gazila je po trnju

Ona je MAĆEHA koju HOLIVUD obožava: Preživela je logor, pobegla iz Jugoslavije, a retki znaju da je poreklom BEOGRAĐANKA

2

Mnogi je znaju kao Deniz Hejl, a samo oni retki da je rođena u Beogradu i to pod imenom Dušica Radosavljević

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Život Dušice Radosavljević, poznatije kao Deniz Hejl, prožet je događajima koji mogu da posluže kao inspiracija za snimanje filma.

 

Zbog siromaštva je napustila Jugoslaviju, a danas je  kraljica društvene scene i žena bez koje nijedan važan događaj u Holivudu ne može da prođe.

 

Dušica je rođena u Beogradu, a detinjstvo je provela na Vračaru, sa svojom bakom i dekom. Njeni roditelji su često bili odstuni, a otac joj je bio kraljev oficir.

 

 

Teške ratne godine naterale su je da ode sa porodičnog ognjišta i krene putem koji nimalo nije bio lak. Ona i njena porodica našli su se u komunističkoj nemilosti i tada su ostali na ulici bez ičega.

 

Dušica je prvo otišla u Italiju, bila je izbeglica bez dokumenata, a živela je u izbegličkom logoru. Počela je da radi kao manekenka za neke manje modne kuće i tada je upoznala svog prvog supruga, bogatog Italijana Đuzepea Đigantea.

 

 

- Otišla sam iz Jugoslavije kao devojčurak. Živela sam bez dokumenata u izbegličkom logoru u Italiji gde sam radila kao maneken za drugorazredne modne kuće. Bilo mi je veoma teško, ali uvek sam bila ubeđena kako će nešto divno da se dogodi u mom životu. Osećala sam da će nešto divno da stigne za mene. Tako sam upoznala svog prvog muža, za koga pre udaje nisam znala da je toliko bogat. Imala sam tada 16 godina, pet haljina, dve tašne i tri para cipela - počinje svoju priču Dušica, koju cela Amerika zna kao Deniz Hejl.

 

Prvi suprug joj je bio velika podrška, s njim je proputovala ceo svet. Ipak, 

brak nije potrajao, a nakon razvoda Dušica odlazi u SAD gde upoznaje Vinsenta Minelija, čuvenog režisera i oca slavne Lajze Mineli. Udaje se za njega i tako postaje maćeha slavnoj holivudskoj divi kojoj je i danas velika podrška.

 

 

Brak s Minelijem bio je njena ulaznica u svet glamura. Počela je da se druži s velikim zvezdama i polako stvarala ugled u Holivudu, a ubrzo je u ovim krugovima postala poznata i kao “carica San Franciska” jer su muškarci padali pred njom na kolena, i to ne bilo kakvi – već oni uspešni i pametni.

 

Dok je bila u braku sa Visenteom, upoznala je Prentisa Koba Hejla, jednog od najbogatijih Amerikanaca čija je postala ljubavnica. Ubrzo je ostavila Minelija i preselila se u San Francisko. I dan-danas tvrdi da je on bio najveća ljubav njenog života.

 

Kobeova tadašnja supruga Marialis znala je za njegovu aferu s Dušicom te je 1969. godine, kada je shvatila da neće moći da spasi brak, počinila samoubistvo.

 

 

Vinsent je bio divan čovek, ali nisam mogla protiv sebe. Kad smo se upoznali Prentis je bio u braku. Nikad se nismo pokajali. Za dvadeset sedam godina, koliko smo proveli zajedno, samo tri nedelje bili smo razdvojeni. Oduvek sam bila svojeglava i svima govorila šta da rade. Jedino je on bio jača ličnost od mene – priznala je svojevremeno.

 

Dušica je u to vreme organizovala najpopularnije zabave u gradu, družila se čak i s Reganovima, a nakon Titove smrti na njegovu sahranu došla je kao član američke delegacije. Danas je i dalje jedna od najuglednijih članica holivudske društvene elite i vreme provodi s brojnim zvezdama, a bavi se i humanitarnim radom.

 

 

Volim bogat društveni život, ali i te kako umem da cenim stabilnost, vreme provedeno sa jednim ili dvoje bliskih prijatelja. Volim da sam sama. Moj ranč je mesto na kom sam najsrećnija – rekla je ona.

 

Iako je pre mnogo godina napustila Srbiju ono što je zadržala jeste ponos, prkos i neustrašivost, a baš ovo joj je pomoglo u borbi koja je usledila nakon Hejlove smrti. Naime, njegova deca su protiv nje pokrenula sudski postupak kako bi je lišili nasledstva.

 

- Ako hoćete u boj, imaćete srpski rat - rekla im je tada udovica, a posle pet godina proces je okončan u njenu korist. Prijatelji su joj tada poklonili jastuk na kome je pisalo “Nikad ne tuži srpsku maćehu.”

 

 

makonda-tracker