skandalozna i zabranjena ljubav

27 godina duga LJUBAVNA PRIČA ni nalik drugoj: Ketrin Hepbern je glumca volela CELIM BIĆEM — a nije mu bila na sahrani

1

Neobična ljubavna priča zbog koje su se mnogi gnušali zauvek je obeležila istoriju Holivuda

foto: Everett/Profimedia
foto: Everett/Profimedia

Legendarna Ketrin Hepbern radila je u filmskoj industriji šest decenija i do danas važi za jednu od najboljih glumica ikada. Štaviše, Američki filmski institut svojevremeno ju je proglasio najboljom glumicom 20. veka.


Obeležila je istoriju filma brojnim ulogama, osvojila četiri Oskara i svojim upornim nošenjem pantalona po svaku cenu zauvek promenila i svetske tokove ženske mode. Bila je u jednom braku, s Ladlouom Ogdenom Smitom i imala više ljubavnih veza, a jedna se smatra nesumnjivo najvećom.


Spenser Trejsi i Ketrin Hepbern zajedno su igrali u devet  filmova, a oni su ih zauvek raskidivo povezali na svakom planu.

Jedinstven je osećaj koji imam prema njemu. Nema toga što ne bih uradila za njega —rekla je jednom prilikom Ketrin.

 

Njena prijateljica i koleginica Loren Bekol svojevremeno je napisala da je Ketrin slepo zaljubljena u Spensera Trejsija. Upoznali su se 1941. godine, kada je ona imala 34, a on 41 godinu. Navodno glumac nije bio oduševljen lepoticom jer je imala prljave nokte i prokomentarisao je da misli da Ketrin preferira žene, ali ona je kasnije pričala da ga je odmah videla kao neodoljivog muškarca.

Ipak, nije sve teklo kao na filmu: Spenser je sve vreme bio u braku. Još 1923. godine rekao je "da" Luizi Trejsi. Glumac i čuvena osnivačica jednog od prvih centara za gluve u Americi su, međutim, još od tridesetih bili rastavljeni, a nisu se zvanično razveli kako zbog dece, tako i zbog činjenice da je glumac bio posvećeni katolik. Bračni par je imao dvoje dece, od kojih je jedno imalo oštećen sluh, a Luiza je svaki sekund života dala sinu i brizi o tome da mu život u surovom svetu bude lakši.

 

Iako je tadašnji Holivud brujao od tračeva o Spenseru i Ketrin, on je bio odlučan da ovu vezu sakrije od svoje supruge, a glumica ga je u tome podržavala i nikada nije očekivala da se on razvede i da se potom venčaju. Iz poštovanja prema Luizi, trudili su se da se ne pojavljuju zajedno u javnosti.

Nije bila tajna da je Trejsi alkoholičar, a Ketrin je bla uz njega u teškim životnim trenucim i opisivala ga kao "izmučenog čočveka" i posvetila svoj život tome da njegov ulepša. Navodno se njeno ponašanje u potpunosti menjalo kada bi se našla pored ljubavnika — bila je nežna, brinula o njemu kao o detetu, a Trejsi je postao maltene zavisan od Hepbernove. Priroda posla često je zahtevala da Ketrin i Spenser budu rastavljeni, a ponekad bi ih dugo delio okean, ali uvek su se vraćali jedno drugom u zagrljaj.

 

Tokom šezdesetih, glumac je bio krhkog zdravlja, a Ketrin je napravila petogodišnju pauzu u karijeri kako bi mogla da mu se posveti. Preselila se kod njega i brinula o svom dragom sve do njegove smrti, 10. juna 1967.

Kako je navedeno u knjizi Šarlot Čendler "Znam kuda idem: Ketrin Hepbern, lična biografija", glumica je spavala kada je čula da je pala i polomila se šolja u kuhinji. Utrčala je u prostoriju, ali Spenser je bio mrtav još pre nego što mu prišla. Ovaj težak trenutak, jedan od najtežih u njenom životu, morao je neizostavno da prati još jedan jedan: Ketrin je morala da pozove njegovu suprugu Luizu i kaže joj šta se dogodilo.

Njih dve nikada se ranije nisu videle, nikada nisu razgovarale, a Ketrin je mislila da zvanična supruga njenog ljubavnika ni ne zna da su Spenser i ona bili u vezi. Pozvala ju je telefonom, rekla joj šta se dogodilo i dala joj svoju adresu.

Navodno je Luiza, nakon što joj se glumica predstavila, reagovala rečima:


Mislila sam da si ti samo trač.


Nakon što je telo odneto, Ketrin je došla da vidi svog dragog Spensera još jednom, poslednji put. Sačekala je da Luiza ode od mrtvozornika i ušla da vidi čoveka koji je bio ljubav njenog života.

Na dan sahrane, Ketrin nije bila ni u prvim ni u poslednjim redovima — iz poštovanja prema porodici Spensera Trejsija nije se ni pojavila. Ipak, ona je svojim automobilom pratila pogrebnu povorku i skrenula pre nego što se automobil s glumčevim telom zaustavio ispred crkve jer nije želela da skreće pažnju na sebe i nanosi bol bilo kome.


Tek godinama kasnije, nakon što je Luiza Trejsi preminula 1983. godine, Ketrin je javno i otvoreno pričala o ljubavi koja je obeležila njen život i trajala 27 godina.

Kako je Ketrin kasnije pričala, smatrala je da nije prikladno da ona, kao neko ko nije bio njegova supruga, bude među ožalošćenima na sahrani. U jednom intervjuu priznala je i da nikada nije gledala njihov poslednji film "Pogodi ko dolazi na večeru".

 

Uspomene su previše bolne — objasnila je Hepbernova.

Uz to, nikada nije pomerila ostatke polomljene šoljice na podu svoje kuhinje.
Na pitanje zašto je ostala sa Spenserom kada je njihova veza bila toliko nekonvencionalna, kada bi mnoge žene na njenom mestu odavno postavile ultimatum i zahtevale da se njihov ljubavnik razvede.

 

1 / 5 Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia


Iskreno ne znam. Jedino što mogu da kažem jeste da nikad ne bih mogla da ga ostavim — priznala je Ketrin.


Ona je izjavila i da nikada nije znala tačno kakva osećanja je Spenser imao prema njoj.


Tih 27 godina mi je proteklo u potpunom blaženstvu — rekla je Ketrin.

 

 

makonda-tracker