mirna luka

KRALJICA je za njega prva i jedina: Ovaj evropski vladar je sin NEVALJALOG KRALJA, ali njegova priča je sasvim drugačija

0

Dok je njegov otac bio prinuđen da napusti presto zbog afere, princ Filip je oduvek bio miran momak, a mnogi su se pitali da li je uopšte imao devojku pre Matilde

Kralj i kraljica Matilda na svom venčanju 1999.
Kralj i kraljica Matilda na svom venčanju 1999.foto: EPA PHOTO/BELGA/OLIVIER MATTHYS

Belgijski kralj Filip i kraljica Matilda od Belgije u braku su već decenijama, a uspeli su da sačuvaju svoj privatni život iako su svakodnevno pred očima javnosti dok izvršavaju svoje kraljevske obaveze.


Jedan od faktora koji im je možda bio od pomoći je skromnost kralja Filipa, koji je oduvek bio jedan od omiljenih članova belgijske kraljevske porodice i miljenik nacije – i u mladosti, pre nego što je postao kralj, češće su ga viđali kako vozi bicikl po prirodi nego u noćnim klubovima i u društvu žena.


Takođe, nikada nije bio okružen lepoticama, nije povezivan ni sa jednom devojkom, a ništa o njegovom ljubavnom životu se nije znalo baš ništa, pa su se mnogi pitali hoće li se on uopšte oženiti.

Zbog toga su svi, kada je objavljena vest o njegovoj veridbi, više pričali o samom tom događaju nego o njegovom izboru mlade.

 

Kralj FIlip od Belgije u mladosti
Kralj FIlip od Belgije u mladostifoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Njegova izabranica Matilda potiče i sama iz plemićke porodice, budući da joj je majka poljska grofica, a i njen otac Belgijanac ima aristokratske korene.

 

Kretala se u istim visokim krugovima kao Filip, ali sebe nikada nije videla samo kao ženu koja može da uživa u porodičnom bogatstvu već je radila na svom školovanju i sama sarađivala za život. Nakon završenih studija, otvorila je sopstvenu ordinaciju i radila kao logoped, a paralelno s tim je upisala i psihologiju.

 

Kralj Filip i Kraljica Matilda od Belgije u braku su od 1999.
Kralj Filip i Kraljica Matilda od Belgije u braku su od 1999.foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nikada nije otkriveno kako su se Filip i Matilda upoznali, niti kako je izgledao početak njihove ljubavi, a kada su saopštili da su vereni rekli su da su zajedno proveli tri godine.


Sudbonosno "da" izgovorili su u decembru 1999. godine, a potom dobili četvoro dece.


Nakon što je Matilda skoro deceniju i po bila princeza, Filip je stupio na presto umesto svog oca kralja Alberta, koji je abdicirao u jeku skandala, kada ga je tužila vanbračna ćerka Delfin.

 

Kralj i kraljica Matilda na svom venčanju 1999.
Kralj i kraljica Matilda na svom venčanju 1999.foto: EPA PHOTO/BELGA/OLIVIER MATTHYS

Od tada je Filip kralj, a njegova supruga kraljica, a posvećena je nizu humanitarnih akcija. I ranije je bila počasna predsednica Unicefa u Belgiji, a najposvećenija je deci i omladini i pomaganju siromašnim porodicama.

 

BONUS VIDEO

Ona ima 22, on 57 - ovo je njihova ljubavna priča

 

makonda-tracker