"dnevnik jedne ljubavi"

53 GODINE kasnije, a 33 godine od njegove smrti — VOLI GA SVIM SRCEM! Najlepša jugoslovenska ljubavna priča i dalje živi

0

Pevačica Josipa Lisac ceo život voli istog muškarca, a ni 33 godine nakon njegove smrti nije pomislila na drugoga.

Josipa Lisac na poslednjem nastupu u Beogradu
Josipa Lisac na poslednjem nastupu u Beogradufoto: Antonio Ahel/ATAImages

Slavna pevačica Josipa Lisac održala je koncert u Beogradu pred punom dvoranom, a svoj nastup posvetila je kultnom albumu "Dnevnik jedne ljubavi", starom 50 godina.

 

Za neupućene, ova posveta možda ne bi mnogo značila, ali album "Dnevnik jedne ljubavi" su 1973. godine zajedno osmislili i snimili Josipa Lisac i Karlo Metikoš, kako bi ovekovečili svoju ljubav, otpočetu dve godine ranije.

 

Karlo Metikoš odavno nije među živima, ali Josipina ljubav nikada nije prestala. Josipa mu i dan-danas posvećuje svaki stih, koncert, piše mu pisma i misli na njega, a kako je priznala, nikada nije pomislila na drugog muškarca:


— Nisam, jer mi je srce puno i u njega više ništa ne može da stane.

 


Ljubavna priča Josipe Lisac i Karla Metikoša

 

Josipina i Karlova priča počela je 1971. godine. On je do tad gradio svetsku karijeru pod imenom Met Kolins, nastupao po celom svetu, imao armiju obožavateljki i iza sebe oko 20 veridbi sa groficama, manekenkama, stjuardesama.

 

Sa druge strane, Josipa je tek zakoračila u dvadesete godine i gradila je karijeru jugoslovenske rokenrol dive.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

 

Za njih je bio sudbonosan jedan susret u Petrinji.

 

— Bila je, onak', malo debeljuškasta, slatka, al' je fenomenalno pevala — rekao je jednom Karlo Metikoš o Josipi Lisac. — Kad sam se vratio u Zagreb, shvatio sam da se muzička scena promenila. Došli su drugi ljudi, grupa je bilo k'o gljiva posle kiše, uopšte nisam znao ko, šta... Ali nekako sam se utopio u tu kolotečinu, imao svirke i jednom otišao u Petrinju, sreo Josipu Lisac, naši pogledi su se sreli — kao u priči — i od onda se više nismo rastajali — ispričao je Karlo jednom prilikom.

 

Josipa nikada nije htela da se uda za Karla.

 

 U braku se gubi identitet, ne bih mogla da podnesem da me iko nazove svojom ženom… za Karla nikad nisam bila njegova žena, samo Josipa — rekla je Josipa jednom prilikom.

 

Zahvaljujući Кarlu obišla sam i ceo bivši SSSR. Tamo sam probala najbolji šampanjac, kupala se u njemu i prala zube, a i jela najskuplji kavijar na svetu. Ljudi su komentarisali: "Кakva dekadencija!" — bila je iskrena pevačica svojevremeno.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

 

Josipa je pričala kako je njihova ljubav bila tako velika da nikad u besu nisu izgovorili jedno drugom ružnu reč.

 

 Nikada nismo razgovarali onako monstruozno kako ja danas čujem ljude da razgovaraju. Nikada nismo jedno drugome opsovali ili zalupili vratima. Što smo imali za reći, rekli bismo odmah, nismo ostavljali za kasnije. Sve smo rešavali razgovorom. Kad bi neko od nas bio indisponiran ili pod stresom, drugi bi ga dizao, tako smo se izmenjivali i funkcionisali — rekla je pevačica svojevremeno.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

 

Tužan kraj ljubavi

 

Njihova ljubavna priča trajala je 21 godinu, a sve je prekinula njegova iznenadna smrt, 10. decembra 1991. godine, kada je Karlo preminuo u 51. godini života od posledice infarkta.

 

Iako su od tada prošle 33 godinem Josipa ga još nije prebolela, a svoju tugu oživljava zajedno sa ljubavlju u svakom pismu, svakoj pesmi i na svakom koncertu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

 

I posle toliko decenija uspešne karijere, Josipa ne krije da joj je najteže na svetu pao gubitak Karla.

 

Na svu sreću, i u najtežim situacijama moj mozak i moja duhovna snaga me nisu napuštali. Gubitak najveće ljubavi Karla Metikoša za mene je bio najteži trenutak... Ali, ta snaga naše 21 godine, u kojima smo 24 sata bili zajedno, snaga naše ljubavi je meni dala dodatnu snagu da izdržim i da idem dalje. Onako kako je bilo zamišljeno. I, evo, još sam tu — jednom prilikom poručila je za "Avaz".

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Koncert Dragane Mirković

 

makonda-tracker