sam neće ni da iscedi pastu za zube

Ovo je običnom čoveku NEZAMISLIVO: Ekscentričnosti zbog kojih su kralja Čarlsa decenijama zvali RAZMAŽENI PRINC

2

Život je kralju Čarlsu III lagodniji nego većini, to je odavno jasno, ali malo je poznato da je on pun ekscentričnosti kakve mogu da se očekuju samo od samog vrha svetske aristokratije...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Možda je kralj Čarls proveo 73 godine kao princ, ali je bez sumnje živeo kraljevski.


On je i te kako od detinjstva koristio sve prednosti svog položaja i titule prestolonaslednika trona, a u tome je išao toliko daleko da ga je osoblje njegove bivše rezidencije Klerens haus iza leđa nazivalo "razmaženim princem".

 

Život u britanskoj kraljevskoj porodici nosi sa sobom mnogo sitnica koje bi običan svet smatrao negativnim: ne smeju da jedu pastu, lete avionom s roditeljima i sl, postoje i neke situacije koje Čarlsu obezbeđuju uživanje i koje su nezamislive prosečnom čoveku. Tako njegova jutra počinju vrlo opušteno, bez paničnog traženja čarapa i trčanja da stigne do autobuske stanice, dok armija zaposlenih čini sve da ispuni njegove ekscentrične želje.

 

Kako je svojevremeno pisao The New York Post, Čarlsovi sobari imaju zadatak da mu svakog dana peglaju pidžame, kao i – pertle za obuću. Jedan nekadašnji kraljev batler ispričao je da sin kraljice Elizabete II zahteva da mu čep za odvod kade bude uvek u određenom položaju, kao i da temperatura vode bude uvek ista i mlaka.


Međutim, vrhunac njegove kraljevske razmaženosti je, smatraju mnogi, to što Čarls ne stavlja sam sebi pastu za zube na četkicu, već od batlera očekuje da mu istisnu tačno 2,5 centimetra paste.

 

1 / 9 Foto: Victoria Jones / AFP / Profimedia


Što se tiče doručka, i tu Čarls nije bez strogih pravila, pa je nekadašnji kraljevski kuvar Daren Megrejdi jednom prilikom podelio anegdotu koja odlično opisuje kraljev karakter.


Uputstvo je bilo da stavim dve šljive i malo soka u činiju i pošaljem mu to za doručak. Ja bih spremio dve šljice, a on bi uzeo samo jednu, pa bih drugu vraćao u teglu. Jednog jutra sam pomislio "Okej, on jede samo jednu", pa sam mu stavio jednu šljivu u činiju. Konobar se vratio i rekao: "Može li Njegovo Kraljevsko Visočanstvo da dobije dve šljive, molim vas?", tako da sam nastavio da mu šaljem po dve svakog jutra... – ispričao je Megrejdi.


Mediji su, inače, svojevremeno pisali da Čarls nigde ne putuje bez sopstvene daske za ve-ce šolju i toalet papira.

 

 

makonda-tracker