devedesete

7 godina je bio sav njen svet, a onda joj je slomio srce: Znate li kome je Gven Stefani posvetila Don't Speak?

0

Grupa No Doubt donela je muzici mnogo nezaboravnih hitova, a malo je poznato da su neki od najvećih inspirisani raskidom članova benda – pevačice Gven Stefani i basiste koji je bio njena prva ljubav, a ovih dana oni su ponovo na okupu

Gven Stefani predvodila je No Doubt na Koačeli
Gven Stefani predvodila je No Doubt na Koačelifoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

No Doubt, čuveni bend iz devedesetih, ponovo se okupio nedavno i proteklog vikenda nastupio na čuvenom kalifornijskom festivalu Koačela.


Oni su održali koncert za pamćenje, a svi članovi grupe više puta su izrazili nevericu da se to zaista dešava i objavili na društvenim mrežama mnogo fotografija i snimaka s proba i samog nastupa.


Najviše pažnje je, ipak, privukao selfi Gven Stefani s basistom Tonijem Kanalom jer ne samo što su oni bili duo koji je obeležio odrastanje jedne generacije već svojevremeno i jedan od omiljenih poznatih parova. Štaviše, Don't Speak, najveći hit benda, govori o njihovom raskidu!

 

Gven Stefani i Toni Kanal prilikom pripreme za nastup grupe No Doubt na Koačeli
Gven Stefani i Toni Kanal prilikom pripreme za nastup grupe No Doubt na Koačelifoto: gwenstefani/Instagram

Ljubavna priča Gven Stefani i Tonija Kanala


Grupa je formirana 1986. godine, kada je Erik Stefani osnovao No Doubt sa pevačem Džonom Spensom, a uskoro su s njima počeli da vežbaju njegova mlađa sestra Gven kao pomoćni vokal, Džeri Mekmehon na gitari, basista Kris Lil, bubnjar Kris Veb i trubači Gabrijel Gonzalez i Alan Mid i saksofonista Toni Mid.

Jedan od njihovih prvih nastupa poseti je Toni Kanal, koji se uskoro priključio kao basista, a navodno je Gven Stefani odmah krenula u akciju, dok je muzičar neko vreme odbijao da uđe u vezu s njom.


On čak nije bio ni zainteresovan. Kad smo se poljubili te prve večeri, mislim da je on mislio da je to samo jedan poljubac. Ali onda smo počeli da izlazimo i posle prvih godinu dana, pitala sam ga: "Kad ćemo se venčati?" – prisetila se pevačica jednom prilikom u intervjuu za Spin.

 


Nije im trebalo mnogo da postanu par krajem osamdesetih, a zajedno su rasli, sazrevali, upoznavali i svet odraslih i muzičku industrijum a vremenom je bend spao na četiri člana, a Gven i Toni bili su još bliži i preuzeli glavne uloge.


Oni su sve to vreme krili da su zajedno i nisu želeli da koriste svoju ljubav kao adut za privlačenje pažnje. U pitanju je, ipak, bio odnos koji nije mogao da se sakrije tokom njihovih nastupa, pa su fanovi primetili ogromnu hemiju.


Treći album grupe Tragic Kingdom doživeo je ogroman komercijalni uspeh i katapultirao ih u svetski vrh, donevši im mnogo slave, a neke od pesama – Don't Speak, Just a Girl i Spiderwebs – hitovi su i danas, a govore o sličnim temama, poput suočavanja s raskidom, slomljenog srca i izdaje.

 

Grupa No Doubt 1997. godine
Grupa No Doubt 1997. godinefoto: Pat Pope / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ispostavilo se da su Gven i Toni u međuvremenu raskinuli posle sedam godina velike ljubavi i da su ove pesme inspirisane upravo njihovim krajem.


Bili smo na turneji za Tragic Kingdom 28 meseci. Prolazili smo kroz raskid i u svakom intervjuu smo morali da pričamo o tome, otvarali smo tu ranu iz sata u sat – rekao je godinama kasnije Kanal. – Bilo je tako brutalno, ne znam kako smo izdržali to.

Ni Gven nije krila da joj je bilo teško – najpre da ostane bez Tonija, zatim da nastavi da ga viđa svaki dan i ide s njim na turneju, a potom i da odgovara na pitanja o tome.

 

No Doubt 2000. godine
No Doubt 2000. godinefoto: Kelly Jordan / Zuma Press / Profimedia

Toni je bio moj prvi pravi dečko, bila sam tragično opsednuta njim – rekla je za Variety 2021. Gven Stefani. – Zavisila sam od Tonija za mnogo stvari, on mi je pomagao s domaćim, radio je sve što mi je trebalo da preživim i živim.


Kako je priznala, trebalo joj je mnogo vremena da prevaziđe raskid i bila je u zabludi da mogu da se pomire, a malo je poznato da je hit Don't Speak posvećen upravo Kanalu. Pesma koju su zajedno napisali njen brat Erik i ona isprva je bila mnogo veselija i u stilu roka 70-ih, ali je Gvenino slomljeno srce potpuno promenilo priču.


Kad smo Toni i ja raskinuli... pretvorila sam je u tužnu pesmu – rekla je ona.

 


Nakon što me je Toni ostavio, shvatila sam da imam nešto da kažem. Kad sam počela da pišem pesme, uvidela sam – ja sam pravo ljudsko biće, umem nešto da uradim – prisetila se i priznala da je do tog trenutka bila samo devojčica opsednuta svojim dečkom, "veoma pasivna", ali raskid ju je naterao da se pokrene i sazri.

Bend je zajedno snimio još nekoliko albuma, a pred kraj njihovog postojanja Gven je počela da gradi solo karijeru i objavila 2004. album Love. Angel. Music. Baby.


Kanal i ona ostali su u odličnim odnosima, a pripreme za nastup na Koačeli obeležili su njihovi zajednički trenuci.

 

 

Basista je već godinama srećno oženjen dizajnerkom enterijera Erin Lokic, s kojom ima dve ćerke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tony Kanal (@tonykanal)

 

Gven je godinama bila u braku britanskom muzičkom zvezdom Gevinom Rosdejlom, s kojim ima sinove Kingstona, Zumu i Apola, a od 2021. udata je za kantri muzičara Blejka Šeltona.

 

Blejk Šelton i Gven Stefani upoznali su se u muzičkom takmičenju The Voice, gde su bili članovi žirija
Blejk Šelton i Gven Stefani upoznali su se u muzičkom takmičenju The Voice, gde su bili članovi žirijafoto: Casey Flanigan/imageSPACE / Shutterstock Editorial / Profimedia

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je prvi otpevao "Lipe cvatu"?

 

makonda-tracker