obožavala ga je

Ko je bila žena Brusa Lija? I muž i sin su joj umrli MISTERIOZNO, pričali su da je VARA, a s njim je išla na kraj sveta

0

Na današnji dan 1973. godine, preminuo je čuveni glumac i majstor borilačkih veština Brus Li.

Kinesko-američki glumac i majstor borilačkih veština Brus Li
Kinesko-američki glumac i majstor borilačkih veština Brus Lifoto: © Columbia Pictures / AFP / Profimedia

O životu i karijeri kinesko-američkog glumca Brusa Lija znamo mnogo, ali mnogi ne znaju ko je bila žena s kojom je bio u braku kada je iznenada preminuo.


Linda Emeri upoznala je Brusija Lija dok je bila srednjoškolka, kada je ovaj majstor kung fua došao da demonstrira svoje veštine učenicima srednje škole "Garfild" u Sijetlu.


Inspirisana njim, Linda je upisala je Univerzitet u Vašingtonu, koji je i Li pohađao, a tamo je, dok je studirala da jednog dana postane učiteljica, išla na njegove časove borilačkih veština.


Bio je dinamičan. Od prvog trenutka kada sam ga ugledala mislila sam "Ovaj momak je nešto sasvim drugačije" – ispričala je jednom prilikom za CBS News.

 


Uskoro su se zbližili, a potom i venčali 1964. godine, malo pre nego što stekla diplomu. Međutim, na svadbi nisu imali mnogo gostiju ni fotografa jer su strahovali da njihova međurasna ljubav neće biti prihvaćena.


Ubrzo potom, Linda je saznala da je u drugom stanju.

 

U međuvremenu, Brus Li je uveliko vodio svoju školu borilačkih veština u Sijetlu, a ona je bila vrlo uspešna, pa su je pohađale popularne ličnosti poput Stiva Mekvina.


Njihov sin Brendon došao je na svet 1965. godine, a već naredne porodica se preselila u Los Anđeles. Na svet je 1969. došla i njihova ćerka Šenon, a oboje Lijeve dece je od malih nogu treniralo borilačke veštine i odrastalo uz očevo učenje.

 


Brus je maštao o glumačkoj karijeri, ali nijedan holivudski studio nije želeo da angažuje Kineza za glavnu ulogu, pa se on sa suprugom i decom preselio u Hong Kong, gde je započela jedna od najvećih glumačkih karijera do danas.


Bilo mu teško da se probije u holivudski krug kao glumac zbog predrasuda koje su imali prema njemu kao Kinezu – istakla je jednom prilikom Linda. – Studio je rekao da glavni glumac Kinez nije prihvatljiv u filmu, pa je Brus pokušao da dokaže da nisu u pravu.


Lindi nije bilo lako da se privikne na kinesku kulturu, ali je ostala istrajna iz ljubavi prema Brusu. Kasnije su tabloidi spekulisali da ju je Li varao i da je bio ženskaroš sve vreme dok su bili u braku, ali je njegova supruga to negirala.


Pošto sam bila u braku s Brusom devet godina i majka sam dvoje njegove dece, više sam nego kvalifikovana da podelim činjenice – poručila je.

 

Naporan rad i srećan preokret sudbine doveli su do toga da je Brus Li zaista pokazao Holivudu da se ogrešio o njega. Početkom sedamdesetih vratio se u Los Anđeles, kao velika zvezda, ali nije dugo uživao u svojoj slavi.

 

Umro je 20. jula 1873, sa samo 32 godine, pod misterioznim okolnostima. Preminuo je u stanu druge žene, tajvanske glumice Beti Ting, a to je samo podstaklo glasine.

 

U novembru prošle godine, objavljeno je da je glumac i majstor borilačkih veština preminuo od otoka na mozgu, uprkos spekulacijama da su ga likvidirale trijade, ljubomorna ljubavnica, ogorčeni protivnici...

 


Linda je tek godinama kasnije nastavila dalje, pa se 15 godina posle Brusove smrti udala za Toma Blikera, ali je ovaj brak trajao samo dve godine. Potom je 1991. rekla "da" Brusu Kadvelu, s kojim je i danas u braku, ali joj prve godine braka nisu bile srećne i spokojne.


Zla kod porodice Li se nastavila, pa je Linda doživela da 1993. godine sahrani sina Brendona, kog je dobila s Brusom Lijem. Kako je i sam bio glumac i krenuo očevim stopama, on je bio ime koje obećava u Holivudu, a poznato je da je umro na snimanju filma "Vrana".

 

Ispostavilo se da pištolj koji sekoristio na setu nije, po planu, bio napunjen "ćorcima", već da se u njemu nalazio pravi metak, a Brendon je usmrćen sa svega 28 godina.

 


Ne mogu da mislim da je tako trebalo da bude – rekla je jednom prilikom skrhana Linda. – To se samo dogodilo. Nisam ni blizu toga da shvatim. Mislim da smo srećni što smo imali toliko zajedničkih godina. Kažu da vreme leči sve. Ne leči. Samo naučite da živite s tim i idete dalje.

 

BONUS VIDEO - Brus Li je bio najbolji među najboljima!

Večita misterija kinesko-američkog glumca

 

 

makonda-tracker