i pored svega bila je diva

3 tragedije su je obeležile, a muža je ZAPROSILA PISMOM na 24 strane: Tužna životna priča najveće JUGOSLOVENSKE glumice

0

Njen život je bio prepun uspona i padova, ali i velikih tragedija koje su je zauvek obeležile.

foto: Youtube/printscreen
foto: Youtube/printscreen

Ona je bila čuvena jugoslovenska glumica, blistave karijere i talenta, a o svom privatnom životu nije govorila često.

 

Marija Crnobori je bila glumica koju su svi voleli, svoje najvažnije uloge je ostvarila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je odigrala i u prvoj predstavi koja se tamo izvela.

 

Na poziv Bojana Stupice je sa svojim suprugom došla u Beograd iz Istre i svojim talentom osvojila beogradsku publiku, ali i učestvovala u izgradnji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koje ju je na kraju i proslavilo.

 

Marija je rođena 1. oktobra 1918. u Banjolama na Istri i imala je sedmoro braće i sestara. Prva velika tragedija ju je zadesila u još u ranoj mladosti kada je tokom Drugog svetskog rata izgubila četvoro braće i sestara.

 

Njena ljubavna priča je nesvakidašnja, ona je bila u braku sa rediteljem Markom Fotezom, a zanimljivo je da ga je ona zaprosila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bufonerija (@bufonerija)

Naime, Marko je rekao da se nikada neće oženiti glumicom, a ona ga je zaprosila tako što mu je napisala pismo na 24 strane i predala mu. 

 

- Nisam imala nerava da to šaljem poštom, nego sam mu lično odnela i rekla: To sada čitaj, a ja idem napolje u park. Sedela sam na klupi i čekala. Kad sam se vratila, Marko je rekao – Venčaćemo se 31. avgusta. Tako je i bilo, venčali smo se tog dana 1946. u Dubrovniku - rekla je svojevremeno glumica.

 

Iz ove ljubavi rodio se Aleksandar koji je krenuo očevim stopama i bio jako uspešan reditelj, ali tragedija je nastavila da progoni slavnu glumicu.

 

Marija Crnobori
foto: Youtube/printscreen

Naime, Marija je 2009. sahranila muža, a nakon toga smrt sina ju je potpuno slomila. Aleksandar je iza sebe ostavo tri ćerke i dva unuka, a Marija je preuzela brigu o njima.

 

- Danas najradije gledam kroz prozor da vidim lepu i visoku brezu koju je posadio moj sin. I tada kao da vidim njega - rekla je Marija svojoj prijateljici Miri Stupici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bufonerija (@bufonerija)

Njeno poslednje obraćanje je bilo na predstavljanju knjige Životić i tada je rekla da je duboka starost kazna.

 

- Duboka starost je kazna, mada ipak nije loše živeti. Svi mi živimo neke svoje male živote. I neću da sednem, moram još da hodam po zemlji. Imam dva praunuka, Marka i Danila. I tri unuke. A u životu moraš imati i sreće. Ja je jesam imala. Imala sam i dobre učitelje u velikim teatrima, nekako mi je išlo - izjavila je tada Marija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bufonerija (@bufonerija)

Najvažnije uloge Marije Crnobori su svakako Sofoklova Antigona, Šekspirova Ledi Magbet, Geteova Ifigenija... Sa Markom Fotezom je učestvovala i u etabliranju Dubrovačkih letnjih igara (Ofelija u Hamletu 1952. i Gertruda 1956, Titanija u Snu letnje noći, Ida u Dubrovačkoj trilogiji i druge uloge). Nagrađivana je i odlikovana najvećim priznanjima za posebna ostvarenja i životno delo kao što su Sterijina nagrada (1968), Oktobarska nagrada grada Beograda (1960), Sedmojulska nagrada za životno delo (1974), Dobričin prsten (1992). Marija je 2013. odlikovana Sretenjskim ordenom III reda.

 

Gorčin Stojanović je jednom izjavio da je Marija i u penziji bdela nad svim pobedama i porazima Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Marija Crnobori preminula je u Beogradu 21. oktobra 2014. godine, u 96. godini života.

 

 

makonda-tracker