ljubav kojoj nije bilo suđeno

Na dan njenog venčanja došao je ispred crkve, ali... Najveća ljubav Džejmsa Dina bila je i najtragičnija

0

Dok su tinejdžerke i slavne dame bile opčinjene zavodnikom i buntovnikom Džejmsa Dina, njegov život obeležila je ljubav kojoj nije bilo suđeno da opstane i jedna prelepa italijanska glumica...

foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Iako su prošle decenije od pojave Džejmsa Dina, on i dan-danas važi za jednu od najvećih holivudskih ikona. Život Džejmsa Dina tragično je okončan u njegovoj 24. godini, ali i tako mlad ostvario je uspeh zbog kojih mnogi zadrhte kad čuju njegovo ime i pogledaju njegove fotografije.

 

 

Samo se setite pojave Džejmsa koji u uglu usana drži cigaretu, zbog čega nije bio samo san tinejdžerki krajem pedesetih godina, već je bio neodoljiv najslavnijim holivudskim divama, poput Džudi Garland, Merilin Monro, Liz Tejlor…

 

Čuveni “buntovnik bez razloga” živeo je i skončao baš tako, a i njegov život obeležila je jedna jedina, tragična, neprežaljena ljubav… Šta bi se dogodilo da Džejms nije izgubio život tog tužnog septembra u saobraćajnoj nesreći, sa samo 24 godine — nikada i nećemo saznati. Večna ljubav Džejmsa Dina bila je lepa Italijanka, nežnih crta lica — glumica Pjer Anđeli.

 

Pjer Anđeli, Džejms Din
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Kako je rasla njegova ljubav i afinitet prema glumi, Džejms je svoju slavu tražio, naravno, u Holivudu, a to je bilo mesto gde je upoznao prelepu italijansku glumicu Pjer Anđeli, koja je tada snimala još jedan film za Warner Bros. U to vreme, Džejms je snimao svoj debi iz 1955. godine, Istočno od raja.

 

Prelepa je takva kakva jeste — bio je opčinjen Džejms svojom koleginicom.

 

Naravno da ni Pjer nije ostala ravnodušna na markantnog Dina, pa su njih dvoje uplovili u vezu, koja je brzo naišla na neodobravanje najvažnije osobe u glumičinom živou — njene majke.

 

Stroga Italijanka nije odobrila to što se njena ćerka zabavlja s momkom koji nije katolik. 

 

Ne bih se oženio njome sem ukoliko ne bih mogao da brinem o njoj kako treba. Mislim da nisam emotivno stabilan da to uradim sada — govorio je tada Džejms Din.

 

Pjer Anđeli
foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Pjer Anđeli morala je da se uda, ali ne za Džejmsa. Ona je ušla u brak sa pevačem Vikom Damonom, a Džejmsu Dinu slomljeno je srce. 

 

Njega su videli ispred crkve na motociklu na dan venčanja.

 

Nije mogao da veruje da se to događa. Morao je to da vidi svojim očima — rekao je njegov prijatelj.

 

Džejms je Pjer nazivao svojom Pepeljugom, a njihovi "tokeni ljubavi" bili su komadi nakita koje su međusobno razmenjivali.

 

1 / 4 Foto: Profimedia

 

 

Jednom je Anđeli govorila o svojoj vezi sa Dinom...

 

Imali smo običaj da odemo do kalifornijske obale i tamo tajno ostanemo u jednoj kolibici na plaži, daleko od tuđih očiju. Provodili smo vreme na plaži, šaleći se, baš kao deca. Pričali smo o sebi, svojim problemima, filmoima, glumi, životu i životu posle smrti... Razumeli smo se potpuno. Bili smo kao Romeo i Julija, zajedno i nerazdvojni. Nekad smo se na plaži toliko voleli da bismo samo hteli da uđemo zajedno u more, držeći se za ruke, jer onda bismo zauvek bili zajedno — govorila je Pjer o svojoj ljubavi.

 

Džejms Din je preminuo u saobraćajnoj nesreći 1955. godine. Imao je samo 24 godine, a stradao je mesec dana pre premijere filma "Buntovnik bez razloga". Pjer Anđeli je umrla sa 39 godina. Nađena je mrtva u svom domu na Beverli Hilsu, a kao uzrok smrti navedeno je predoziranje barbituratima.

 

 

makonda-tracker