istorija se ponavlja

Današnji incident sve je podsetio na ― NJEGA: Tragična smrt Brendona Lija na snimanju filma i danas BUDI JEZU

1

Poslednjeg dana marta 1993. godine na snimanju filma "Vrana" sve je proticalo kao uobičajeno ― a onda nakon jedne scene pucnjave glavni glumac nije ustao. Bio je to dvadesetosmogodišnji Brendon Li, sin Brusa Lija i jedna od velikih nada Holivuda.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Holivud je od jutros uvijen u crno ― glumac Alek Boldvin (63) je na snimanju filma Rust slučajno usmrtio direktorku fotografije Halinu Hačins (42), dok je režiser Džoel Souza (48) hospitalizovan zbog povrede, saopštila je policija Santa Fea.


Mnoge je ova tragedija podsetila na smrt Brendona Lija 1993. godine, a među njima je i porodica Li. Na zvaničnom profilu glumca koji vodi njegova sestra Šenon objavljeno je:


Naša srca saosećaju s porodicama Haline Hačins i Džoela Souze i sa svima umešanim u incident na snimanju filma Rust. Niko nikada ne treba da strada od pištovanja na filmskom setu. Tačka.

 

Brendon Li
foto: Profimedia

Sin legendarnog glumca i majstora borilačkih veština Brusa Lija i Linde Emeri Li Brendon Li glumom je počeo da se bavi s 20 godina i uvek je dobijao likove koji su na drugoj strani zakona. Ostvario je nekoliko interesantnih uloga, a onda je dobio priliku da igra u "Vrani" Aleksa Projasa, i to glavnog junaka. Li je dobio ulogu Erika Drejvena, ubijenog muzičara koji se vraća iz mrtvih da osveti svoju smrt i ubistvo svoje verenice.


Od filma je očekivano mnogo, a on je opravdao očekivanja ― na samom početku prikazivanja je prošao tek solidno, ali je vremeno postao, i cenjeniji, i rado gledan, i prihvaćen od strane kritike. Deo popularnosti "Vrane" definitivno nosi i misterija koja obavija snimanje filma, odnosno tragična smrt Brendona Lija.

Naime, pri samom kraju rada na ovom ostvarenju 1993, u sceni u kojoj Lijev lik ulazi u stan spreman za obračun, negativac kog je igrao Majkl Mesi puca u glavnog junaka, a Brendon na kraju scene nije ustao. U scenariju je stajalo da će glumac pasti napred, ali je on pao unazad, pa je režiser viknuo: "Seci". Li je potom nastavio da leži i svi su bili uvereni da se šali. Kaskaderu i glumcu Džefu Imadi nešto je bilo sumnjivo, pa je prišao Brendonu i primetio da teško diše i nije svestan. U strahu da je glumac udario glavu pri padu, protresli su ga, dozivali, ali Li se nije oglašavao. Krvi nije bilo nigde, a glumac je imao puls. Međutim, dva do tri minuta kasnije više nije bilo naznaka otkucaja srca i on je hitno odvezen u bolnicu, gde je šest sati operisan, ali mu nije bilo spasa.

 

Brendon Li
foto: Profimedia

Ispostavilo se da pištolj nije, po planu, bio napunjen "ćorcima", već da se u njemu nalazio pravi metak. Naime, isti pištolj je korišćen dan ranije, kada je trebalo da bude napunjen pravim mecima, a jedan od njih ostao je u cevi.


Snimanje "Vrane" su, inače, pratile nesreće. Stolar koji je radio na scenografiji dobio je teške opekotine kada je dizalica udarila u dalekovod, jedan zaposleni na seti se automobilom zabio u deo seta, snažna oluja je uništila deo scenografije...


Brendon Li je u trenutku kada je privodio snimanje filma kraju planirao venčanje sa svojom verenicom Elizom Haton, a trebalo je da se zakunu na večnu ljubav 17. aprila, samo 17 dana kasnije. Umesto toga, sahranjen je pored svog oca Brusa 3. aprila.

Istragom je utvrđeno da je ova tragedija bila samo nesrećan slučaj do kog je došlo sticajem okolnosti.


Glumac Majkl Mesi, koji je povukao oroz, preminuo je pre pet godina, a celog života ga je izjedala ova tragedija. Kako je jednom prilikom ispričao, uopšte nije trebalo da dodirne taj pištolj, ali je režiser naknadno odlučio da ubaci i taj detalj u film i da je sve ono što se dogodilo tog 31. marta užasna nesreća. Nakon smrti Brenddona Lija, on se na neko vreme povukao iz glume, a kasnije se vratio na scenu i igrao u filmovima "Sedam", "Spajdermen", serijama "Dosije Iks", "Doktor Haus"...

 

 

makonda-tracker