biografija

Ko je bio Silvio Berluskoni? Od skromnog detinjstva u Milanu do IMPERIJE, uz bezbroj skandala koje je odbacivao uz osmeh

0

Životna priča Silvija Berluskonija, jednog od najpozantijih ljudi u istoriji Italije

foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI
foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni preminuo je danas, preneli su italijanski mediji.

 

On je umro u bolnici u Milanu u 87. godini, nakon što je 9. juna hospitalizovan u milanskoj bolnici San Rafael, samo nekoliko nedelja po izlasku iz bolnice, gde je boravio zbog infekcije pluća povezane s leukemijom.

 

Italijanski političar Silvio Berluskoni rođen je u Milanu 29. septembra 1936. godine, još u Kraljevini Italiji, u skromnoj porodici koja je pripadala srednjoj klasi.


Njegov otac Luiđi bio je zaposlen u banci, dok je njegova majka Rosa Bosi bila domaćica. Silvio je bio najstariji od troje dece, a imao je još sestru Mariju Frančesku i brata Paola.

 

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskonifoto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Školovao se na Univerzitetu u Milanu, koji je završio kao jedan od najboljih studenata 1961. godine, a sve vreme je svirao bas i bio deo više muzičkih sastava.


Mlad se oženio Karlom Elvirom Daloljo, s kojom je dobio ćerku Mariju Elviru i sina Pjera Silvija, a 1980. stupio je u vezu s glumicom Veronikom Lario, s kojom je dobio ćerke Barbaru i Eleonoru i sina Luiđija. U međuvremenu se razveo od Karle, a Veronikom se oženio 1990. godine i ostao s njom sve do 2010. godine, kada su se rastali.

 

Berluskoni je mlad ušao u svet biznisa, pre svega u visokogradnju, gde je do kasnih šezdesetih izgradio Milano Due, projekat sa 4.000 stanova u Milanu. Nastavio je da gradi svoju imperiju i sedamdesetih pokrenuo televizijsku kompaniju TeleMilano, a zatim osnovao i svoju medijsku grupu Finiinvest i ušao u masonsku ložu Propaganda Due.


Nakon što je postigao mnogo uspeha, ušao je u politiku i vrlo brzo u njoj napredovao, pa je već u januaru 1994. bio vrlo zapaženo ime.

 

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskonifoto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Prvi put je izabran u Predstavnički dom i imenovan za premijera nakon opštih izbora u Italiji 1994. godine, kada je Forza Italia dobila relativnu većinu samo tri meseca nakon pokretanja. Njagov kabinet se srušio posle devet meseci zbog unutrašnjih nesuglasica među koalicionim strankama. Usledilo je više poraza i krahova, ali Berluskoni se nije predavao.


Bio je predsednik Saveta ministara Republike italije u tri mandata, a poslednji mu je trajao do novembra 2011. godine.


Uprkos saradnji s desničarskim pokretima, Berluskoni i njegovi kabineti imali su snažnu vezu s američkom spoljnom politikom i podržavali je. Uz to je imao izraženu saradnju sa Zapadnim Balkanom.

 

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskonifoto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Od 1986. do 2017. godine bio je vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Milan, koji je pod Berluskonijevom vladavinom, imao svoju zlatnu eru. Bio je pet puta šampion Evrope i osmostruki prvak Italije za to vreme, a 2020. kupio je i Moncu, svoju novu "fudbalsku igračku".

 

Njegov život obeležili su i mnogi skandali, preljube, seksualne afere, a najpoznatije su njegove tzv. "bunga bunga" žurke na kojima je okupljao sam italijanski i evropski krem. Najveći medijski haos izbio je nakon što je Karima el Mahrug, poznatija kao Rubi Rubakuori, navodna prostitutka i egzotična plesačica, tvrdila da joj je kao 17-godišnjakinji Berluskoni dao 10.000 dolara za provod na zabavama u njegovim privatnim vilama.


Rubi je opisala ove žurke kao klasične orgije i tvrdila da su Berluskoni i 20 mladih žena izvodile rituale u afričkom stilu nazvane "bunga bunga".


Ovaj skandal i policijska istraga za dečiju prostituciju i iznudu nazvani su u medijima Rubigejt.

 

 

makonda-tracker