tužna, nesrećna, uprkos svemu

Preživela smrt dece, najlepša žena sveta joj je KRALA supruga, a onda je on umro na njene oči: Tužna priča voljene Džeki

0

Verovatno najpopularnija prva dama svih vremena bila je Džeki Kenedi.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Rođena je na današnji dan 1929. godine, a da je živa i dalje, napunila bi 92 godine danas. Osim što je bila najvoljenija, s razlogom je nazivana i najtužnijom prvom damom. Možda je to samo deo onoga što nazivaju prokletstvom porodice Kenedi.

 

Žaklina Džeki Buvije Kenedi Onazis potekla je iz ugledne francusko-američke porodice, a studirala je francusku književnost. Odnos sa njenom sestrom Li Radzivil bio je veoma turbulentan, pa bi malo ko rekao da je tu bilo pravo sestrinske ljubavi. Džeki O je budućeg supruga, Džona Kenedija, upoznala na jednoj proslavi, čemu je kumovao zajednički prijatelj, novinar Čarls Bartlet. Kenedi je kasnije te godine, na jesen, postao senator, a njihova veza bila je sve intenzivnija. Mada ju je zaprosio brzo, Džeki nije odmah pristala. Kasnije mu je rekla "da", verili su se 1953. godine na proleće, a u septembru se i venčali.

 

Na njihovom venčanju bilo je prisutno čak sedamsto zvanica, ali nije trajala dugo ta idila: brzo su počeli problemi. Najpre je Džon bolovao od Adisonove bolesti, zbog čega su usledile dve operacije kičme. Patnja je usledila i na planu potomstva. Džeki je pobacila prvi put godinu dana kasnije, 1955. godine, a onda je na svet donela mrtvo dete. Kada su kasnije pričali o devojčici koju su izgubili, Džeki ju je sentimentalno nazivala Arabela. Prvo dete, ćerku Karolinu, dobili su 1957. godine. 1960. godine postali su roditelji dečaka Džona F. Kenedija Juniora. Uprkos teškom životu i sjaju koji je bio vidljiv samo na prvi pogled, Džeki je već važila za modnu ikonu svog doba i bila i te kako od pomoći kada je bila u pitanju Džonova karijera: elegantna, obrazovana, osvešćena...

 

1 / 7 Foto: Profimedia

 

Ni to nije bilo od pomoći za sreću u njihovom braku. Džon je varao Džeki i to je dobro poznato decenijama kasnije. Pisalo se kako je Džeki znala za sve njegove afere. Znala je njegove ljubavnice, znala je gde i kada se sastaje sa njima — i nije previše patila zbog toga, sve dok ne doživljava javnu sramotu. Najveća Džonova afera i ona koju je prezirala i koje se plašila, naravno, bila je ona sa Merilin Monro.

 

Jedna od najpoznatijih plavuša svih vremena bila je luda za Kenedijem, a opasnost da afera postane skandalozna vrebala je iza ugla. Merilin je volela Džona, maštala o tome da će se on oženiti njome, da će biti prva dama. 

 

Kada je jednom pozvala Žaklinu Kenedi i rekla joj da joj je Džon obećao brak, prva dama je bila odlučna i smirena.

 

"Merilin, udaj se za Džona, useli se u Belu kuću, budi prva dama sa svim dužnostima. Tad ću se ja odseliti, ali ti ćeš dobiti sve probleme."

 

S druge strane, Džon je uvek govorio da Merilin nije materijal za prvu damu. Monro je umrla 1962. godine, a u atentatu u Dalasu 1963. nastradao je i predsednik. 

 

1 / 3 Foto: Profimedia

 

Te godine je Džeki iskusila još jednu smrt deteta, kada je sina Patrika izgubila nakon 39 sati njegovog života. Kasnije je i suprug umro na njene oči. 

 

Iz javnosti se povukla, izgubila veru, a kasnije ju je opet našla u ljubavi i braku sa Aristotelom Onazisom. To je već druga ljubavna priča...

 

 

makonda-tracker