nosila ih je i kraljica viktorija

Moćna i emotivna priča stara više od hiljadu godina: Da li znate zašto kraljica Elizabeta uvek u javnosti nosi bisere?

0

Britanska kraljevska porodica je uvek interesantna ljudima, a s obzirom na to da jedna kraljica vlada već 70 godina, ljudi žele da znaju razne detalje vezane za nekoga koga toliko dugo znaju.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II je specifična kad je u pitanju moda, ali i humor, a postoje brojne zanimljivosti kad je u pitanju odabir njenog odela, kao na primer, razlog zbog kog uvek nosi jarke boje, koji je prilično emotivan i tužan.

 

Kraljica ima svoje posebne rituale koji se moraju poštovati, a između ostalog, postoje i određeni odevni predmeti i aksesoari koji su obavezni u svakom njenom pojavljivanju.

Sigurno ste za sve ove godine, ukoliko pratite kraljevsku porodicu, primetili da se Elizabeta II nikad nije pojavil bez bisera. Pomislićete, kraljica je, živi u dvorcu, zašto ne bi nosila bisere. Ali kraljevska porodica živi po pravilima i tradiciji, tako da biseri nemaju nikakve veze sa prestižom.

 

Radi se o porodičnoj tradiciji koja seže i stotinama godinama unazad, piše Istorijski zabavnik.

 

Kraljica Elizabeta, Kraljica Elizabeta II
foto: Profimedia

- Biseri su tradicionalni nakit za kraljice u Britaniji više od hiljadu godina unazad – nikada nije postojala kraljica koja nije nosila bisere“. U prošlosti, oni su smatrani retkim, lepim, sjajnim i što ih više nosite - postaju sjajniji - objasnila je Lesli Fild, koja je napisala knjigu “Kraljičini dragulji”.

 

Bisere je nosila još kraljica Viktorija, čukunbaka kraljice Elizabete II.

 

- Ona je sve svoje ćerke i unuke darivala sa po jednim biserom svake godine na njihov rođendan kako bi do 18 godina imali dovoljno bisera za ogrlicu - objasnila je Fild.

 

1 / 9 Foto: Profimeda

 

Ovu tradiciju je nastavio i Elizabetin otac Džordž VI kada je kraljici za jedan rođendan poklonio platinasti lančić i onda za svaki naredni poklanjao po dva bisera.

 

Kraljica Elizabeta II, Venčanica kraljice Elizabete, Venčanje kraljice Elizabete
foto: Profimeda

Kraljica Elizabeta II ima bogatu kolekciju nakita, naročito bisera sa tri do pet niski, a najupečatljivije ogrice je nosila 1947. na dan svog venčanja, ali i za sahranu princa Filipa 2021. godine.

 

 

makonda-tracker