put pun izazova

Jedva se odbranila od starijeg kolege, brak su joj pratili skandali: Prelepa jugoslovenska glumica nije imala lak život

1

Glumica čiji su talenat i lepota obeležili neke od omiljenih jugoslovenskih filmova rano je ostala bez porodice, a imala je tokom karijere i života teških trenutaka

Sanja Vejnović kao Ruženjka Hrabalova u filmu 'Varljivo leto ’68'
Sanja Vejnović kao Ruženjka Hrabalova u filmu "Varljivo leto ’68" foto: Centar Film/YouTube Printscreen

U filmu "Varljivo leto ’68" Perica, kog je igrao Slavko Štimac, uzdisao je za mnogim lepoticama, a poslednja je bila Ruženjka Hrabalova, lepa Čehinja.


Ovaj lik tumačila je jugoslovenska i hrvatska glumica Sanja Vejnović, koja je pomenuti film snimala početkom svojih dvadesetih godina.


U tom trenutku je iza sebe imala nekoliko uloga, od kojih je najzapaženija bila Anđa u "Banović Strahinji" Vatroslava Mimice, gde je Sanja igrala pored slavnog Franka Nera i Dragana Nikolića.

 

Sanja Vejnović kao Anđa u filmu 'Banović Strahinja'
Sanja Vejnović kao Anđa u filmu "Banović Strahinja"foto: Zelja Film, Youtube Printscreen

Sanja Vejnović – od maštanja o pravničkoj karijeri do filma


Rođena je 1961. u Zagrebu, gde je odrastala i završila srednju školu, a otac joj je bio sudija, pa je ona s njim u više navrata išla na suđenja i zatvor. Prirodno joj se javila ideja da upiše prava, ali je njen izbor ipak bio Filozofski fakultet. Ipak, na kraju se ispostavilo da je gluma životni put Sanje Vejnović.


Prvi put je pred kamere stala u filmu "Dugo putovanje u bijelo", a potom je igrala u ostvarenjima "Živi bili, pa vidjeli", "Kraljevski voz", "Banović Strahinja", "O pokojniku sve najlepše", "Varljivo leto '68", "100 minuta slave", "Zabranjena ljubav", "Ponos Ratkajevih"...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanjic (@sanjavejnovic)

 

Pokušaj nasrtaja od strane kolege


Jednom prilikom pričala je o traumatičnim iskustvima koje žene u njenom poslu imaju. Kako je objasnila, jedan 25 godina stariji kolega pokušao je na silu da uđe u njenu sobu.


Radilo se o jednom kolegi koji je bio puno stariji, ja sam imala samo 20 godina, on je imao 25 godina više. Oženjen i vrlo poznat i prihvaćen od društva. Svi su ga voleli. Pokojan je, pa mu neću reći ime. On je na silu hteo da uđe u sobu kada smo spavali u hotelu na snimanju. Izgurala sam ga, nije se ništa dogodilo. Rekla sam da ću vikati i izgurala sam ga iz sobe. Zanimljivo je ono što se dogodilo drugo jutro, ja sam prešla preko toga i nisam nikome to rekla. Bila sam srećna što ja izvojevala svoju malu pobedu i što sam ga oterala – ispričala je glumica. – On se na mene ljutio nije hteo da razgovara sa mnom. Nije hteo da prođe tekst pre scene i to je rezultiralo svojevrsnom pretnjom. Sledeći film koji je trebalo da radim, a već sam se dogovorila s rediteljem, kad je čuo da treba da glumim glavnu ulogu, rekao je da se to neće dogoditi. I to se stvarno nije dogodilo. Jedina moja mala satisfakcija bila je da nisam to krila od filmske okoline. Kad bi se njegovo ime spomenulo, ispričala bih svoje iskustvo s njim. Dodala je da treba da prestanemo da ćutimo o ovoj temi i da se pravimo da to ne vidimo.

 

 

Bivši muž Sanje Vejnović


Dok je snimala film "O pokojniku sve najlepše" (1984) Predraga Antonijevića na Zlatiboru, upoznala je snimatelja Gorana Mećavu, kome je samo tri meseca kasnije rekla "da". On je izgradio veliku karijeru i kao producent, a imao je priliku da radi u Holivudu, pa je učestvovao na snimanju filmova "Bornov identitet", Poslednja legija", "Dajana"...


Par je dobio sina Andreja i ćerku Martu, a početkom dvehiljaditih hrvatski mediji su pisali o navodnim krizama u braku para. Pisalo se 2005. da je Sanja oprostila suprugu prevaru, a ptom i da je ona imala aferu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanjic (@sanjavejnovic)


Ništa nije za osudu, ništa nije tako strašno. Sve je to ljudski i svašta se dogodi. Nije sve onako kako izgleda – rekla je tada glumica za hrvatske medije, kako je preneo hrvatski Story.


Goran i Sanja su se potom razveli 2015. godine, u istoj godini u kojoj je izašao njihov zajednički producentski poduhvat – film "Svinjari", a par navodno ima dobar odnos nakon rastanka.

 

Rano ostala bez porodice

 

Sanja Vejnović imala je samo 10 godina kada je ostala bez oca, a 2005. preminula je i njena majka. Pre dve godine, ona je na Instagramu podelila da je izgubila i sestru Vlastu, potrevnom objavom i poslednjom porukom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanjic (@sanjavejnovic)

 

– Vlasta Vejnović 28.6.1955 – 3.11.2022. Juče je zauvek zaklopila oči moja Vlasta, moja mila sestrica. Počivaj u miru, tamo gde više nema boli ni tuge, zaslužila si večni spokoj – poručila je tada Sanja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Jugoslavija, preteča Evropske unije?

 

makonda-tracker