in memoriam

Vredna Holivuda, puna STRASTI, bola — i tragično završena: Ljubavna priča Vivijen Li i Lorensa Olivijea mami suze

0

Ljubavna priča Vivijen Li i Lorensa Olivijea bila je vredna Holivuda ili, barem, jednog filma. Puna strasti, romantike, izdaje i slamanja. Ipak, uprkos teškim periodima i Vivijenim nervnim slomovima, na sceni i van nje, ljubavna pisma ovog para otkrila su važne detalje koji su ispratili razvoj njihove romanse.

foto: Profimedia, Masheter Movie Archive / Alamy
foto: Profimedia, Masheter Movie Archive / Alamy

Na dan rođenja Vivijen Li, 5. novembra, prisećamo se ljubavne priče koja je u obeležila njen život.

 

Ova pisma ugledala su svetlost dana kao deo arhive kupljene od zadužbine Vivijen Li, a ona uključuje nekoliko beležnica, njen dnevnik, fotografije i pisma koja je razmenjivala sa drugim mužem, Lorensom Olivijeom.

 

O, moja dušo, ljubavi malena, čeznem za tobom. Krvi mog srca, nepodnošljivo je bez tebe — pisao je Olivije Vivijen.

 

  • Vivijen na sceni

 

Vivijen Li svoj veliki korak ka popularnosti načinila je kada je izabrana za ulogu Henrijete u predstavi Maska vrline. Taj performans ju je doveo do ponuda za filmove, koji su mladu glumicu načinili jednom od najvoljenijihi žena Holivuda.

 

Rođena kao Vivijen Meri Hartli u Dardžilingu 1913. godine, svoju prvu ulogu dobila je sa tri godine, i to recitacijom pesme Little Bo Peep u pozorišnoj trupi svoje majke.

 

Vremenom je glumica razvijala strast ka dramskoj umetnosti i promenila ime nakon udaje za prvog supruga, Herberta Lija Holmana, koji baš i nije voleo pozorište. Sa njim je dobila svoju jedinu ćerku, Suzanu. Baš njegov animozitet ka njenoj strasti bio je jedan od razloga za krah i nesrećan brak. To je, na kraju, i dovelo do afere sa Olivijeom, na koju Holivud i dalje nije zaboravio...

 

Vivijen Li
foto: Profimedia

 

  • Poznanstvo sa Lorensom

 

Li i Olivije sreli su se i upoznali 1936. godine, nakon njene izvedbe u Masci vrline. 28-godišnji Olivije je čestitao zvezdi u usponu, tada u ranim dvadesetim, a bio je oženjen u to doba glumicom Džil Esmond. 

 

To nije sprečilo par da odmah razvije simpatije.

 

To je čovek za kog ću se udati — rekla je Vivijen kad je upoznala Lorensa.

 

  • Afera

 

Od tada je Vivijen bila obuzeta Lorensom, a bilo joj je uzvraćeno. On sam priznao je da se skrasio sa Džil iz straha da neće moći bolje od nje. Nisu bili previše intimni i govorilo se da Džil voli i žene. Imali su sina Tarkina, rođenog iste godine kad je upoznao Vivijen.

 

Nisam mogao da pomognem sebi sa Vivijen. Nijedan čovek ne bi mogao. Mrzeo sam sebe jer varam Džil, jesam je varao i ranije, ali ovo je bilo drugačije, nije bila požuda. Ovo je bila ljubav koju nisam tražio, ali sam u nju uvučen.

 

Godinu dana kasnije, kad su se ponovo sreli, zajedno su glumili u istom projektu, provodili vreme zajedno na setu i van njega, a to je dalo šansu njihovoj privlačnosti da se razvije u aferu...

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

  • Mentalni lomovi i uspesi

 

Stiglo je krucijalno vreme za ovaj par i razvitak njihovih karijera. Olivijeu je ponuđena uloga Hitklifa u "Orkanskim visovima", a Vivijen je ostala u Engleskoj, gde su krenuli da se ispoljavaju prvi simptomi njene mentalne bolesti. Tad nije bilo dijagnoze za bipolarni promećaj, pa nije dobijala ni pomoć za svoje stanje.

 

Imala je česte promene raspoloženja, a kružile su priče da je teško raditi s njom. Njoj je bila bila ponuđena uloga Izabele u "Orkanskim visovima", ali ona ju je odbila, razočarana jer nije dobila ulogu Keti.

 

Dok su bili razdvojeni, razmenjivali su ljubavna pisma.

