icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

princeza li

Deblja, ružnija i uvek u SENCI: Kako je NEUGLEDNA SESTRA Džeki Kenedi doživela sve ono o čemu je prva dama mogla samo da SANJA!

Iako nije bila udata za jednog od najvoljenijih predsednika Amerike, ova trendseterka proživela je neverovatnu, gotovo filmsku priču.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

U jednom od retkih intervjua koji je dala za Njujork Tajms, Li Radzivil, sestra Džeki Kenedi, prisetila se audijencije na britanskom dvoru kada joj se princ Filip požalio kako živi u kraljičinoj senki.

Ti i ja uvek hodamo tri koraka iza", rekao je tada aludirajući na njen život uz slavnu i obožavanu sestru Džeki.

Detalji njenog bogatog životnog iskustva u visokom američkom i evropskom društvu sažeti su u knjigu jednostavno nazvanu Li koja je izašla prošle godine. Teško je opisati sve uspone i padove ove 83-godišnjakinje koja je od malih nogu odgajana i pripremana za ulogu dame iz visokog društva.

 

Merilin Monro saopštila Džeki Kenedi da će je suprug ostaviti zbog nje: Odgovor prve dame Amerike još se prepričava!

 

Priča o njenoj knjizi zanimljivija je utoliko što je davne 1970. Radzivilova morala da vrati pozamašan avans za memoare koje nikada nije napisala. Naime, tada je shvatila da svetu ne može ogoliti dušu i pritom ugroziti svoju slavnu sestru Džeki, koja je, zahvaljujući braku s američkim predsednikom Džonom Kenedijem, postala prominentna politička i društvena figura SAD. Danas je sve već rečeno ili napisano u mnogim neautorizovanim biografijama koje su otkrile pikanterije iz života sestara. Naime, po informaciji iz knjige U sestrinoj senci na svečanim prijemima Li i Džeki bi uvek stajale po strani i došaptavale se komentarišući zvanice.

 

Sestre su odrasle u Sauthemptonu u dobrostojećoj porodici s ocem Džekom Buvijeom, bankarom s Vol Strita, i majkom Dženet Norton Li. Naizgled srećno detinjstvo, kojeg su se u intervjuima uvek prisećale, naprasno je prekinuto razvodom roditelja. Dženet Li više se nije mogla nositi s Buvijeovim kockanjem i alkoholizmom pa je zatražila razvod. Ova je odluka teško pogodila Li i Džeki, koje su idealizovale oca i natecale se za njegovu pažnju. Navodno je Buvije onomad izjavio da je Džeki najlepša ćerka koju jedan otac može imati, jasno dajući do znanja da je više naklonjen njoj. Iako je obožavao Džeki, nije je dopratio do oltara kada se udavala za Džona Kenedija. Dženet Li mu je zabranila da se pojavi na venčanju, pa je Džeki predao očuh.

 

foto: Profimedia

U tinejdžerskim je danima imala nekoliko kilograma viška, pa joj je majka uvek govorila da se ugleda na vitkiju sestru, koja je bila bolji materijal za porodični plan o dobroj udaji. Sestrinoj senci pokušala je umaći udajom za Majkla Templea Kanfilda, sina medijskog magnata Kasa Kanfilda i poznate majke Kiki Preston, koja je dobila nadimak devojka sa srebrnom iglom. Taj nadimak zaradila je zbog zavisnosti o drogama koje je, bez obzira na okruženje u kojem se nalazila, ubrizgavala srebrnom iglom.

 

Bahati suprug je radio šta je hteo: Gole fotografije Džeki Kenedi kriju surovu osvetu (VIDEO)

 

Brak je bio daleko od idealnog. Majkl je puno pio, a Li je trpela i jedno vreme pokušavala održati sliku skladnog para. Istina je bila da nije imala gde da se vrati. Povratak kući pognute glave bila bi društvena sramota i znak poraza u večnom i zamornom takmičenju sa sestrom. Predstava za javnost trajala je sve dok se nije upustila u tajnu vezu s poljskim političkim azilantom, princem Stasom Radzivilom. Činilo se da je kraj agonije napokon na vidiku. Postati princeza čak i bez državne ili službene titule, koja je Razivilu oduzeta za vreme Drugog svetskog rata, bila je prilika koja se ne propušta . Li je napustila Majkla i uz sestrinu pomoć uspela da dobije papinu dozvolu za poništenje braka, te se 1959. u Londonu udala za Radizvila, s kojim je ubrzo dobila dvoje dece – Anu i Entonija.

 

Novi početak u novom gradu značio je život kakav je oduvek želela...

 

Svi su slavili Li, ne kao mlađu sestru Džeki Kenedi, već kao trendseterku, damu s pedigreom, ženu koja je znala prirediti najbolje zabave na koje su svi hteli biti pozvani.

Živeli smo u prekrasnoj kući u neposrednoj blizini Bakingemske palate. Posedovali smo i najlepše imanje u Engleskoj koje je uredio Lorenco Monđiardino. Oblepio je zidove u trpezariji sicilijanskim šalovima i angažovao ilustratorku Lilu de Nobili da naslika moju decu s najdražim životinjama i cvećem", rekla je Li u jednom intervjuu.

Nastavak na sledećoj strani.