliku strast prema glumi, Luiza je na prvo mesto stavljala porodicu i decu. U ranim 40-im je dobila ulogu pored Džeka Nikolsona u filmu iz 1975. reditelja Miloša Formana.

 

 

 Mnogi reditelji među kojima je bio i Forman su se divili njenom talentu koji je pokazala godinu dana ranije u filmu režisera Roberta Altmanova "Lopovi poput nas".

 

Mnoge glumice pre nje su odbile ovu ponudi, a među njima su bile En Bankroft, Elen Berstin i Anđelu Lensberi, to odbile.

 

- Bila sam poslednja glumica, prisetila se ona u intervjuu 2004. Tek kada smo bili na pola snimanja, shvatila sam da je uloga ponuđena drugim glumicama koje nisu htele da deluju tako užasno na ekranu - otkrila je jednom prilikom. 

 

 

U svom govoru u večeri kada je osvojila Oskara glumica je koristila je američki znakovni jezik kako bi zahvalila svojim gluvim roditeljima, a zahvalila se i publici što je mrzi.

 

Njen prikaz ovog lika bio je toliko nezaboravan da je platforma Netflix 2020. po njemu napravila seriju „Ratched“, koja prati priču medicinske sestre koja postane negativac.

 

 

 

makonda-tracker