izvukla se iz kruga nasilja i bede

Sin najbogatiji na svetu, ona — najstariji MODEL: Majka Ilona Maska očarala Met galu, a iza sebe je ostavila GODINE TUGE

0

Životna priča Mej Mask završava se spokojem, uživanjima i uspesima, ali nije uvek bila toliko srećna.

foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE
foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Mej Mask je možda poznatija kao majka najbogatijeg čoveka na planeti Ilona Maska, ali oni koji prate modu dobro je znaju i zbog njene pedesetogodišnje manekenske karijere


Mej Mask je u 75. godini jedan od traženijih svetskih modela, a iza sebe ima mnoge kampanje, pojavljivanje u spotu Bijonse, mnogim reklamama, bezbroj naslovnih strana i, uopšte, karijeru na kojoj mnogi mogu da joj pozavide.


Ipak, Mej je široj publici poznatija kao majka Ilona Maska, čoveka čije je bogatstvo procenjeno na 264,6 milijardi dolara, što ga čini najbogatijim na svetu.

 

Upravo je ovaj duo privukao mnogo pažnje na ovogodišnjoj Met gali, gde su se pojavili zajedno. Ilon je na događaj stigao u crnom fraku koji je poneo s belom košuljom i leptir-mašnom, dok je njegova majka odabrala raskošnu haljinu modne kuće Dior, napravljenu od pliša. Uz to je nosila Šopardovu ogrlicu od četiri dugačka niza bisera i malenu tašnicu Lady Dior.

 

1 / 5 Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE


Mej Mask žena je koja danas vodi lep i lagodan život, ali nije uvek bilo tako.
Rođena je u Kanadi, a kao tinejdžerka se s porodicom preselila u Južnoafričku Republiku, gde je ubrzo počela da se bavi modelingom. po završenom obrazovanju, osnovala je svoj nutricionistički centar, a udala se s 22 godine. Te 1970. rekla je "da" Erolu Masku, s kojim je dobila troje dece, ali njen suprug ubrzo je postao nasilan. Njihov porodični život izgledao je tako da Ilon Mask danas o svom ocu priča kao o "užasnom ljudskom biću, gotovo zlom". Uprkos svim izazovima koje joj je život zadavao, Mej je uspela da vaspita i usmeri troje vrlo uspešne dece, koji su svi odreda vrsni preduzetnici.


Mej se razvela od Erola posle devet godina braka, a nakon razbvoda je radila kao nutricionista.

 

Mej Mask, Ilon Mask
foto: PG/Splash/Profimedia

Ja sam samohrana majka troje dece... Radila sam puno radno vreme jer nismo imali izbora — istakla je jednom prilikom i otkrila da su i njena deca rano počela da rade i da su brinula o domaćinstvu samostalno.


Uvek ih je tretirala kao odrasle i veruje da je to zaslužno za uspehe koje su kasnije postigli.


Znali su da ne smeju da mi prave probleme dok radim jer bih mogla da izgubim posao, a oni krov nad glavom. Nisam se prema njima ophodila kao prema deci nego kao prema odraslim ljudima — objasnila je ona.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maye Musk (@mayemusk)


Mej nikada nije proveravala domaće zadataka svoje dece, niti im je govorila šta treba da studiraju i rade u životu, već su morali da budu svesni šta su njihove obaveze. Živeli su skromno i radili vredno.


Kad su krenuli na koledž, živeli smo u skromnom uslovima — napisala je Mej u jednoj od svojih knjiga. — Dušeci na podu, šest cimera, trošna kuća... Ali mi smo bili zadovoljni. Ako deca nisu naviknuta na luksuz, umeju da prežive.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maye Musk (@mayemusk)


Kako su godine odmicale, Mej je bila sve uspešnija u modelingu, a danas je prezadovoljna time kako njena karijera teče i nema nameru da predahne, niti da ode u penziju.


Ne planiram da usporim. Moja majka je radila do 96. godine svog života. Ja se tek zagrevam — ističe Mej.

 

 

makonda-tracker