spremali su se decenijama

Sahrana kraljice Elizabete II: Svi detalji koje treba da znate o događaju veka

0

U Velikoj Britaniji danas će biti sahranjena kraljica Elizabeta II, a očekuje se da će ovo biti najveći međunarodni događaj u istoriji ove zemlje, pišu tamošnji mediji, a svakako je najveća akcija u istoriji britanske policije.

foto: EPA-EFE/ADRIAN DENNIS / POOL
foto: EPA-EFE/ADRIAN DENNIS / POOL

Veruje se da će na ulice izaći više od milion ljudi, još više nego na dan krunisanja Elizabete II 1953. godine, državne sahrane njenog oca Džordža VI 1952. i ceremonijalnim sahranama princeze Dajane 1997. i Kraljice Majke 2002.


Protokol za sahranu kraljice pripreman je decenijama i biće "milimetarski precizan", a ceremoniji će prisustvovati oko pet stotina šefova država ili vlada i najviših međunarodnih funkcionera, koji će se naći među dve hiljade privilegovanih zvanica.

 

Među onima koji će odati poslednju počast britanskoj kraljici biće japanski car Naruhito, kome je ovo prvi put da napušta svoju zemlju posle stupanja na tron 2019. godine, zatim američki predsednik Džo Bajden, premijer Kanade Džastin Trudo, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Brazila Žair Bolsonaro, princ od Monaka Alber Drugi, španski kralj Felipe Šesti, njegov otac Huan Karlos, saudijski princ Mohamed el Salman, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel... Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić s partnerkom Milicom Đurđić.


S druge strane, pozivnicu nisu dobili predstavnici Rusije i Belorusije.
U Velikoj Britaniji je za danas proglašen neradni dan, na zahtev Vlade, a očekuje se da će London u tišini i tugovanju stati na jedan dan.

 

1 / 14 Foto: Chris Jackson/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia


Satnica sahrane kraljice Elizabete


6.50 - Otvaraju se vrata Vestminster hola


8 - Otvaraju se vrata Vestminsterske opatije za kongregaciju kako bi se zauzela mesta za državnu sahranu. Šefovi država i predstavnici inostranih vlada, uključujući strane kraljevske porodice, generalne guvernere i premijere kraljevstva, okupiće se u Кraljevskoj bolnici u Čelsiju i otputovati u okviru kolektivnih aranžmana u Vestminstersku opatiju.


10.35 - Podiže se sanduk i nosi od Vestminster hola do državnog lafeta Kraljevske mornarice


10.44 - Lafet, koji će vući 142 pripadnika Mornarice, kreće na put. Kralj i članovi kraljevske porodice prate kovčeg


10.52 - Povorka stiže do zapadne kapije Vestminsterske opatije, gde će nosioci podići kovčeg s držanog lafeeta i uneti ga unutra


11 - Sahrana


11.55 - Poslednja poruka i nacionalna dvominutna tišina


12 - Državna himna i lament, kovčeg se odnosi u državni lafet


12.15 - Povroka kreće do Velington arča


13 - Povorka stiže i kovčeg se prenosi u državna pogrebna kola, koja potom kreću u Vindzor, dok svira nacionalna himna. Kraljevska porodica kreće u Vindzor.


15.06 - Kola se približavaju Albert roudu u Vindzoru i pridružuju se povorci


15.10 - Povroka stiže


15.20 - Vrata kapele Svetog Đorđa se otvaraju za versku službu


15.25 - Članovi porodice koji nisu u povorci stižu na službu


15.40 - Kralj i ostali bliži članovi porodice stižu u povorku


15.53 - Kovčeg se podiže i nosi u povorci


16 - Služba počinje, a nije poznato koliko će trajati. Kralj i članovi kraljevske porodice kreću u zamak Vindzor. Kraj ceremonija.


19.30 - Privatna sahrana u prisustvu kralja i porodice. Kraljica će biti sahranjena zajedno sa suprugom Filipom, vojvodom od Edinburga u Memorijalnoj kapeli krlaja Džordža VI.

 

 

makonda-tracker