imao je sreće tek iz 4. puta

"Rekao sam joj da imam drugu i ona je u suzama otišla": Ljubavna priča Emira i Maje Kusturice topi i najledenija srca

1

Slavni Emir Kusturica vrlo retko priča o svom privatnom životu, a njegova ljubavna priča bi danas bila nezamisliva.

foto: Piergiorgio Pirrone / LaPresse / Profimedia
foto: Piergiorgio Pirrone / LaPresse / Profimedia

Emir Kusturica je u skladnom braku sa suprugom Majom već četiri decenije i iz njihove ljubavi su se rodili sin Stribor i ćerka Dunja.

 

Maja se jako retko pojavljuje u javnosti, a sa Emirom je bila na nekoliko važnih događaja, pa su njene fotografije skoro i nepoznate. Kusturica je na nedavno održanom samitu Otvoreni svet, sa studentima podelio svoju ljubavnu priču i tom prilikom im poslao moćnu poruku. Maja je tih godina bila najlepša devojka u Sarajevu.

- Zabavljali smo se jedno vreme i pred moj odlazak u Prag na studije rešio sam da raskinem sa njom. Složio sam joj neku priču, čak sam joj rekao kako imam i drugu devojku, i ona je u suzama otišla. Nakon toga spakovao sam se i otputovao u Prag na studije - započeo je Emir i otkrio kako je jednom sasvim slučajno u Pragu sreo sarajevskog šanera koji mu je rekao da bi vrlo lako mogao da ostane bez Maje.

 

- Jednu noć pred kraj prve godine u Pragu srećem šanera Peru koji me izvodi na večeru i priča mi kako ću izgubiti Maju. Baš sutradan nama studentima prikazivao se najbolji film svih vremena, Felinijev "Amakrod", i ja sam bio u dilemi - da li da ostanem i gledam film ili da odem u Sarajevo? Ujutru sam uhvatio voz i preko Horgoša, Beograda i Zagreba uveče stigao u Sarajevo - ispričao je reditelj, ali tada nije uspeo da vidi Maju.

 

Emir Kusturica, Maja Kusturica
foto: NIKO/NIVIERE/LE FLOCH / Sipa Press / Profimedia

- Posle 2 dana u Sarajevu vraćam se u Prag i na fakultetu me zatiče obaveštenje: “Zbog ogromnog interesovanja "Amakord" se prikazuje još jednom. Odem u projekcionu salu, sednem u prvi red i zaspim već posle prve scene. Svi su me gledali s podozrenjem. U međuvremenu sam se čuo sa šanerom Perom koji mi govori da Maja ima drugog momka i ja opet odem put Sarajeva, gde saznajem da se zabavlja sa sinom Bebe Selimović. Uzeo sam auto od oca i sa nekoliko drugova otišao na Jahorinu, ali Maju nisam video. Ponovo se preko Zagreba, Beograda i Horgoša vraćam u Prag, gde na oglasnoj tabli zatičem obaveštenje: "Zbog ogromnog, ogromnog interesovanja "Amakord" se prikazuje još jednom". Ponovo odlazim u bioskop i opet zaspim posle prve scene. Kolege su me gledale kao da nisam normalan.

 

Život piše romane, pa se tako Emir i sledećeg vikenda uputio za Sarajevo u nadi da će ipak sresti Maju.

 

Emir Kusturica, Maja Kusturica
foto: Gorassini Giancarlo / Abaca Press / Profimedia

- U vozu sam bio sa nekim Bugarima, ošugao sam se od glave do pete i nakon što me je majka izmazala nekom mašću odlazim da tražim Maju, ali opet je nisam video. Tad sam saznao da se i dalje zabavlja sa sinom Bebe Selimović. Po povratku u Prag dočekuje me novo obaveštenje: "Zbog nezapamćenog interesovanja Felinijev "Amakord" se prikazuje još jednom". Ja opet odem u bioskop i, naravno, zaspim posle prve scene. Pojedine moje kolege Poljaci nisu hteli sa mnom više da razgovaraju, zvali su me balkanski divljak jer nisam ispoštovao ostvarenje filmskog maga kao što je Felini - ispričao je on dok su ga svi studenti pomno pratili.

Maju je uspeo da vidi tek sledećeg leta i ispostavilo se to kao sudbinski susret koji je sve dileme rešio.

 

- Seli smo da popijemo kafu i onda me je upitala: "Da li si čuo da je Felini napravio jedan divan film, da li si gledao "Amakord"?. Ja onako kao usput kažem: "Ma, ko nije?". Te iste godine nas dvoje smo u sarajevskom bioskopu Romanija gledali Felinijev "Amakord", a venčali smo se mesec dana kasnije. Šta sam hteo da vam kažem ovom pričom - čovek uvek treba da da prednost životu, a ne fikciji - zaključio je čuveni reditelj.

 

 

makonda-tracker