danas je lepša nego ikad

Rat joj je oduzeo dom i doneo najveću ljubav: Priča pevačice u koju su Jugosloveni bili zaljubljeni do ušiju

0

... ipak vratila se i svojom lepotom i glasom mnoge podsetila na neko bezbrižnije vreme...

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Među velikim zvezdama Jugoslavije, koje su obožavane od Vardara do Triglava, bila je i pevačica Jasna Gospić, koja nas je osvojila pevajući "Dođi u pet do pet".


Rođena je u Sarajevo 1961. godine, a muzičku karijeru započela je sa 16 godina u grupi Plima, uz starijeg brata Zorana Gospića. Međutim, ubrzo su je primetili članovi grupe Ambasadori, kojima je nakon odlaska Ismete Dervoz iz benda bila potrebna pevačica. Stoga su je angažovali, a već na festivalu "Vaš šlager sezone" 1977. godine privukli su mnogo pažnje i predstavili se vanvremenskim hitom – pesmom "Dođi u pet do pet", koja je i danas rado slušana.

 

Potom su usledili hitovi "Voljela bih da si tu", "Imam jedan strašan plan", "Ne traži me"i drugi, ali se Jasna kratko zadržala u Ambasadorima, tek dve godine, nakon čega je na njeno mesto došao Hajrudin Hari Varešanović.


Sećam se detinjstva, mirisa bagrema pod mojim prozorom, sankanja na komadima kartona, klizanja na Skenderiji, prvih kafića, prvih ljubavi, i saznanja o tome da u životu postoje pravila. Hiljadu grešaka, hiljadu lekcija. Polako smo ulazili na vrata ozbiljnog života odlažući što je više moguće taj trenutak. Rekla bih da sam kroz ta vrata prošla jednom nogom, jer još uvek onom drugom stojim sa druge strane,strane na kojoj čuvam to dete u sebi, gde još uvek maštam i mislim da život i nije tako ozbiljna stvar kako panično mislimo – izjavila je jednom.

 


Jasna se potom osmelila za solo karijeru, a okušala se na mnogim jugoslovenskim festivalima. Kako se pisalo, nije želela da nastavlja pređašnjim tempom, već je želela da uživa u svojim poslednjim gimnazijalskim danima, u koju su išli još Tifa, Elvis Kurtović, Loša i mnogi drugi. Najveći uspeh je zabeležila na Splitskom festivalu 1985. godine, kada je pevala "Zar je voljeti grijeh".


Uživala je u svojoj karijeri i uspesima, ali je početkom devedesetih idila prekinuta. Po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini, 1993. godine je napustila rodno Sarajevo i preselila se u Prag. Iako je želela da ostane, zbog majčinih zdravstvenih problema je donela tešku odluku da ode iz svog grada.


Ipak, Prag ju je dočekao raširenih ruku i u njemu je pronašla ljubav svog života. – Sarajliju Dejana Sparavala, koji je u Češkoj živeo godinama i koji će ubrzo postati njen suprug i s kojim je potom dobila ćerku Dejanu i sina Bojana.

 


Suprug je moja najveća podrška, neko sa kim delim i dobro i zlo, neko ko je uvek uz mene kao i ja uz njega. Dejana volim onakvog kakav jeste, podržavam ga u svemu što radi, a on mi to svim srcem uzvraća. Ništa nije lePše od dobrog i kvalitetnog braka, imamo jedno drugo i zajedno smo jači. Zajedno smo vaspitali decu da budu odgovorni, pošteni, da budu čestiti ljudi. Danas sam majka uspešne i čestite dece što smatram svojim najvećim uspehom – rekla je Jasna pre nekoliko godina.


Nakon mirnih godina u Pragu, pre nekoliko godina je rešila da se vrati svom pozivu.

 

Svakako da sam najviše vremena posvećivala deci, ali sada, kada su već poodrasli, stekli su se uslovi i da se vratim svojoj profesiji – istakla je jasna, koja se proteklih decenija bavila modom i zastupala mnoge brendove. Kako je jednom prilikom otkrila, zahvaljujući svom poslu je doživela mnogo lepih stvari, a u jednom trenutku je imala priliku da upozna našeg najboljeg sportistu.


– Pre nekoliko godina u Monaku imala sam priliku da upoznam Novaka Đokovića, koji je neverovatno fin i kulturan dečko. Izuzetno sam se obradovala da je, uprkos svetskoj slavi, ostao veoma drag i staložen – rekla je.


Muzici se postepeno vraćala od 2005. godine, a 2017. održala je u Domu mladih u Sarajevu koncert, dok je 2018. nastupila u Beogradu, povodom obeležavanja četiri decenije karijere.

 

Jasna Gospić
foto: Youtube Printscreen

Kako je istakla, divi se Beogradu, koji ju je dočekao sa širokim osmehom i poštovanjem.


Beograd je raskošan. Veoma otvoren grad prepun raskošnih ljudi. Umetnika, avangardista, prelepih žena i mnogo, mnogo zabave. Asocira me na ljubaznost, u Beogradu se uvijek osećam posebno. Sarajevo je uvek respektovalo ono što dolazi iz Beograda, a Beograd ono što dolazi iz Sarajeva. Iznenađena sam koliko me i danas pamte. Kada sam se vratila u Beograd i počela da gostujem u emisijama i drugim prilikama, pružila bih ruku i rekla: "Ja sam Jasna Gospić". Gledali su me sa ljubaznim osmehom i rekli: "Mi znamo ko ste vi, pa dobro gde ste vi svo ovo vreme?" Osećala sam se divno.... Moj beogradski koncert je bio jako lep, prevazišao je sva moja očekivanja. Zbog toga sam jako srećna, razmenili smo najlepša osećanja i uspomene koje nikada ne nestaju. Beogradu se uvek rado vraćam – istakla je Jasna.

 

Proteklih godina, snimila je više uspešnih pesama, između ostalih "Ti si, majko, kriva", "Volim te" s Borisom Režakom, "Još mi ne daš mira"...


Povodom otvaranja Trebevićke žičare 2018. godine, muzičari iz nekadašnje grupe Ambasadori su žičari posvetili pesmu Trebević opet silazi u grad, gde su se po prvi put u pesmi sastala sva četiri bivša vokala grupe: Zdravko Čolić, Ismete Dervoz Krvavac, Jasna Gospić i Hajrudin Hari Varešanović

 

Ove godine, iznenadila je regionalnu publiku pojavivši se na "Beogradskom proleću"; gde je Jasna nastupila s pesmom "Beli grad".

 

.

 

 

 

 

makonda-tracker