nije ih cenio

Oženjen je dobio dete s glumicom – a onda i njoj SMRVIO SRCE: Dve ljubavi koje su obeležile život Silvija Berluskonija

0

Jedine su ga volele iskreno, a najviše ih je povredio

Veronika Lario i Silvio Berluskoni 1991. godine
Veronika Lario i Silvio Berluskoni 1991. godinefoto: GERARD JULIEN / AFP / Profimedia

Kako su javili italijanski mediji, političar, biznismen i nekadašnji premijer Italije Silvio Berluskoni preminuo je u 87. godini u Milanu.


On je umro u bolnici, nakon što je 9. juna hospitalizovan u milanskoj bolnici San Rafael, samo nekoliko nedelja po izlasku iz bolnice, gde je boravio zbog infekcije pluća povezane s leukemijom.


Berluskoni nikad nije krio svoju ljubav prema ženama, koje su bile njegova najveća radost i najveći porok. U svom dugom životu, on je bio jedan od medijski najeksponiranijih Italijana, naročito u proteklih 40 godina, a on nije štedeo ni na političkom ni na ličnom planu.

 

Odvajao je ogromne sume na žene koje su ga fascinirale, suočio se s optužbama da je mladim devojkama plaćao za intimne odnose, bio čak optužen za korišćenje usluga maloletnih prostitki...

 

Silvio Berluskoni, nekadašnji premijer Italije
Silvio Berluskoni, nekadašnji premijer Italijefoto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Najviše izdataka imao je zbog svojih razvoda, a nikada nije štedeo kada bi želeo da se neki odnos okonča mirno i uz što manje trzavica.

 

  • Prvi brak Silvija Berluskonija – tih i neprimetan


Prvi put se oženio kada je imao 29 godina, kada je 1965. rekao "da" Karli Elviri Lučiji Daloljo. Ona je bila uz njega dok je počinjao da gradi svoju poslovnu imperiju – građevinsku firmu Milano Due, zatim televizijsku kompaniju TeleMilano i medijsku grupu Fininvest, a dok je on bio koncentrisan na sastanke, projekte i poslovne strategije, njegova supruga posvetila se porodici.


Par je najpre godinu dana nakon venčanja dobio ćerku Mariju Elviru, koju su zvali Marina, a potom 1969. sina Pjera Silvija.

 

Karla Elvira Daloljo, prva žena Silvija Berluskonija, na krštenju unuke Sofije 2016. godine
Karla Elvira Daloljo, prva žena Silvija Berluskonija, na krštenju unuke Sofije 2016. godinefoto: Splash News / Splash / Profimedia

Stidljiva i suzdržana, nikada se Karla nije preterano eksponirala, pa je tako verovatno trpela najmanje pritiska od svih kasnijih žena i devojaka Silvija Berluskonija.

 

Tiho kako su se se venčali i kako je živela s njim, gasila se i njihova ljubav, zajedno s bračnim skladom.


Dok je još bio oženjen, Berluskoni se viđao s mnogim lepoticama, a od 1980. godine je imao i paralelnu vezu, s glumicom Veronikom Lario. Vatrena pozorišna zvezda, koja je obeležila i čuveni film Tenebrae majstora horora Darija Arđenta, fascinirala je biznismena, koji je prvo dete s njom dobio dok je još bio u braku s Karlom.

 


Njihova ćerka Barbara rođena je 1984. godine, a Berluskoni ise 1985. razveo od Karle i započeo novi život s glumicom. Dobili su zatim 1986. i ćerku Eleonoru, dok je 1988. na svet stigao i njihov sin Luiđi.

 

  • Drugi brak Silvija Berluskonija bio je novi početak


Tek 1990. godine Veronika Lario i Berluskoni su se venčali, čime je počeo njegov sasvim novi život.

 

Nakon što je ušao u drugi brak, Berluskoni je započeo i političku karijeru i uživao u godinama procvata – fudbal se pokazao kao jedna od njegovih najisplativijih investicija, jer je njegov Milan nizao uspehe, televizija mu je postala drugo dom, postao je premijer Italije, a njegova moć bila je na vrhuncu.


Veronika Lario je, kao i Karla Elvira Daloljo, bila uvek u njegovoj senci, ali je kao žena najistaknutijeg političara Evrope u tom trenutku neminovno privlačila pažnju.

 

1 / 5 Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

 

Trudila se, ipak, da ostane neprimetna, što joj je bilo vrlo teško pored neprestanih govorkanja o njegovim neverstvima. Opisivali su ga kao "rasejanog" i "opsednutog ženama", a navodno je "izgubio glavu" za mnogim poznatim i mladim lepoticama.


Toliko su tračevi o tome da je Silvio vara na svakom koraku bili intenzivni da je Veronika morala da se obrati, čuvenim pismom koje je poslala za list Republicca. Tada je prvi put komentarisala ove navode, objasnivši da želi da sačuva svoje dostojanstvo tako što poziva muža da joj se javno izvini.


Naime, on je starleti i budućoj narodnoj poslanici Mari Karfanji rekao:


Da nisam oženjen, odmah bih se oženio tobom.

 


Veronika Lario nije krila koliko ju je to povredilo, pa je poručila da su njegovi komentari neprihvatljivi i da ništa više ne može da se svede na šalu.


Samo nekoliko sati kasnije, on je supruzi javno uputio pismo u kom se izvinio zbog svog neprimerenog komplimenta.


Neko vreme je ostao neprimetan i diskretan u svojim avanturama, ali je njegovog prisustvo na proslavi 18. rođendana lepotice Noemi Leticije otvorilo Pandorinu kutiju.

 

  • Razvod Silvija Berluskinija i Veronike Lario


Skandal poznat kao Rubigejt, tvrdnje o "bunga bunga" žurkama, istraga zbog maloletničke prostitucije, jedno odurno svedočenje za drugim... sve to moralo je za posledicu da ima Veronikino "dosta".

 


Razveli su se 2010. godine, godinu dana nakon što je Veronika podnela zahtev da se njihov brak okonča, a sud je naložio Berluskoniju da bivšoj supruzi godišnje isplaćuje 3,6 miliona evra i da njoj pripadne njihova luksuzna vila nadomak Milana. Međutim, dve godine kasnije, određeno je Veronika godišnje od nekadašnjeg supruga dobija 36 miliona dolara, a nakon još nekoliko uizmena definitivna odluka bila je da joj političar isplaćuje 1,4 miliona evra mesečno i da ona vratio novac koji je dobijala od 2014. godine.


Veronika je o svom nesrećnom braku i bolnom kraju objavila i knjigu "Veronikin način", u kom je iznela ispovest o svemu što je proživela sa ocem svoje dece.


Bolje da konačno poštujem sebe, bolje da se razvedem. Ne mogu sebe da osudim na to da budem njegova dojilja i ne mogu da ga sprečim da pravi sebe smešnim pred celim svetom – zaključila je Lariova u svojoj knjizi.

 

  • Poslednji "brak" Silvija Berluskonija

 

Berluskoni je i u poslednjim godinama vodio buran ljubavni život, menjao mlade devojke, a 2022. godine je sklopio neformalni brak s 53 godine mlađom Martom Fošinom. Iako u očima zakona njihovo venčanje nije bilo priznano, Berluskoni je potrošio 400.000 za luksuznu ceremoniju, a nije krio svoju sreću i zaljubljenost.

 

 

 

makonda-tracker