ko bi rekao?

Ni trijade, ni ljubavnica: Posle 5 decenija otkriven UZROK SMRTI Brusa Lija, a zbog razloga je ceo svet u čudu

0

Čuveni majstor borilačkih veština i glumac nas je napustio 1973, a lekari su izgleda, posle raznih nagađanja, napokon definitivno ustanovili usled čega je Li preminuo.

foto: Golden Harvest Company Profimedia
foto: Golden Harvest Company Profimedia

Brus Li, zvezda hit filmova "Put zmaja", "Besne pesnice" i mnogih drugih ostvarenja, iznenada je preminuo 20. jula 1973. sa svega 32. godine života.

 

Vest o njegovoj smrti tada je šokirala ceo svet, a razlozi sve do danas nisu utvrđeni, ali bilo je mnogih pretpostavki.

 

U javnost su ubrzo procurile fotografije na kome se videlo da je Lijevo lice bilo veoma otečeno, što je pokrenulo lavinu teorija zavere. Pričalo se da je otrovan, a sumnjalo se da je osoba koja je to izvršila devojka koja je u to vreme bila njegova ljubavnica. S druge strane, neki su krivili kinesku kriminalnu organizaciju Trijade, dok su opet tu bili i treći: oni koji su verovali u više sile, pa su u skladu sa tim smatrali da je bilo u pitanju veliko drevno prokletstvo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bruce Lee (@brucelee)

Ipak, tadašnji medicinari su demantovali sve te teorije, jer su na obdukciji, u koje su tada izražene mnoge sumnje, došli do zaključka da je Brus Li preminuo od otoka na mozgu.

 

Međutim sada, skoro pet decenija kasnije, nova istraživanja su otkrila nešto zanimljivo. Kako pišu strani mediji, najveći filmski superstar tog doba, čuven po jednoj svojoj rečenici: „Budi voda, prijatelju“, možda preminuo baš zato što je konzumirao previše ovog pića.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bruce Lee (@brucelee)

Naime, nova studija je pokazala da je Lijeva smrt uzrokovana „nemogućnošću njegovog bubrega da izluči višak vode“ iz organizma.

 

Studija istraživanja, koju je sprovela grupa specijalista za bubrege iz Španije, objavljena je u izdanju Clinical Kidnei Journal iz decembra 2022.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bruce Lee (@brucelee)

- Prema istraživačima, Li je imao „više faktora rizika za hiponatremiju“ – izuzetno nisku koncentraciju natrijuma u ​​krvi osobe. Stanje je moglo biti pogoršano „hroničnim unosom tečnosti“, upotrebom marihuane (koja povećava žeđ), konzumiranjem alkohola, uzimanjem lekova na recept i dokumentovanom istorijom povreda organa.  U zaključku, pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti da se izluči dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija - navodi se u studiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bruce Lee (@brucelee)

 

Kako kažu stručnjaci, to sve može dovesti do hiponatremije, cerebralnog edema i smrti u roku od nekoliko sati ako se višak vode ne poklapa sa izlučivanjem vode u urinu, što je u skladu sa vremenskom linijom Lijeve smrti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bruce Lee (@brucelee)

- S obzirom na to da je hiponatriemija česta, kao što se nalazi kod do 40% hospitalizovanih osoba i može izazvati smrt zbog prekomernog unosa vode čak i kod mladih zdravih osoba postoji potreba za širim širenjem koncepta da prekomerni unos vode može da ubije – objašnjavaju istraživači.

 

 

makonda-tracker