ništa ih nije moglo razdvojiti ― sem smrti

25 godina razlike, njegova žena, strast ― i brza SMRT koja je SVE PREKINULA: Kako se voleo NAJLEPŠI par Holivuda

0

Ljubavna priča Hemfrija Bogarta i Loren Bekol je jedna od retkih holivudskih romansi koja je bila tako jaka i iskrena da ju je samo smrt mogla prekinuti

loren bekol i hemfri bogart bili su najlepši par holivuda
loren bekol i hemfri bogart bili su najlepši par holivudafoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Mnoge holivudske romanse počnu na snimanjima filmova i pretoče se u stvarne živote glumaca, ali jedna od najčuvenijih pravih ljubavi sigurno je ona koju su imali Hemfri Bogart i Loren Bekol.

 

Ona je imala 19 godina kada je upoznala Bogarta, koji je tada bio osvedočena holivudska zvezda i imao je 25 godina više od nje. Kako je Loren priznala u svojim memoarima iz 1978. godine, nisu sevale munje kada ga je prvi put ugledala.

 

To je bilo 1943. godine, a par je glumio u filmu Imati i nemati; Bekolova je bila nervozna zbog produkcije filma i okrenula se Bogartu radi podrške. Prvog dana snimanja, drhtala je, pa joj je rekao da sagne bradu da to sakrije, a njega da pogleda uspravno; taj pogled je postao njen zaštitni znak.

 

Glumci su uskoro postali prijatelji, a veza među njima se razvijala. Kako su govorili, to je jedan od onih slučajeva gde ljudi oko njih svedoče zaljubljivanju dvoje ljudi, glumca i glumice u ovom slučaju.

 

Njihova hemija je toliko bila jaka da je originalan plan da se Bogartov lik zaljublje u drugu ženu odbačen, pa se zaljubio u Lorenin lik.

 

 — Hemija — ne možete pobediti hemiju — rekla je 2007. godine Loren Bekol.

 

Tri nedelje nakon što su počeli sa snimanjem, par se prvi put poljubio u njenoj garderobi, a on ju je potom pitao za broj telefona, koji mu je ona ispisala na poleđini beležnice.

 

Ipak, imali su problem: Bogartovu ženu.

 

Hemfri Bogart, Loren Bakol
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

To je bio njegov treći brak, s glumicom Mejo Metot, ali nisu bili srećni zajedno; naprotiv, Mejo ga je ubola nožem u besu, a imali su velike svađe i probleme, posebno one s alkoholom koji je konzumirala. 

 

To sigurno nije privuklo Loren, ali nije mogla da se odvoji od Hemfrija, pa su započeli tajna viđanja: u kolima, golf klubu, a krili su se pažljivo. Ipak, kada je snimanje filma bilo gotovo, to je značilo da se i oni rastaju.

 

Znam šta znači kad kažu da je reći zbogom mala smrt — napisao je Bogart svojoj tadašnjoj ljubavnici nakon što su se rastali. — Zato što, kad sam poslednji put odšetao od tebe, i video te, dušo, da tamo stojiš  pomalo sam umro.

 

U narednim mesecima, on se vratio svom braku, ali se ponovo spojio s Loren na snimanju novog filma. Prvo je hteo da ostane veran ženi, s kojom je, donekle, rešio svoje probleme, a Loren je isprva to poštovala. 

 

Njihova hemija je bila toliko jaka da su ponovo obnovili romansu i na kraju je on ostavio suprugu. Razveo se 1945. godine, godinu dana nakon što se završilo snimanje filma Imati i nemati, a 11 dana kasnije venčao se s Loren na maloj ceremoniji u Ohaju.

 

 

Kada je prilazila oltaru, rekao joj je zdravo, draga, a plakao je dok su razmenjivali zavete. Kako je sama Loren rekla, Bogart je oklevao da se oženi njome, ali ona ga je forsirala na to.

 

Rekao mi je na početku još: Volim te, ali ako želiš karijeru, sve ću učiniti da ti pomognem, ali te neću oženiti. Hteo je ženu koja će biti s njim i to sam i ja želela i želela sam decu. On nije imao dete. Zato sam bila Gospođica Uporna. Ali volela sam da budem njegova žena, zato što sam volela njega — rekla je Loren u intervjuu za Veniti fer.

 

1949. godine dobili su prvog sina kog su nazvali Stiven, koji je dobio ime po njegovom liku u Imati i nemati, a 1952. dobili su ćerku Lesli. Svi su čekali da vide šta će se sada desiti s njima, jer to je bio Bogartov četvrti brak, a oni su bili holivudske zvezde.

 

Mnogi su mislili da neće trajati, da će Loren hteti bolje uloge, da neće biti samo Bogartova žena. Ona i jeste mnogo toga propustila u karijernom smislu, pa se za 11 godina braka fokusirala na njihovu decu i brak. Kako je govorila, bilo je vredno svega.

 

Da sam imala samo karijeru, propustila bih i Bogija i decu i smisao života — rekla je 2005. godine Gardijanu.

 

Hemfri Bogart, Loren Bakol
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Njihovi srećni dani nisu duže trajali jer je Bogartu 1956. godine dijagnostikovan karcinom jednjaka. Umro je manje od godinu dana kasnije, a Loren je ostala udovica sa 32 godine. 

 

Imala je dosta romansi u narednim decenijama, ali nijedna se nije održala. Preminula je 2014. godine, sa 89 godina.

 

Niko nije napisao bolju ljubavnu priču od one koju smo mi živeli — rekla je ona.

 

 

makonda-tracker