"ko je uz hrista – taj je uz žene"

"Muž koji je u stanju da tuče ženu NE MOŽE SE NAZVATI MUŠKARCEM!" Reči vladike Grigorija koje svi moraju da pročitaju

0

Vladika Grigorije ponovo se vernicima obratio povodom aktuelne društvene teme, a istakao je da žali što ne može da bude u Beogradu i lično pruži podršku ženama

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

Vladika Grigorije, episkop Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, sve češće se obraća vernicima putem društvenih mreža, a njegove savete i stavove prati veliki broj ljudi.


On uglavnom govori o gorućim društvenim temama, a odgovara i na česta pitanja, poput toga da li je dozvoljeno prati veš "na crveno slovo".


Nakon niza slučajeva femicida u našoj zemlji – a samo od početka ove godine u porodičnom nasilju su stradale 23 žene, vladika je rešio da se oglasi i uputi poruku vernicima.

 

Ako želimo da budemo iskreni, a vreme je da budemo – borba protiv nasilja nad ženama i decom jeste istinska borba za porodicu – napomenuo je on. – Porodica treba da se brani tamo gde je ona prvenstveno ugrožena – a to je najčešće, nažalost, unutar same porodice. Muškarac koji je u stanju da nemilosrdno povređuje, a kamoli ubije rođeno dete, ne može se nazvati ocem. Muž koji je u stanju da tuče, a kamoli ubije ženu, ne može se nazvati ni mužem ni muškarcem. Svaki normalan muškarac ima obavezu da u ovoj borbi stoji uz svoje kćeri, žene, majke, sestre, prijateljice. Svaki drugi postupak jeste ili licemeran ili ukazuje na izvitopereno poimanje muškosti.

 

Vladika Grigorije
foto: Youtube Printscreen

On je napomenuo da ne postoji ništa časnije od toga da se stane u zaštitu žene.


Ne zato što je žena u bilo čemu slabija od muškarca, jer ona to nije, već zato što žena – delovanjem brojnih socioloških, kulturnih, i religijskih faktora – jeste najčešće žrtva nasilja – naglasio je vladika.

 

On je poručio i da žali što ne može fizički da pruži podršku ženama koje u glavnom gradu Srbije protestuju i opisuje njihov bunt kao opravdan.


Kao nikad do sada, osećam tugu i poraz što ne mogu da budem uz hrabre žene u Beogradu. One daju nadu da u našem društvu postoji snaga da se izborimo za dostojanstvo sopstvenog života, i prije svega – ove žene su u pravu. Njihov bunt je opravdan i predstavlja vapaj i krik onih koji trpe diskriminaciju i nepravdu – napisao je vladika Grigorije.

 


On je vernike podsetio i da je sam Isus Hrist štitio i lečio žene.


I ne zaboravimo, Isus Hristos je stao u zaštitu žene kako bi je odbranio od nasilja. Kada su društvene konvencije nalagale da se krvotočiva žena izopšti – on ju je izlečio (Lk 8, 40–48). Kada su nalagale da se žena druge religije odbaci, on joj je uslišio molitve i iscelio joj kćer (Mt 15, 21–28). Kada su religijske konvencije nalagale da se žena uhvaćena u preljubi kamenuje – on je stao ispred gomile spremne da je pogubi (Jn 8, 3–11). Ko je uz Hrista, taj je uz žene, kada god i kakvom god nasilju da su izložene – poručio je vladika.

 

 

 

makonda-tracker