Ono ima brojne benefite na ljudsko zdravlje, a uključivanjem ove namirnice u svakodnevnu ishranu unosite važne minerale poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, ali i vitamine B grupe, kao i vitamine A, D i K.
Kiselo mleko je tradicionalni mlečni proizvod koji nastaje fermentacijom nepasterizovanog mleka, a poznat je po svom karakterističnom kiselkastom ukusu.
Iako možda nije toliko popularno kao kefir ili grčki jogurt, kiselo mleko i dalje zaslužuje svoje mesto u ishrani zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi.
Redovno konzumiranje kiselog mleka doprinosi unosu važnih minerala poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, kao i vitamina B-skupine, A, D i K. Takođe, kiselo mleko je niskokalorično (oko 50 kcal na 100 g) i ima nizak glikemijski indeks, što ga čini odličnim izborom za one koji paze na ishranu, piše Science Direct.
Kiselo mleko deluje i kao prirodni probiotik. Bakterije mlečne kiseline povoljno utiču na crevnu mikrofloru, poboljšavaju probavu, olakšavaju rad creva i pomažu regeneraciji sluznice probavnog sistema.
Osim toga, redovno konzumiranje može ojačati imunološki sistem.
Nutricionisti često nazivaju kiselo mleko "usisavačem za creva", jer podstiče lučenje probavnih sokova, ublažava zatvor i može pomoći u sagorevanju masnoća, čime postaje odličan dodatak ishrani za regulaciju telesne težine.
Kiselo mleko uglavnom nema ozbiljnih kontraindikacija, ali se ne preporučuje deci mlađoj od 10 meseci. Osobe sa intolerancijom na laktozu često ga mogu konzumirati jer fermentacija značajno smanjuje sadržaj mlečnog šećera.
Ipak, kao i kod svih fermentisanih proizvoda, važno je umereno konzumirati, posebno ako niste navikli na takvu hranu, jer veće količine mogu izazvati blage probavne smetnje.
Bonus video:
Zašto se kiselo mleko ne sme stavljati na opekotine?




