kraljice evrovizije

Juga ih je obožavala, a sudbina ih je razdvojila: Sestre Barudžija su hipnotisale i glasom i lepotom, a evo gde su danas

0

Seks bombe, žene čarobnih glasova i lepote, dugo su bile među najpopularnijim muzičkim zvezdama od Vardara do Triglava

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Jugoslavija nam je dala mnogo lepotica koje su jednako mnogo uzdaha mamile od Vardara do Triglava, a među najistaknutijima dugo su bile sestre Izolda i Eleonora Barudžija.


Izolda je rođena u Puli 1963. godine, a Eleonora dve godine kasnije.


Od mladosti su se interesovale za muziku, a Izolda je ranije uplovila u muzičke vode. Najpre je, tokom studija, pevala u studentskom Horu "Branko Krsmanović", potom je bila pevačica grupe Pop polifonija, a nastupala je i uz pratnju Džez orkestra Radio Beograda.

 

Sa Snežanom Mišković, poznatijom po umetničkim imenom Viktorija, i Snežanom Stamenković, danas uglednom operskom pevačicom, osnovala je 1982. godine grupu Aska, a ovaj trio je iste te godine pobedio na Jugoviziji s pesmom "Halo, halo". Potom su nastupile na Evroviziji, gde je ovaj ženski trio zauzeo 14. mesto, ali Izolda se i sledeće godine vratila na evrovizijsku scenu.
Naime, 1983. godine Izolda i njena mlađa sestra Eleonora bile su deo jugoslovenske delegacije, budući da su pevale prateće vokale Danielu Popoviću u Minhenu.

 

Sestre Barudžija, Eleonora Barudžija, Izolda Barudžija
foto: Youtube Printscreen

Već sledeće godine, usledio je novi Izoldin povratak na Evroviziju, buidući da je u Luksemburgu predstavljala Jugoslaviju 1984, uz pesmu "Ciao amore". Ova pesma nije se proslavila na čuvenom takmičenju, budući da je osvojila tek 18. mesto, a obeležio ju je i jedan skandal: spot je bio zabranjen u Turskoj jer se Izolda u njemu pojavila toples!

 

Vlado Kalember, Izolda Barudžija
foto: Youtube Printscreen

Nakon nekoliko evrovizijskih godina, Izolda i Eleonora osnivao duo Sestre Barudžija i nastupaju zajedno na festivalima širom velike države, a najviše uspeha postigle su s pesmama "Opet Beograd" i "Hej, hej, vrati se", s kojom su se ponovo predstavile na Jugoviziji 1992.

 

Izolda je zatim s budućim suprugom i poznatim gitaristom Zlatkom Manojlovićem nastupala u grupi Voks, s kojom je snimila dva albuma ("Strela" i "Da li znaš"), dok se Eleonora po preseljenju iz Splita u Beograd posvetila solo karijeri i objavila pet studijskih albuma.

 


Izolda se 2001. godine osmelila za novi početak: s porodicom se preselila u Nemačku, gde danas predaje solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Dizeldorfu. Zanimlivo je da je njihov sin Todor i sam muzičar, pa svira gitaru u bendu Zed Mitchell i zadužen je za muzičku produkciju na istoj akademiji na kojoj radi njegova majka.


Što se tiče Eleonore, ona danas stanuje u Beogradu, a i jednom prilikom je otkrila da je jedno njeno od njeno dvoje dece, koju ima s kompozitorom Zoranom Tutinovićem, posebno nadareno za muziku.

 

 

 

makonda-tracker