u njenom stilu

Zvali su ga ZVER i GLAVICA KUPUSA, a on sebe samo – RUŽNIM: Ovako je Džejn Birkin objašnjavala svoju opčinjenost Seržom

0

Jedan od najpoznatijih parova šezdesetih bili su Džejn Birkin, sinonim za lepotu, i čuveni muzičar Serž Gensbur, koji je sam za sebe govorio da ima neatraktivno lice

Serž gensbur i Džejn Birkin bili su zlatni par šezdesetih i sedamdesetih
Serž gensbur i Džejn Birkin bili su zlatni par šezdesetih i sedamdesetihfoto: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Engleska pevačica i glumica Džejn Birkin preminula je juče u Francuskoj u 77. godini, a dok se čekaju detalji njene iznenadne smrti, mnogi se prisećaju najvažnijih detalja o njenom životu.

 

Jedan od njih svakako je ljubav s francuskom muzičkom zvezdom Seržom Gensburom, tokom koje je Džejn dobila jednu od tri ćerke, danas poznatu filmsku glumicu Šarlot Gensbur.

 

Par je privlačio pažnju na svakom koraku krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih jer se nisu libili da razmenjuju nežnosti, pričali su jedno o drugom s obožavanjem, a tu je, naravno, i njihova pesma Je t'aime... moi non plus, puna erotskih stihova, koju je čak Vatikan javno osudio.

 

Serž i Džejn Birkin bili su po mnogočemu neobičan par, a prvo što je površnijima zapadalo za oko bilo je to koliko je Engleskinja bila fizički suprotna Francuzu. Nežnih crta lica, ženstvena, lepote pred kojom je Evropa uzdisala, Džejn je bila jedna od najatraktivnijih poznatih devojaka na planeti u to vreme, dok je Serž izgledao grubo, izmučeno, a to mu je dalo niz ne baš laskavih nadimaka.

 

Serž gensbur i Džejn Birkin roditelji su glumice Šarlot Gensbur
Serž gensbur i Džejn Birkin roditelji su glumice Šarlot Gensburfoto: Jean Adda / AFP / Profimedia

Često su ih nazivali "lepotica i zver", ali je za Džejn, čak i nakon rastanka, Serž uvek bio božanstven. Iako je Serž za ostatak sveta bio L'homme à tête de chou (Čovek sa glavicom kupusa), kako glasi naziv njegovog albuma iz 1976, za Džejn je on bio najlepši na svetu.


Bio je veliki čovek. Jednostavno je bio lep – objasnila je glumica i pevačica jednom prilikom nakon Gensburove smrti.

 

I sam Serž izjavio je jednom prilikom da je svestan da nije najlepši čovek na planeti, koliko god to Džejn Birkin puta ponovila.

 

–  Ja imam ono što nazivaju... neatraktivno lice – rekao je jednom prilikom Gensbur, koji je, kako je pričao, "ružnoću" cenio više od lepote. – Ružnoća je superiornija od lepote jer traje duže.

 

 

Često se Birkinova susretala s neprijatnim komentarima zbog izgleda čoveka svog života, a zanimljivo je da se ona uvek na pitanja o tome vraćala na metaforu o papagaju.

 

– To je bilo kao da imaš prelepog papagaja koji ujeda sve osim tebe. Svi kažu: "O, Serž, on je tako opasan", a ja sam im rekla: "Oh, da, jeste". Zapravo, on je bio vrlo sentimentalan i romantičan – ispričala je jednom prilikom.

 

U jednom intervjuu istakla je da je ovo njeno poređenje zasnovano na jednom stvarnom papagaju kog je imala.

 

– Razmišljala sam o njemu kao o kućnom ljubimcu papagaju kog sam nekada imala i kog su se svi plašili. Pravio je mnogo buke i ujedao ljude. Ja sam mislila – da, sve osim mene. Serž je bio takav – rekla je pevačica.

 

Džejn Birkin i Serž Gensbur
Džejn Birkin i Serž Gensburfoto: Hamster Productions / Orphee Pro / AFP / Profimedia

Najpoznatiji je intervju Birkinove iz 1969. godine u kome je pojasnila da ona ne želi da drugi vide Serža Gensbura onakvim kakvim ga ona vidi.

 

 Sviđa mi se to što ga svi smatraju užasnim. Kad sam bila mala, imala sam papagaja koji je ujedao sve osim mene. Voleo me je, jer sam se usuđivala da ga golicam ispod perja. On me je obožavao! Svi su govorili: "Kako možeš da voliš tog odvratnog papagaja?". Ja sam mislila: "On je neodoljiv, ali ne želim da drugi to znaju". To je bila moja tajna – izjavila je Džejn.

 

 

makonda-tracker