još jedna glumica hrabro istupila!

"Sad me sramota me je bilo sramota!" Jasna Đuričić priznala da je ŽRTVA ZLOSTAVLJANJA

3

Srpska i zvanično najbolja ovogodišnja evropska glumica ove godine odlučila je da se putem društvenih mreža pridruži pokretu #NisamPrijavila i progovori o svom iskustvu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Glumica Jasna Đuričić (55) objavila je na društvenoj mreži Instagram snimak u kom je progovorila o nasilju koje je doživela.


Nisam prijavila jer me bilo sramota. Sada me sramota što me je bilo sramota. Mučno mi je da čitam sve ovo, jer kao da prolazim sve ponovo. Svaka čast onima koji govore jer znam koliko hrabrosti treba za to. Sve su to mali koraci prema jednoj velikoj slobodi — rekla je glumica.

 

Podsetimo, krajem decembra društvene mreže su preplavila priznanja više hiljada žena iz naše zemlje i regiona, koje su za vrlo kratko vreme podelile svoje priče o tome zašto nisu prijavile silovanje, zlostavljanje, nasilje, uznemiravanje, proganjanje... pod heštegom #NisamPrijavila.

 

Jasna Đuričić, Boris Isaković
foto: Profimedia

Sve je počelo nakon što je politikološkinja Nina Stojaković optužila Uroša Radivojevića, poznatog repera čiji je pseudonim Numero, za fizičko i psihičko zlostavljanje njene sestre Lidije. Tih dana na društvenim mrežama ponovo se moglo pročitati pitanje koje se često postavlja kada žrtve progovore o traumi koju su doživele — zašto nije prijavila. Žrtve raznih vidova zlostavljanja tada su rešile da progovore, mnoge prvi put u životu, a pridružilo im se i nekoliko poznatih žena, poput glumica Bojane Maljević i Danijele Štajnfeld.


Prema podacima OEBS-a objavljenim 2019. godine nakon istraživanja u Srbiji, čak 1,7 miliona žena je doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, proganjanja, nasilja od strane intimnog partnera ili intimnog partnera ili nepartnera (uključujući psihičko, fizičko ili seksualno nasilje) nakon 15. godine. Od toga je 445.000 žena doživelo fizičko i/ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera, a njih 250.000 fizičko i/ili seksualno nasilje od strane nepartnera. Što se tiče psihičkog zlostavljanja od strane intimnog partnera, to je najzastupljeniji oblik nasilja — recimo, čak 35 odsto žena je doživelo da im partner kontroliše ponašanje.

 

Međutim, uprkos ovim uznemirujuće visokim brojkama, u 2020. godini je prijavljeno znatno manje slučajeva porodičnog nasilja: oko 11.000, a od toga je 72,4 odsto žena.

 

 

 

makonda-tracker