da li biste je vi obukli?

NEOBIČNA, PRELEPA I — BAKSUZNA: Veličanstvena venčanica Liz Tejlor u kojoj bi se malo koja žena usudila da kaže DA

0

Slavna i očaravajuća Elizabet Tejlor udavala se osam puta, a Ričardu Bartonu je „da” rekla dvaput. Prvi put — u jednoj od najinteresantnijih venčanih haljina koje je svet do tad video.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kako je Elizabet Tejlor jednom prilikom izjavila, za nju je brak bio sinonim za ljubav, što bi moglo da objasni to što je holivudska rekorderka po broju udaja. Ipak, ljubavlju njenog života obično se naziva Velšanin Ričard Barton, legendarni glumac kojeg je upoznala na snimanju filma „Kleopatra” 1962. godine. Par je započeo strastvenu aferu dok su oboje bili u brakovima, a preljubu je javno osudio čak i Vatikan.


Elizabet i Ričard nisu se opterećivali komentarima, kritikama, uvredama — uživali su u svojoj ljubavi i rešili da ostare zajedno. Nakon što su se razveli od svojih supružnika, organizovali su intimnu ceremoniju venčanja 1964. u Montrealu, ali daleko od toga da bi se slavna Liz Tejlor čak i na tako skromnom venčanju pojavila u običnom izdanju!

 

 

Glumica je, naime, zamolila Irene Šaraf, kostimografkinju s kojom je sarađivala na snimanju „Kleopatre”, da dizajnira njenu venčanu haljinu, a ona ju je oduševila remek-delom od svile i šifona koju krase dugi rukavi, mini dužina i simpatična mašnica ispod grudi. Bilo je tu još nešto: izazito jarka nijansa žute boje!

 

1 / 5 Foto: Cineliz / Allpix Press / Profimedia


S obzirom na verovanje u mnogim krajevima sveta da žuta boja na venčanju donosi nesreću, mogi su već unapred tvrdili da je ljubav Bartona i Tejlorove osuđena na propast, a deset godina kasnije ispostavilo se da je tu bilo istine. Iako je Lizina „nesrećna” haljina malo verovatno imala veze s tim, ona je do danas ostala jedna od najozloglašenijih kreacija u Holivudu.

 

Tu, međutim, nije bio kraj ove ljubavi o kojoj je brujao svet. Već sledeće godine, 1975, glumci su se pomirili i ponovo venčali, a 1976. definitivno stavili tačku na svoj bračni život.


Ona se potom udala još dvaput i verila bez venčanja još dva puta, ali nikad više nije doživela emociju kakvu je imala kada je pored Ričarda Bartona stajala u venčanici žute boje.


Nakon Ričarda, muškarci su u mom životu bili samo da bi mi pridržali kaput ili otvorili vrata. Svi muškarci posle Ričarda su zapravo bili samo društvo — izjavila je ona godinamakasnije.
 

makonda-tracker