oni su večnost

"Te njegove reči su moj Oskar": Jedina fotografija PRVOG SUSRETA Gage i Milene nakon kog se nisu razdvojili 47 godina

0

Dragan Nikolić i Milena Dravić će zauvek biti jedan od najposebnijih parova na našoj sceni.

foto: Youtube/printscreen
foto: Youtube/printscreen

Proslavljeni glumački par Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su nerazdvojni 47 godina, a za njihov susret je zaslužan film Horoskop iz 1969. koji je nagrađen Srebrnom arenom na festivalu u Puli, a prikazan je i na filmskom festivalu u Berlinu.

 

Milena je tada već bila zvezda, a Gaga je tražio svoje mesto pod suncem. On nije krio da je imao preveliku želju na prijemnom ispitu da uspe, pa je na profesorkino pitanje da li ume da peva, skočio na sto sa zamišljenom gitarom i počeo da viče iz sveg glasa.

Pripremio je monolog Toma iz „Staklene menažerije“ Tenesija Vilijamsa i recitaciju, ali je pevao pesmu „24.000 poljubaca“ Adrijana Čelentana. Profesori su bili u šoku, ali primljen je uz konstataciju: „Tolika doza bezobrazluka i upornosti, taj će verovatno smeti da se bavi ovim poslom, od njega će biti nešto.“

 

Sa druge strane, Milena je i dalje jedina naša glumica koja je osvojila nagradu u Kanu za ulogu u filmu Posebni tretman. Dobila je nagradu Zlatni David 1978. godine za najbolju evropsku glumicu i nagradu u Veneciji za film "Jutro". Pokupila je sve što je mogla u Evropi, ali u Americi se nije oprobala. 

Kultna fotografija jedne scene iz filma Horoskop je za kratko vreme pokupila veliki broj simpatija na društvenim mrežama, a mnogi se pitaju šta bi bilo da se nije dogodilo to snimanje.

 

Mnogi smatraju ulogu doktorke Vere iz filma Sutjeska, njenom najboljom ikada i verovatno bi, da je bila Amerikanka, dobila Oskara.

 

- Pred kraj života Gaga je gledao "Sutjesku" i rekao mi je: "Bože, kako si ovo odigrala, kako si lepa. Te njegove reči, moj su Oskar - rekla je slavna Milena jednom prilikom.

 

 

makonda-tracker