srećan kraj

Njena krv nije plava, a na dvoru nije bilo mesta za nju: LJUBAV ovog para je ipak bila jača, a traje već 51 godinu

0

Nakon što se zaljubio u mladu lepoticu mešovitog porekla i izraženog intelekta, budući kralj godinama je skrivao svoju sreću, čeznući za blagoslovom da je zaprosi

Kralj Karl Gustaf i kraljica Silvija 1976. godine
Kralj Karl Gustaf i kraljica Silvija 1976. godinefoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Te 1972. godine mlada Silvija Renate Somerlat, ćerka Nemca i Brazilke koja je odrasla u Hajdelbergu, imala je fenomenalan posao i veliku čast.


U to vreme bila je zaposlena u Konzulatu Argentine u Minhnenu, kada je angažovana kao domaćica u organizaciji Olimpijskih igara. Uveliko je radila u Organizacionom komitetu OI u Minhenu, govorila pet jezika i spremala se za nezaboravno leto.


I nije ni slutila da će ono za nju biti ne samo uzbudljivo, zanimljivo i zabavno nego i sudbonosno.

Ljubavna priča kralja Karla Gustafa i kraljice Silvije


Karl Gustaf Švedski, tadašnji princ i prestolonaslednik, doputovao je u Nemačku kako bi bodrio švedske sportiste, a ubrzo po dolasku u Minhen predstavili su mu lepu Silviju, čiji je posao bio da vodi najviše zvanice na mečeve. Istog dana, princ je pozvao Silviju da izađu i samo nekoliko sati kasnije bili su na romantičnoj večeri. Kako on kaže, "odmah su kliknuli".


Bio je to početak ljubavne priče koja traje i danas.

 

Kralj Karl Gustaf i kraljica Silvija nerazdvojni su
Kralj Karl Gustaf i kraljica Silvija nerazdvojni sufoto: EPA/Fredrik Sandberg

Dug put do veridbe kralja Karla Gustafa i kraljice Silvije


Godinu dana nakon što su se sreli, Karl je postao kralj Karl Gustaf XVI od Švedske, nakon smrti njegovog oca kralja Gustafa VI Adolfa. Njegova devojka često ga je posećivala, a navodno se i maskirala u plavušu da bi izbegla pažnju znatiželjne javnosti. Nije čak ni svojim prijateljima rekla da je njen dečko najvažniji član švedske kraljevske porodice jer je želela da sačuvaju svoju privatnost što je više moguće.


Međutim, početkom 1973. oni su fotografisani tokom vožnje, ali se spekulisalo da je misteriozna lepotica u automobilu princeza Margarita od Rumunije, s kojom je Karl ranije povezivan. Oni su na sve tračeve ćutali i provodili svaki slobodan trenutak zajedno, uglavnom u Švajcarskoj i Francuskoj, a Silvija se uskoro preselila u Stokholm, gde je živela u stanu u vlasništvu kraljeve starije sestre princeze Kristine.

Čak četiri godine su Karl Gustaf i Silvija bili u vezi pre nego što se on osmelio da je zaprosi, držeći u ruci verenički prsten njegove pokojne majke princeze Sibile. Navodno je čekao jer njegov deka nije želeo da mu da blagoslov pošto je tradicija nalagala da se kralj oženi pripadnicom neke kraljevske porodice. Želeo je da je pita da se uda za njega još kao princ, a time bi izgubio svoje mesto prestolonaslednika.

Kralj Karl Gustaf i kraljica Silvija na dan svog venčanja
Kralj Karl Gustaf i kraljica Silvija na dan svog venčanjafoto: EPA/DPA

U svakom slučaju, u martu 1976. Karl Gustaf i Silvija saopštili su zvanično da su vereni.


Iako je bila poliglota, Silvija je još uvek učila švedski, a tome je bila veoma posvećena, pa je čuven trenutak u prvom zajedničkom intervjuu kada ona nije želela da odgovori na engleskom već je zamolila Karla Gustafa da joj pomogne da se izrazi na švedskom jeziku.

 

Venčanje i život iz bajke


Veliko kraljevsko venčanje upriličeno je 19. juna 1976. godine u Katedrali Storkyrkan u Stokholmu, svega dva dana nakon što je Silvija postala građanka Švedske.

 

Kralj Karl Gustaf i kraljica Silvija u braku su od sredine 70-ih
Kralj Karl Gustaf i kraljica Silvija u braku su od sredine 70-ihfoto: EPA/Fredrik Sandberg

Bilo je to prvo venčanje nekog kralja tokom vladavine još od 1797. godine, pa je sve bilo još svečanije. Nakon ceremonije, organizovan je glamurozni prijem, na kom je nastupila grupa ABBA, a upravo je ova svadba bila prvo mesto na kom je izvedena pesma – Dancing Queen, u znak poštovanja prema kraljici Silviji.


Pesma navodno nije posvećena kraljici, ali je te večeri otpevana njoj u čast.
Već naredne godine na svet je došlo njihovo prvo dete – princeza Viktorija, koja će jednog dana naslediti očev presto, a potom i princ Karl Filip i princeza Madlen.

 

Kralj Karl Gustaf i kraljica Silvija od Švedske
Kralj Karl Gustaf i kraljica Silvija od Švedskefoto: EPA/Fredrik Sandberg

BONUS VIDEO

Trenutak kraljice Leticije od Španije o kom se priča

 

makonda-tracker