srodne duše

Ko je nazove samo njegovom ženom, oseti BES: KRALJ HORORA već 53 godine ljubi onu kojoj duguje SVE – uključujući život

0

U svojoj dugoj karijeri ostvario je mnogo toga o čemu je sanjao, a danas je siguran da ne bi postigao ni delić tih uspeha da pored sebe nije imao ženu svog života

foto: EPA/CJ GUNTHER
foto: EPA/CJ GUNTHER

Američki pisac Stiven King jedno od najvećih imena savremene svetske književnosti i umetnik čiji rad cene milioni ljudi širom sveta. Kingove knjige prodate su u više od 350 miliona primeraka, a mnoge su adaptirane u filmove i serije.


Mnogi veruju da, uprkos ogromnom talentu i neumornom radu, ovaj slavni autor ne bi uradio ni pola od onoga što je postigao u karijeri da pored njega sve vreme nije stajala njegova supruga i koleginica Tabita King.


Par se upoznao tokom šezdesetih, kada su oboje studirali na Univerzitetu u Mejnu, a King pamti trenutak kada se ona ušunjala u njegovo srce.


Zaljubio sam se u nju na poetskoj radionici u jesen 1969. godine – napisao je književnik u svojim memoarima "O pisanju".

 

Kako je objasnio, oni su zaista razumeli jedno drugo i zbližili se sarađujući.
Već dve godine kasnije – 1971. godine – venčali su se.


Venčali smo se jer sam je voleo i zato što smo se dobro slagali i u krevetu i van njega – rekao je King jednom prilikom i našalio se da je određeni faktor bila i činjenica da je Tabita imala pisaću mašinu.

Do 1973. godine, Stiven i Tabita imali dvoje dece i jedva dovoljno novca da u svoj skromno dom – prikolicu na parkingu – donesu nešto hrane. Tabita je pisala danju, a noću radila u lokalnoj prodavnici krofni, dok je Stiven radio kao učitelj i pisao kratke priče za muške časopise Playboy i Cavalier, a tokom raspusta bi se zaposlio na benzinskoj pumpi.


Okolnosti nisu bile sjajne, a Kingu ni pisanje nije išlo najboolje jer je proveo četiri godine bezuspešno radeći na dvema knjigama. Te 1973. pisao je i kratku priču pod nazivom "Keri", ali ju je bacio u kantu za smeće posle samo nekoliko stranica. Tabita je, međutim, videla nešto snažno u ovoj priči, izvadila j papire iz kante i naterala Stivena da nastavi s pisanjem. Pomogla mu je da svojoj junakinji da ženski glas i da završi priču.

 

Nakon što je čak 30 izdavača odbilo "Keri", jedan je pristao da je objavi, a Stiven King nikada neće zaboraviti dan kada je to saznao. Dobre vesti mu je prenela upravo Tabita, koja ga je pozvala na školski telefon dok je još bio na času, i to od komšija jer nisu imali sopstveni telefon u prikolici. Ipak, "Keri" nije postigla veći uspeh na samom početku, a Stiven je nastavio da piše i postepeno je sticao sve veću slavu kao pisac horora.

Kao što često biva, uspeh mu je doneo borbu s porocima, a jednom prilikom je priznao da je veći deo sedamdesetih proveo pod dejstvom narkotika.


Imam taj jedan roman "Kudžo", čijeg se nastanka jedva sećam. Ne kažem to s ponosom ili sramom, samo s nejasnim osećajem tuge i gubitka. Dopada mi se ta knjiga. Voleo bih da mogu da se setim kako sam uživao u dobrim delovima, dok sam ih stavljao na stranice... – istakao je književnik u svojim memoarima.


Upravo nakon što je objavio ovaj roman 1981, Tabita i njihova deca su rešila da mu postave ultimatum.


Umirao sam pred njima. Tabi je rekla da imam izbor: mogao bih da zatražim pomoć na rehabilitaciji ili bih mogao prokleto da izađem iz kuće. Rekla je da me deca i ona vole i da zbog toga niko od njih ne želi da bude svedok mog samoubistva – objasnio je King.


Par je danas u braku već 51 godinu, a dobili su i treće dete, pa su ponosni roditelji Džoa, Naomi i Ovena i baka i deka četvoro dece. Njihovi sinovi su i sami pisci, dok je ćerka Naomi sveštenica.

Tabita King je, inače, i sama uspešna književnica, iako nije postigla koliko njen suprug. Autorka je osam romana i više knjiga kratkih priča i poezije i ne dopušta da je bilo ko predstavlja kao "ženu Stivena Kinga".


Tako je pre nekoliko godina, kada su Kingovi donirali 1,25 miliona dolara Istorijskom genealoškom udruženju Nove Engleske, veći broj medija preneo da su donaciji uplatili Stiven King i njegova supruga, zbog čega su se oboje obratili javnosti.


Ta donacija je bila njena ideja, a ona ima ime: Tabita King – napomenuo je pisac.

 

Dragi urednici (u braku sa ženom ili mužem), u nedavnoj vesti o poklonu koji smo moj suprug (ironična sam) i moj suprug dali Istorijskom genealoškom udruženju Nove Engleske postali smo Stiven King i njegova supruga – napisala je Tabita. – Supruga je odnos ili bračni status. To nije identitet. Mogli ste da odaberete nešto drugo. Mogli ste da me nazovete Stivenova. Ili Njegova Stara. Ili Njegovi Okovi. Imam i sinove, mogli ste da me nazovete i Majka Pisaca. Imam i ćerku, ali zar ne bi bilo blesavo da me nazovete Majka Sveštenstva?

Kako god je nazivali, Stiven King je siguran da se u njegovom životu ništa ne bi dogodilo baš tako kako jeste da nije imao sreću da te jeseni 1969. godine izučava poeziju pored Tabite, zbog čega je 2013. godine, kada je primao nagradu za životno delo, sve posvetio upravo supruzi.


U životu većine pisaca dođe trenutak kada su ranjivi, kada se čini da živopisni snovi i ambicije iz detinjstva blede na oštroj sunčevoj svetlosti onoga što se zove stvarni svet. Ukratko, dođe trenutak kada stvari mogu da krenu u bilo kom pravcu. Taj ranjivi momenat meni se dogodio od 1971. do 1973. Da mi je moja supruga predložila da odložim na stranu svoje snove da bih izdržavao porodicu, učinio bih to bez reči – rekao je King.


Ali ona to nije učinila.

 

 

makonda-tracker