obrti, strast i veza do smrti

Ostavio ju je ― kratkom porukom na ogledalu: Ljubavna priča Alena Delona i tragične dive Romi Šnajder puna je okrutnosti

0

Samo pet godina trajala je veza najvećeg zavodnika francuskog filma i prelepe Romi, a dok se glumica spremala za romantično venčanje ― Delon je imao drugačije planove. Ipak, uprkos bolu koji joj je naneo oni su ostali prijatelji, a nakon njene smrti napisao je potresno pismo...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Romi Šnajder i tri godine stariji Alen Delon prvi put su se sreli na aerodromu "Orli" 1958. godine, a francuski glumac nije ostavio sjajan utisak na koleginicu austrijsko-nemačkog porekla. Ona je Delona doživela kao vrlo arogantnog muškarca, prearogantnog za njen ukus. Nije ni slutila da će se vrlo brzo zaljubiti u njega.


Novi susret glumaca dogodio se ubrzo potom, na snimanju drame Christine, a Delon je odlučio da šarmira koleginicu poklonivši joj buket ruža. Ona se zainteresovala za tada 23-godišnjišnjeg i malo poznatog glumca, potom su zajedno vozom putovali u Brisel na filmski festival, a nije dugo trebalo da postanu opijeni jedno drugim. Imali su snažnu i intenzivnu emotivnu i fizičku vezu i gotovo da ne postoji njihova fotografija na kojoj se ne dodiruju ili makar ne gledaju zaljubljeno.

 


Delonov uspon do slave bio je vrtoglav i brzo je stekao status seks simbola, a Šnajderovoj su smetali i ovakav imidž njenog dragog i glasine o brojnim preljubama. Romina majka nije bila oduševljena njenim partnerom i insistirala je da se on obaveže da će oženiti glumicu, a kasnije se pisalo da je strahovala za mentalno i fizičko zdravlje svoje ćerke. Oni su se verili tokom boravka u Švajcarskoj, ali do venčanja nikad nije došlo.

 

Alen Delon, Romi Šnajder
foto: Speva Films / Play Art / AFP / Profimedia

Do 1963. godine, njihova ljubav je prekinuta: Romi je došla kući nakon što je u Holivudu snimila film The Process, a u njihovom pariskom stanu je zatekla buket crnih ruža i poruku ispisanu na ogledalu koja ju je sasekla kao nož.


Otišao sam u Meksiko s Natali. Ne vraćam se ― poručio joj je Alen.


Romi je odmah prerezala vene, ali je spasena na vreme. U periodu koji je usledio, Šnajderova nije krila u javnosti da se ne oseća dobro i da se teško nosi sa iznenadnim raskidom.


Tri godine posle kraha ove veze, 1966, glumica se udala za nemačkog režisera i glumca Harija Mejena, a ovaj brak je potrajao do 1975, da bi se te godine udala za Danijela Bijasinija, s kojim je bila u braku do 1981. godine. S prvim suprugom imala je sina Davida, koji je sa 14 godina poginuo nakon povrede koju je zadobio kada mu je oštar deo ograde na koju se popeo prerezao femoralnu arteriju. Romi se od toga nikad nije oporavila, a njeno već narušeno mentalno zdravlje bilo je trajno poljuljano i odala se porocima.

 

Romi Šnajder, Alen Delon
foto: - / Everett / Profimedia

Deset godina nakon raskida, Delon i lepa glumica ponovo su se sreli na snimanju film La Piscine, a ponovo je bilo očigledno koliko je hemija između njih jaka. Oni su odlučili da ostanu prijatelji i bili su to do kraja njenog života. Romi je preminula iznenada 1982, kada je imala samo 43 godine, a njena smrt obavijena je velom tajni ― zvanično je preminula prirodnom smrću i od srčanog udara, ali postoje spekulacije da joj je pozlilo usled predoziranja alkoholom, kome se odala nakon smrti sina.

 

1 / 6 Foto: Speva Films / Play Art / AFP / Profimedia


Kada je Alen Delon saznao za prerani odlazak Romi Šnajder, za francuski časopis Pari-match napisao je emotivni poslednji pozdrav bivšoj ljubavi. Ono je naslovljeno "Adieux, ma Puppelé", zbog toga što ju je Delon uvek nazivao svojom "lutkicom" (fr. puppelé).


Gledam te iznova i iznova. Želim da te progutam očima i govorim ti iznova i iznova da nikad nisi bila tako lepa i smirena. Odmaraj. Ja sam tu. S tobom sam naučio nekoliko nemačkih reči. Ich liebe dich. Volim te. Volim te, moja Puppelé ― napisao je glumac.
 

 

makonda-tracker