život ga je lomio

Jedno za drugim, umirali su na STRAŠNE NAČINE: Glumac koji je zasmejavao generacije preživeo je najbolnije TRAGEDIJE

0

Jedan od omiljenih glumaca devedesetih proslavio se u komedijama, a privatno nije imao mnogo razloga za smeh...

foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES
foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Proslavljeni glumac Kelsi Grejmer (68) ostvario je tokom višedecenijske karijere brojne uspešne uloge, ali je u srcima publike on uvek, zauvek i pre svega – Frejžer.


Glumac se najpre pojavio u ulozi psihijatra dr Frejžera Krejna u čuvenom sitkomu "Kafić Uzdravlje", nakon čega je dobio sopstveni spin-of nazvan "Frejžer", koji se emitovao od 1993.do 2004.


Za to vreme, ovo je postala jedna od najdugovečnija serija u istoriji američke televizije, a Kelsi Grejmer dobio je brojna priznanja za svoju ulogu, uključujući tri Zlatna globusa i SAG nagradu Udruženja filmskih glumaca.


Bio je i jedan od prvih televizijskih glumac koji je zarađivao svote koje su obično dobijale njihove kolege u filmovima, a publika širom sveta od srca se smejala njegovim dosetkama.

 

Glumac Kelsi Grejmer
Glumac Kelsi Grejmerfoto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Međutim, daleko od kamera, Kelsi Grejmer nije bio srećan čovek, uprkos svem uspehu i bogatstvu.


Alen Kelsi Grejmer rođen je 21. februara 1955. u Sent Tomasu, na Devičanstvim ostrvima, kao dete muzičara. Vrlo rano na njegova nejaka pleća pale su tragedije: njegovi roditelji su se razveli, a on je otišao da živi kod bake i deke, posle čega mu je deka Gordon umro od raka. Odmah nakon toga njegov otac Frenk je ubijen od strane taksiste, a to je bilo jedno u nizu rasističkih ubistava u talasu nasilja koji je usledio po atentatu na Martina Lutera Kinga Mlađeg.

 

Još uvek se porodica nije oporavila od ovog šoka, kada je usledio novi užas za Grejmerove – glumčeva sestra Karen, jedno od četvoro dece koje je Kelsijev otac dobio u drugom braku, oteta je, silovana i ubijena 1975. godine u Kolorado springsu.


Pet godina kasnije, dvojica njegove polubraće su poginula tokom ronilačke nesreće.

 

Glumac Kelsi Grejmer
Glumac Kelsi Grejmerfoto: EPA/PAUL BUCK

Ovi tragični događaji umnogome su uticali na život Kelsija Grejmera i oblikovali ga, a gurnule su ga i u krug zavisnosti od alkohola i kokaina. Krajem osamdesetih proveo je 30 dana u zatvoru nakon što je vozio automobil pod dejstvom narkotika i alkohola, a 1990. uhvaćen je sa kokainom, zbog čega je dobio uslovnu i novčanu kaznu i osuđen je na društveno koristan rad.

 

Prekršio je uslovnu kaznu, te mu je ona produžena kada je ponovo uhvaćen pod dejstvom kokaina, a nakon što je pijan izazvao saobraćajnu nesreću otišao je na rehabilizaciju u čuvenu kliniku "Beti Ford".


Lični problemi su počeli da utiču na njegov posao, a producenti i glumci iz serije "Frejžer" su pokušavali da mu pomognu, organizovali intervencije, odlagali probe i snimanja zbog njega. Glumac je, međutuim, magično dolazio sebi kada bi to bilo nužno.

 

Glumac Kelsi Grejmer
Glumac Kelsi Grejmerfoto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Ušetao bi u studio, bez imalo života u sebi. Džimi bi rekao: "Akcija", a on bi odmah postao Frejžer i savršeno učestvovao u dijalozima. Onda bi Džimi povikao: "Seci", a on bi ponovo pao i bio Kelsi – izgubljenog pogleda, poluuspavan, prolazio je kroz to kroz šta je prolazio. To je bila najneverovatija transformacija koju sam video u životu – ispričao je jednom prilikom scenarista Den O'Šenon.

 

Vremenom, Kelsi je uspeo da se iščupa iz kandži poroka, a tvrdi da mu je u tome pomogla religija.


Ženio se četiri puta, a od 2011. godine je u braku sa Kejt Volš, iako niko nije očekivao da će ova ljubav potrajati. Na kraju krajeva, Kelsi je važio za ženskaroša, a iza sebe je imao brakove sa striptizetom, Plejboj zečicom i instruktorkom plesa, dok se nije skrasio sa Kejti, ćerkom nekadašnjeg engleskog fudbalera Alana Volša.

 

Kejt Volš i Kelsi Grejmer
Kejt Volš i Kelsi Grejmerfoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Budući da je njen otac često menjao klubove, Kejti je navikla da se seli i putuje, pa je postala stjuardesa, a jedan let joj je promenio život. Naime, na liniji Los Aneđeles-London srela je čuvenog glumca i na prvi pogled se zaljubila do ušiju.


Ugledala sam ga, posmatrali smo jedno drugo i smeškali se. Kao da je imao zlatnu auru oko sebe. Prišao je i seo u bar, pričali smo o muzici i Engleskoj. Tako me je oduševio... – prisetila se ona u retkom intervjuu.


Kelsi je u tom trenutku još uvek bio u braku sa "zečicom" Kamilom Donatači, ali ubrzo ju je ostavio i počeo da se viđa sa Kejti, a ostalo je istorija.

 

Kelsi Grejmer i Kamila Donateči
Kelsi Grejmer i Kamila Donatečifoto: EPA/PAUL BUCK

Glumac iz svih veza i brakova ima sedmoro dece, a od 2011. godine je i ponosni deka.


Tokom odmora na Havajima 2008. godine, doživeo je srčani udar, nakon kog je ipak uspeo da se oporavi.


Znate već, ono što nas ne ubije – iako me je stvarno umalo ubilo – zaista nas ojača – izjavio je kasnije Grejmer.

 

 

makonda-tracker