možda niste znali

Njen deka je — SRPSKI KRALJ KOMEDIJE! Znate li koja lepa glumica je unuka legendarnog Čkalje?

4

Gotovo da nije bilo osobe na prostoru bivše Jugoslavije koja se makar jednom nije nasmejala do suza uz slavnog Miodraga Petrovića Čkalju, a pojedini članovi njegove porodice nastavili su glumčevim stopama

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Čuveni glumac Miodrag Petrović Čkalja zabeležio je desetine uspešnih uloga i zauvek ostao urezanu srcima domaće publike kad jedno od najvoljenijih lica koja su se pojavila i na velikom platnu i na malim ekranima. Briljirao je kakav god glumački zadatak da se našao pred njim, a njegovim stopama pošli su i njegovi potomci.


Glumac Čedomir Petrović sin je legendarnog Čkalje, a on je jednom prilikom pričao da su u njegovom ranom detinjstvu živeli skromno. Legendarni komičar davao je sve od sebe za porodicu i vredno radio, a Čedomir je ponosan na svog oca.

 

Zaboravljaju i žive, ne samo one kojih više nema. Nije se on sviđao nekima koji treba da ga se sete. On se sviđao narodu. A ovima je govorio u lice istinu. Ne vole svi da čuju istinu. Zbog toga trpimo i moja ćerka i ja. Trpimo, niko nas ne zove u pozorište, na film, na televiziju... Sva vrata su nam zatvorena kao londonska banka. Neće da nas zovu — rekao je on jednom prilikom.

 

Čedomir Petrović, Čkaljin sin
foto: Marina Lopičić

Čedomirova ćerka je, inače, glumica Jovana Petrović, koja danas ima 48 godina i iza sebe ima niz uloga na filmu, televiziji i u pozorištu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti davne 1997. godine, izvesno vreme u Domu omladine radila kao urednik pozorišnog programa, a posvećena je i humanitarnom radu.

 

Jovana Petrović
foto: Facebook

Moja Jovana je odlična glumica, igrala je Jugoslovenskom dramskom. Došli su novi mladi glumci, poluglumci-polutajkuni, tu su klanovi... Ali ponosan sam što je Čkalja bio takav — rekao je jednom Čedomir.


Iako je u svet glume uplovila kada je imala 18 godina, Jovana je još u ranom detinjstva znala da želi da radi ispred kamere. Kako je Čkalja jednom otkrio, ona mu je bila važan pomoćnik dok je bila mala.


E, pa, mogu da vam odam jednu tajnu: kad napišem tekst za neki svoj estradni nastup, ja ga pročitam pre svega Jovani, pa ako ona kaže da valja, smatram ga uspelim — ispričao je jednom prilikom Čkalja, na šta je njegova mezimica potvrdila da deda uvek sve napiše za čistu peticu i dodala da će ona biti filmska glumica i ništa drugo. 


Štaviše, ne samo što je zaista i postala glumica nego je Jovana dobila priliku da zaigra pored svog slavnog dede, u jednoj epizodi serije "To se samo svici igraju".

 

1 / 2 Foto: Youtube Printscreen


Jovana nikada nije preterano isticala da je član porodice jednog od najcenjenijih domaćih glumaca i komičara. Ipak, kada se jednom prilikom osvrnula na ovu važnu činjenicu, ona je istakla da je od pokojnog Čkalje dosta naučila.


Deka i dalje živi sa mnom u mojim uspomenama. Od deke sam naučila sve i svašta kada je reč o tehničkim stvarima koje se odnose na glumu, ali i to kako treba da se postavim prema glumačkoj profesiji, kolegama i ljudima koji stoje iza kamere — zaključila je ona.


Mediji su, inače, svojevremeno pisali da je Jovana bila u ljubavi s nedavno preminulim kolegom Igorom Pervićem, o čemu Jovana nije javno govorila. Ipak, glumac je pričao o oazi koju su njih dvoje pronašli u prirodi.


Živimo onako kako nama odgovara, a to je dobar kvalitet života koji smo priuštili sebi. Jovana je htela da imamo kozu u Baćevcima, kako bismo imali svoj sir. Ipak, mi smo iz centra grada, otići ćemo u Beograd i kupiti sir — rekao je Igor jednom. — Za sada imamo rotvajlera od 60 kilograma i tri mačke.

 

Jovana se jednom prilikom osvrnula na glasinu da Čkalju u Beogradskom dramskom pozorištu nisu zvanično ispratili u penziju.

 

1 / 5 Foto: Youtube Printscreen

 

 Tačno je da ga niko nije ispratio kada je otišao u penziju. Samo čuvar koji je rekao "Želim vam sve najbolje". Zakleo se da neće nikad da kroči u BDP, gde je proveo radni vek. Toliko je to teško njemu padalo da nije mogao da gleda moju premijeru u istom pozorištu. Tužan? Zamisli pored mene da bude tužan! Lupetaju gluposti! Bila je 1998. godina. Nije moglo ništa da se kaže protiv bilo koga, diktatura. Javi se žena iz nekih novina da dođe. Kažem dedi da da podršku opoziciji: "Napiši da, eto, jedva krpiš kraj sa krajem, jedeš kosti, malo gricneš iz kontejnera, kažem mu. Kao da ispadne fora. Istina je da to nije bio on, nego je progovorio u ime hiljade, miliona penzionera, umetnika" — otkrila je Jovana.

 

 

makonda-tracker