tiha kamila

GODINAMA VODI PRITAJENI "RAT" SA KRALJICOM ELIZABETOM: Životna priča najomraženije dame u Britaniji će vas iznenaditi!

0

Vojvotkinja od Kornvola bila je prava zavodnica, ali je postala omražena nakon smrti čuvena princeze Dajane.

princ Čarls, Kamila
foto: Profimedia

Iste 1973. udala se za naočitog časnika kraljevske garde Endrjua Parker-Boulsa. On joj je, navodno, na početku objasnio da neće biti jedina u njegovom životu, ali da će tolerisati njene diskretne veze s drugima. Takav joj je dogovor odgovarao i veza je okrunjena brakom. Budući kralj bio je, navodno, očajan njenom udajom ali su na kraju izgladili odnose i postali prijatelji.

 

Kad je 1974. Kamila Parker-Bouls rodila sina Tomasa, zamolila je Čarlsa da godinu dana kasnije dečaku postane kum, što je on prihvatio. Četiri godine kasnije rodila je i ćerku Lauru.

 

Zvanični biograf princa Čarlsa tvrdi da su obnovili romansu 1986., šesnaest godina nakon što su se prvi put sreli. On se u braku s Dajanom Spenser osećao kao utopljenik, a Kamila ga nikad nije prebolela. Danas su nadimci koji su nadenuli sebi iz preljubničke faze deo urbane legende: zvao ju je Lejdis, a ona njega Fred, dok im je omiljeno skrovište navodno bilo imanje Birkhal u Škotskoj.

 

U isto vreme, princeza Dajana se sve teže nosila s brakom u kojem je dobila sve osim onog što je oduvek želela, ljubav i poštovanje. Nakon što je novinar Endrju Morton 1992. objavio knjigu “Dajana: njena priča”, a novine objavile prepis tajno snimljenog telefonskog razgovora Čarlsa i Kamile s intimnim detaljima njihove veze, skandal je bio toliki da su se princ i princeza od Velsa ubrzo razdvojili od stola i postelje. Razvod je, pak, finaliziran 1996., godinu kasnije nakon što je okončan brak Kamile i Endrjua Parker-Boulsa.

 

Ljubavnici su se nadali kako će s vremenom uspeti da obnove vezu, ali tragična nesreća 1997., čija će tužna godišnjica biti 31. jula, sve je promenila. Britanija je ostala bez najomiljenijeg člana kraljevske porodice, prinčevi Vilijam i Hari izgubili su majku, dok su princ Čarls i Kamila postali "krivci za sve”.

 

kk
foto: Profimedia

Trebalo je biti neverovatno uporan i mudar kako bi se prevladala nezavidna situacija: kraljevska porodica i javnost su se protivili vezi, a kamoli venčanju, a Anglikanska crkva otvoreno je upozorila princa - koji će stupanjem na prestolje postati njen poglavar - da i ne pomišlja na venčanje s Kamilom.

 

Ona je, pak, povukla jedini ispravni potez: pritajila se sve dok se kraljica Elizabeta II nakon dugog nagovaranja princa Čarlsa nije pristala na susret na formalnoj večeri u čast 60. rođendana bivšeg grčkog kralja Konstantina u palati Highgrove. Pre večere kratko su porazgovarale i pridružile se zvanicama - što je bio događaj za istoriju.

 

Nedugo posle, Kamila Parker-Bouls je u septembru 2000. prvi put pratila Čarlsa na dobrotvornom prijemu jedne dobrotvorne organizacije, a 2001., na događaju u sklopu promocije britanskog Nacionalnog društva za osteoporozu (čija je pokroviteljica), princ je pred svima zagrlio Kamilu i poljubio u obraz. Bio je to vrlo hrabar čin kojim je svima dao na znanje ko je najvažnija žena u njegovom životu. A ona se, pak, tihom diplomatijom, postojanom prisutnošću bez izjava koje bi mogle naljutiti kraljicu i javnost kao i nepokolebljivom podrškom princu, izborila za mesto na balkonu Bakingemske palate.

 

Venčanje održano u aprilu 2005., u gradskoj opštini u Vindzoru, bila je tek formalnost kojom je zapečaćena pobeda mudre i strpljive ljubavnice koja je uspela u nemogućoj misiji. Na kraju su njihov brak odobrili kraljica Elizabeta II, premijer i nadbiskup od Kanterburija - uz uslov da Kamila nikad neće postati britanska kraljica, nego će dobiti nižu titulu “njenog visočanstva” i naziv vojvotkinja od Kornvela. Najvažnije od svega je da im je javnost oprostila, što je joj najveća nagrada. Kao i spoznaja da tiha voda breg roni, koliko god bili moćni.

 

 

 

 

makonda-tracker