 

Budim se goreći od strasti za tobom, ljubavi... Bože, kako te želim — pisao joj je Lorens. — Kad bismo se voleli samo telima, možda bi bilo u redu, ali volim te više od toga. Volim te posebnom vrstom duše — odgovarala mu je Vivijen.

 

Olivije je Vivijen preporučio za ulogu Skarlet O'Hare u filmu "Prohujalo s vihorom", koju je i dobila. Njene kolege su osetile njene promene raspoloženja, a Vivijen se, navodno, brinula da će film biti propast njene karijere. Olivije ju je u pismima savetovao da digne glavu, te da se boji da ne postane dosadna, ne njemu, već sebi, pa i drugima. Svi znamo koliko joj je uloga Skarlet donela na kraju...

 

 

  • Venčanje i pad

 

Sledeća godina je bila plodonosna za par. Li je postala prva Britanka koja je osvojila Oskara, a paru su odobrili zahteve za razvod od tadašnjih supružnika. Nisu imali starateljstvo nad decom, ali su bili slobodni da se venčaju. Do tada su vezu krili od očiju javnosti. Venčali su se poslednjeg dana avgusta 1940. godine u Santa Barbari, u Kaliforniji.

 

Zajedno su glumili u filmovima, kao i na sceni Brodveja. Doživljavali su i kritike na račun svoje ljubavi koja je počela preljubom... 

 

Vivijen je otišla na turneju po severnoj Africi 1944. godine, a pri povratku joj je dijagnostikovana tuberkuloza. Olivije joj je sve vreme pisao, pa joj govorio da je ona jedina osoba koja je mogla da natera njega, tako užasno sebičnog, da nekoga voli više od sebe...

 

Nije odustala od glume. Dok je snimala "Cezara i Kleopatru" 1945. godine, saznala je da je trudna i uskoro je usledio pobačaj. To ju je dovelo do duboke depresije, histeričnog plača po podu i mnogih slomova koji su usledili. Nikad nije uspela da se oporavi od toga. U isto vreme je Olivijeova karijera napredovala, a Vivijenino stanje se pogoršavalo...

 

1948. godine otišli su na šestomesečnu turneju po Australiji i Novom Zelandu. Sve češće su se svađali, a najgora svađa desila se kada je Vivijen odbila da dođe na scenu jer su joj nedostajale cipele. Isfrustriran zbog njenog ponašanja, Lorens ju je javno ošamario, pa i ona njega. Par minuta kasnije, bila je na sceni s pozajmljenim cipelama, s osmehom na licu, ali Olivije je kasnije shvatio da je "izgubio Vivijen u Australiji".

 

Vivijen Li, Lorens Olivije
foto: Profimedia

 

  • Propadanje

 

Iako mu je u pismima upućivala slatke reči, Vivijenina i Lorensova veza krenula je da propada. Aferu s glumcem Piterom Finčom priznala je mužu, ali nisu odustali od svog braka. Njihovi performansi patili su i zbog nedostatka hemije.

 

Vivijen je saznala da je ponovo trudna. Ipak, usledio je još jedan pobačaj i period depresije koji je mesecima trajao.

 

Nakon toliko godina braka, bilo je gotovo. Vivijen se viđala s glumcem Džekom Merivejlom, koji je znao za njenu tuberkulozu i obećao Ollivijeu da će brinuti o njoj. On je imao aferu s 22 godine mlađom glumicom Džoan Plourajt.

 

Razveli su se 1960. godine, a Olivije se oženio Džoan i dobili su troje dece, sina i dve ćerke.

 

Iako nisu bili više zajedno, Olivije i Lijeva su pisali jedno drugom. Olivije joj se zahvaljivao i govorio da je je sve uradila časno i hrabro i lepo, pa joj se izvinjavao jer je sve za nju bilo tako pakleno.

 

  • Smrt

 

Krhko zdravlje Vivijen nije joj dozvolilo da duže poživi. Njen partner Džek Merivejl se vratio kući jedne ponoći i zatekao je kako spava. Posle pola sata, bila je na podu. Pokušala je da ode do kupatila i kolabirala jer su joj pluća bila puna tečnosti.

 

Olivije je dotrčao iz bolnice, gde se lečio od kancera prostate. Stajao je i molio za oproštaj "zbog sveg zla koje se našlo među njima". Pomogao je Džeku da organizuje sahranu i ostao uz Li do kraja. U poslednjem pismu koje joj je uputio, 5 nedelja nakon smrti, napisao joj je dirljivu posvetu.

 

Olivije je preminuo 1989. godine, a Vivijen nikad nije zaboravio. Jednom je gledao film u kome je ona glumila i, sa suzama u očima, rekao: "Ovo, ovo je bila ljubav".

 

 

 

makonda-tracker